Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Jak vybrat správnou krosnu nebo batoh?

Krosny neboli větší turistické batohy jsou jedním z nejdůležitějších doplňků výbavy při túrách všeho druhu. Kvalitní, spolehlivý a vhodný batoh je základ a jeho výběr by se tedy nikdy neměl brát na lehkou váhu. Dnes se na trhu můžeme setkat s dlouhou řadou kvalitních krosen a batohů od renomovaných výrobců, s různým objemem a určením. Ačkoliv můžou být pořizovací náklady o něco vyšší, jedná se o dlouhodobou investici, která s vámi vydrží řadu let a ušetří vám spoustu fyzického trápení na vašich cestách.

Jak vybrat správnou krosnu nebo batoh?

Krosnu navíc budeme mít na zádech po celou délku našeho výletu - a to ať už je jakkoliv dlouhý. Je tedy nadmíru důležité, vybrat správný druh krosny pro typ túry, na kterou se chystáme. Nejen tedy že by krosna měla splňovat všechny naše technické požadavky, hlavně nám ale musí vyhovovat pohodlím při nošení. Krosna by vám měla ergonomicky sednout na záda jako ulitá a po nasazení a upravení všech popruhů byste prázdnou krosnu na zádech neměli vůbec cítit.

Na co pamatovat při výběru?
  1. Krosny se dnes dělí do řady kategorií a při jejich výběru je tedy potřeba ptát se následující otázky:
  2. Pro koho je krosna určena - muž, žena nebo dítě?
  3. K čemu krosnu chceme využívat - výlety do města, krátká turistika, vícedenní túry nebo dlouhé expedice? 
  4. Odpovědí na předchozí otázku si určíme následující body:
  5. Jaký potřebujeme objem krosny? -> např. do 30 litrů, 35 - 50 L, 50 - 70 L, 70 - 100 L nebo víc?
  6. Jakou vyžadujeme výbavu krosny? -> od ergonomie, přes popruhy, váhu až po vlastnosti materiálu.
VÝBĚR SPRÁVNÉ KROSNY

Jak jsme již zmínili dříve, výběr té správné krosny je nadmíru důležitý a je to investice, jak časová tak i finanční, která se dlouhodobě vyplatí. Pojďme si tedy probrat jednotlivá kritéria, která by měla hrát důležitou roli při výběru té vhodné krosny pro vás.

POHLAVÍ URČENÍ

Většina krosen na trhu je vyráběna v unisex stylu. Tyto krosny jsou tedy vhodné jak pro muže, tak i pro ženy. Na rozdíl od specificky šitých krosen ovšem nezohledňují odlišnost stavby těla a konkrétní potřeby individuálních pohlaví. Do jisté míry se tak jedná o univerzálnější batohy, které může využít víc členů vaší rodiny. Avšak, pokud hledáte konkrétnější fit, který bude perfektně vyhovovat vaší individuální postavě, určitě stojí za zvážení se podívat i krosny, které jsou určeny pro konkrétní pohlaví.

  • Pánské krosny
    • Pánská krosna je tradičně speciálně navržena tak, aby vyhovovala širším ramenům, vyšší postavě a odlišnému tvaru hrudníku. Pánské krosny však mohou vyhovovat i postavám některých žen. Určitě se tedy nebojte zkusit i pánské varianty.
  • Dámské krosny
    • Dámská krosna je výrobci tradičně uzpůsobena pro užší ramena a odlišný tvar hrudníku. V potaz je brán i kratší dámský trup a na krosně je také často jinak tvarovaný bederní pás. Výrobci dámských batohů pak samozřejmě kladou důraz i na design a barevnost batohů.
  • Dětské krosny
    • Dětská krosna je navržen tak, aby vyhovovala potřebám menší dětské postavy a užších ramen. Stejně jako u některého oblečení se pak u dětské krosny nebere v potaz pohlaví dítěte. Co se ovšem často bere v potaz je barevnost a hravost designu, které dětské krosny nabízí. Často jsou také vybaveny o řadu reflexních prvků, které mohou napomoct zvýšení bezpečí vašeho dítěte.

OBJEM A URČENÍ KROSNY

Krosny dnes standardně nabízí velikost mezi 30 až 100 l, kdy velikost často určuje ideální využití dané krosny. Vždy je důležité volit krosnu adekvátní velikosti - velká vojenská krosna je například zbytečně velká pro malou odpolední túru do města, zatímco 20l turistický batoh nám nenabídne dostatečnou kapacitu pro vícedenní treky.

MALÉ BATOHY (DO 30 L)

Do této kategorie se řadí batohy, které stěží můžeme klasifikovat jako krosny. Mezi tyto batohy obvykle řadíme menší, skladné a lehké batohy, určené na krátké, odpolední túry do přírody, města nebo například na kolo. Malá 30l krosna nám například nabídne dostatek prostoru pro láhev s vodou, menší svačinu a jeden až dva kusy oblečení na převléknutí. Nespornou výhodou malých batohů je jejich skladnost, díky které je můžeme využít například i jako palubní zavazadlo do letadla.

MALÉ KROSNY (35 - 50 L)

Malá krosna vám pak bohatě vystačí například na delší celodenní treky, méně náročné túry s přespáním nebo víkendové stanování v přírodě či kempu. Batohy této kategorie obvykle nabídnou rozumnou kapacitu při zachování nízké váhy. Malé krosny pak často nabídnou řadu skvělých ergonomických prvků, jako například tvarovaná záda a bederní popruhy, které vám znatelně zvýší komfort při nošení batohu. Ti skromnější a ti z nás, kteří si umí dobře zabalit, si pak s malou krosnou mohou vystačit i na vícedenní túry. 

