Německá zbrojovka Walther, přesněji řečeno Carl Walther byla založena Carlem Waltherem v roce 1886. Již více než 140 let tak vyrábí střelné zbraně pro služební i sportovní použití. Původní továrna v Zella-Mehlis byla po rozdělení Německa opuštěna a zbrojovka od 50. let 20. století sídlí v Ulmu ve spolkové zemi Bádensko-Württenbersko. Firma Walther je dnes proslulá především svými modely pistolí a to zejména modely PPK, PPQ a PPS. Společnost je ovšem známá i ve světě nožů. Nože Walther vyrábí jak zavírací, tak i s pevnou čepelí. Typický nůž Walther je pak často charakterizován stejnými znaky jako ony legendární střelné zbraně z fabrik tohoto renomovaného výrobce - kvalitní, odolný a precizně zpracovaný. Sláva značky Walther začala s uvedením modelu PP (Polizei Pistole) a zejména modelu PPK (Polizei Pistole Kriminalmodell), jenž se stal ikonickou zbraní agenta 007. Dalším slavným modelem je Walther P38, který se nechvalně zviditelnil v rukách příslušníků Wehrmachtu, nicméně dále pak sloužil i v odlehčené verzi P-1 v Bundeswehru až do 90. let. V roce 1993 se Walther stal součástí koncernu Umarex. Walther dále vyrábí moderní služební pistole, zejména z řady PPQ a PPS, Umarex pak nabízí jejich airsoftové a plynové varianty. Walther se také dlouhodobě zaměřuje na sportovní střelbu a proto nabízí speciálně upravené sportovní varianty původně služebního modelu PPQ a dále má ve své nabídce celou řadu špičkových sportovních vzduchových a malorážkových zbraní pro olympijské disciplíny. Máte za sebou zkoušky na ZP? Zde vám poradíme jak vybrat první zbraň. Veškeré z nabízených modelů dlouhých zbraní skladem si můžete po předchozí domluvě prohlédnout v našich prodejnách v Praze, v Brně, ve Vyškově nebo v Táboře. S případnými odbornými dotazy nás neváhejte kontaktovat na e-mailové adrese zbrane@armed.cz. |
Mezi broušením a ostřením je značný rozdíl, protože při broušení dáváme ostří požadovaný tvar, při ostření naopak rovnáme ostří a zpevňujeme jej.
Čím nižší úhel ostří má, tím je ostřejší, ale zároveň je náchylnější ke ztupení, což znamená že pro nože, mačety či sekáčky brousíme pod větším úhlem, protože s nimi zacházíme hruběji. Naopak kuchyňské nože mají úhel nižší.
Nejvhodnějšími brousky jsou syntetické brousky vyrobené z karbidu křemíku. Tyto brousky jsou oboustranné, mají z každé strany jinou zrnitost a lze s nimi naostřit i čepele vyrobené z velice kvalitních ocelí.
Brousek musí být neustále vlhký, vlhčíme jej vodou či rostlinným olejem. Čepel položíme ostřím ve správném úhlu na jeden konec brousku a rovnoměrně táhneme mírně doprava proti ostří. Je nutné dodržet správný úhel a také počet tahů z každé strany. Po broušení zůstane poměrně hrubý povrch, stejným postupem je třeba jej vyhladit na jemnější straně brousku. Po broušení zakápneme brousek olejem a setřeme z něj ocelové piliny vzniklé broušením. V našem e-shopu také naleznete brusné sady od Lansky sharpeners, které vám zaručí správný úhel broušení a v sadě naleznete hned několik typů brusných kamenů od extra hrubých po ultra jemné.
Zakoupit si je můžete nejen na našem e-shopu, ale také v kamenných prodejnách na Praze 9, v Táboře, Brně, Plzni, Pardubicích a ve Vyškově.