Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu
Nastavení filtrů
Značka
Značka nebyla nalezena
Cena
Zrnitost (hrubost)
Grit 600 (0) Grit 120 (0) Grit 280 (0) Grit 300 (0) Grit 650 (0) Grit 70 (0) Grit 1000 (0) Grit 100 (0) Grit 240 (0) 70 Grit (0)
Materiál
Kůže (0) Kov (0) Letecký hliník (0) Arkansas (0) Soft Arkansas (0) Hard Arkansas (0) Diamant (0) Keramika (0) Karbid wolframu (0) Karbid (0)
Barva
Camo (0) Pink (0) Červená (0)

Brousky na nože Mikov

Společnost Mikov je tradičním českým výrobcem nožů se sídlem v Mikulášovicích. Počátky této firmy sahají až do 18. století, avšak největší rozkvět nastal až před a po První světové válce. Dnes společnost Mikov nabízí široký sortiment zahrnující kapesní zavírací nože, lovecké nože, vyhazovací nože, pracovní nože, ale také kuchyňské, sportovní a řeznické nože. Na našem e-shopu nabízíme například legendární rybičku, armádní nůž UTON, sportovní zavírací nůž Krokodýl a mnoho dalších.

Potřebujete poradit s výběrem nože? Přečtete si náš článek o základním rozdělení ocelí nožů. Vybíráte nůž s pevnou čepelí? Přečtěte si náš příspěvek podle čeho vybrat nůž s pevnou čepelí. Vybíráte nůž se sklopnou čepelí? Přečtěte si náš příspěvek na téma zavírací nože. 

více informací
Filtrovat
Řazení: Nejprodávanější
Řazení: Nejprodávanější
  • Nenalezeny žádné produkty

Broušení x ostření

Mezi broušením a ostřením je značný rozdíl, protože při broušení dáváme ostří požadovaný tvar, při ostření naopak rovnáme ostří a zpevňujeme jej.

Úhel ostří

Čím nižší úhel ostří má, tím je ostřejší, ale zároveň je náchylnější ke ztupení, což znamená že pro nože, mačety či sekáčky brousíme pod větším úhlem, protože s nimi zacházíme hruběji. Naopak kuchyňské nože mají úhel nižší.

Výběr brousku

Nejvhodnějšími brousky jsou syntetické brousky vyrobené z karbidu křemíku. Tyto brousky jsou oboustranné, mají z každé strany jinou zrnitost a lze s nimi naostřit i čepele vyrobené z velice kvalitních ocelí.

Jak postupovat při broušení volnou rukou?

Brousek musí být neustále vlhký, vlhčíme jej vodou či rostlinným olejem. Čepel položíme ostřím ve správném úhlu na jeden konec brousku a rovnoměrně táhneme mírně doprava proti ostří. Je nutné dodržet správný úhel a také počet tahů z každé strany. Po broušení zůstane poměrně hrubý povrch, stejným postupem je třeba jej vyhladit na jemnější straně brousku. Po broušení zakápneme brousek olejem a setřeme z něj ocelové piliny vzniklé broušením. V našem e-shopu také naleznete brusné sady od Lansky sharpeners, které vám zaručí správný úhel broušení a v sadě naleznete hned několik typů brusných kamenů od extra hrubých po ultra jemné.

Zakoupit si je můžete nejen na našem e-shopu, ale také v kamenných prodejnách na Praze 9, v Táboře, Brně, Plzni, Pardubicích a ve Vyškově.