STŘEDNÍ KROSNY (50 - 70 L)

Střední krosny jsou pak zlatou střední cestou pro všechny, kdo se plánují vydávat na delší, vícedenní, pěší túry a treky s přespáváním ve stanu. Střední krosny pak nabídnou větší univerzálnost a jsou často ergonomicky uzpůsobeny pro celodenní pohodlné nošení. Obvykle jim nechybí kvalitní zádový systém s odvětráváním, balanční dotahy, nastavitelné hrudní a bederní popruhy, díky kterým si krosnu upravíte dle vašich konkrétních potřeb. Ramenní popruhy středních krosen jsou pak také tradičně uzpůsobeny pro pohodlné, dlouhodobé nošení.

VELKÉ KROSNY (70 - 100 L A VÍC)

Do této kategorie se řadí ty největší krosny, které na trhu nalezneme. Obvykle se jedná o velké expediční krosny, které jsou určeny pro dlouhé, mnohodenní túry, kdy si na zádech neseme celou svoji výbavu pro řadu dní až týdnů, včetně výbavy na spaní. Jedná se ty největší batohy, které jsou často vyrobené z odolnějších materiálů, díky čemuž jsou ovšem i znatelně těžší. Pokud plánujete dlouhý trek v řádu týdnů, velká expediční krosna tohoto objemu je něco, co využijete.

   

  

VÝBAVA KROSNY

Dalším neméně důležitým faktorem při vybírání krosny je výbava, kterou krosna nabízí. Mezi výbavu, na které záleží nejvíc, se počítá například zádový systém, ramenní popruhy, bederní popruhy a tělo krosny, včetně jejího materiálu a například dna.

ZÁDOVÁ KONSTRUKCE KROSNY

Ergonomie zádové konstrukce je jednou z nejdůležitějších vlastností, která ovlivní pohodlí při nošení krosny. Kvalitní zádová konstrukce je základ dobrého batohu, a to platí jak pro malou krosnu, tak pro velký turistický batoh na hory. Ergonomie zádové konstrukce musí zajistit pohodlné nošení batohu a zabránit například tlačení objektů naskrz do zad. Zádová ergonomie krosen je dnes navíc technologicky na takové úrovni, že nám samotná konstrukce může náklad značně ulehčit (pocitově). Neméně důležité je pak i samotné odměkčení zádové konstrukce. 

Pokud například nechcete mít neustále zpocená záda, vyplatí se podívat na krosny s odvětráváním zad. Odvětrávání zad pak zajistí ideální proudění vzduchu mezi vašimi zády a krosnou. Tuto technologii se například vyplatí kombinovat s termoprádlem, jako je například termotriko.

     

RAMENNÍ, BEDERNÍ A HRUDNÍ POPRUHY KROSNY

Kvalita ramenních popruhů je rovněž důležitou vlastností krosny. U nosných ramenních popruhů bychom měli dbát především na polstrování, ergonomii a pohodlí, které nám nabízí. Ramenní popruhy by navíc měly být doplněny o balanční dotahy, a to především u středních turistických krosen a velkých expedičních batohů. Díky balančním dotahům jsme pak schopni si krosnu usadit na našich zádech přesně tak, jak potřebujeme, čímž zaručíme nejvyšší možné pohodlí.

Bederní pás by pak měl být nejen dostatečně polstrovaný, ale především silný, jelikož nám do značné míry napomáhá rozložit nosnou váhu naší krosny. U bederního popruhu je také třeba dbát na kvalitu a pevnost spony (přezky), která je v praxi nejnamáhanější částí popruhu. Hrudní pás pak napomáhá rozložit váhu krosny ještě lépe a zamezuje navíc sklouzávání nosných popruhů.

  

MATERIÁL

Materiál krosny je dalším důležitým faktorem, který často ovlivňuje životnost, váhu i cenu batohu. Určitě se vyplatí hledat batohy, které jsou vyrobené z pevnějších a kvalitnějších materiálů jako je například Cordura, která vyniká vysokou odolností proti odření při zachování velmi nízké váhy - a to je přesně kombinace, kterou u krosny chceme. To platí u batohů a krosen všech velikostí, obzvlášť pokud chceme, aby nám krosna nějakou chvilku vydržela.

V přírodě se batoh nevyhnutelně potká s ostrými předměty jako například štěrk a v letadle či autobuse se nikdo s naší krosnou taky dvakrát mazlit nebude. Samotné dno krosny pak musí být obzvlášť velmi pevné - přece jen nese tu nejtěžší zátěž. Dno krosny by rovněž mělo být pogumované, aby vystálo okolním vlivům a ochránilo obsah batohu před vlhkem.

DALŠÍCH VYCHYTÁVKY NA KROSNY

Krosny jsou dnes často vybaveny o řadu dalších vychytávek a vylepšováků, které z nich dělají ještě praktičtější a víceúčelový doplněk naší výbavy. Při výběru krosny se tak hodí koukat například i na zabudované externí popruhy, které umožní snadné připevnění věcí k batohu, jako například karimatka, případně na zabudování nosných platforem jako například MOLLE systém. Určitě stojí za to, kouknout se na rozložení vnitřních kapes a zkontrolovat, zdali nějaké kapsy nenabízí systém rychlého přístupu.

Některé krosny jsou pak například vybaveny o prostor pro hydratační vak (,,camelbak”), který nám ulehčí přístup k vodě v našem batohu. Některé krosny jsou pak uzpůsobeny tak, že slouží i jako krosna na dítě. Do takové krosny na děti se pak samozřejmě kromě samotného dítěte vejde i zbytek výbavy, kterou na túrách využijeme.

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku