Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Petice "Važme si hrdinů" k podpisu na našich prodejnách

Ne všem hrdinům české historie se po smrti dostalo důstojného zacházení, které si jejich památka zasluhuje. Nově proto můžete na všech prodejnách Armed podepsat petici "Važme si hrdinů", která má za cíl tuto smutnou skutečnost napravit.

Petice "Važme si hrdinů" k podpisu na našich prodejnách

Cílem petice je dopřát důstojné místo posledního odpočinku hrdinům, kteří bojovali v rámci České republiky za její svobodu. Mnoho z nich je bohužel do dnešního dne pohřbených v anonymních hrobech na Ďáblickém Hřbitově, kde se jejich památky snažily zbavit předchozí totalitní režimy. Dáblický hřbitov byl po roce 1943 užíván jako místo kam se pohřbívaly do neoznačených hrobů nežádoucí osoby, nebo těla, která nesměla být pohřbívána na vysvěcených hřbitovech. Mimo jiné je zde pochováno i několik popravených nacistických zločinců. Památku našich hrdinů si (navzdory těmto snahám je vymazat z historie) sice připomínáme dodnes, ale na důstojný pohřeb se již bohužel zapomnělo. Mnozí z nich jsou tak pochováni v neoznačených hrobech vedle lidí, proti kterým bojovali.

Pokud chcete tuto historickou chybu pomoci napravit, neváhejte petici podepsat na kterékoliv z našich prodejen, nebo si můžete na níže přiloženém odkazu dohledat nejbližší podpisové místo.

Koho se petice týká?
  • Jan Kubiš
  • Josef Gabčík
  • Václav Morávek
  • Alfréd Bartoš
  • Jiří Potůček
  • Jan Zelenka Hájský
  • Břetislav Lyčka
  • Zdena Mašínová
  • Milada Horáková (nejspíše)
Text petice:

Petice k žádosti o nalezení a vyzdvižení těl národních hrdinů a odbojářů proti totalitním režimům z neoznačených masových hrobů Ďáblického hřbitova.

Podle článku 18 Listiny základních práv a svobod a dle zákona 85/1990 Sb., o právu petičním

My, níže podepsaní občané, se prostřednictvím této petice obracíme na Magistrát hl. města Prahy, Horní a dolní komoru Parlamentu ČR a žádáme o exhumaci a důstojné pohřbení národních hrdinů a bojovníků za naši svobodu proti německému nacismu a komunistické diktatuře, jež jsou dosud pohřbeni v hromadných hrobech Ďáblického hřbitova. Jsme přesvědčeni, že ti, kteří nezištně položili své životy si nezaslouží ležet ve společných šachtách se svými vrahy či zrádci bez ohledu na případné vynaložené finanční prostředky. Vnímáme to jako smutný dluh, vůči našim statečným předkům. Přestože si připomínáme každoročně hrdinství zde uložených ostatků Jana Kubiše, Josefa Gabčíka a dalších parašutistů z Cyrilometodějského kostela, Václava Morávka z odbojové skupiny Tři králové, Alfréda Bartoše a Jiřího Potůčka z výsadku Silver A, vůdčí osobnosti občanské podpory operace Anthropoid Jana Zelenky Hajského a Břetislava Lyčky během druhého odboje, nemáme ve skutečnosti kam své květiny pokládat. Naše pietní pokusy dost možná končí u nohou jejich katanů Franka, Wiesmanna či Moravce, zrádce Čurdy a Gerika či dalších, kteří leží v hromadných hrobech s nimi. Nelze opomenout i odboj třetí - Zdenu Mašínovou a dost možná i Miladu Horákovou – obě umučené komunisty v padesátých letech a desítky dalších.

Proto vás žádáme a vyzýváme, abyste neprodleně zahájili dialog s dotčenými institucemi České republiky o financování celé akce a zahájili proces exhumace a následného důstojného pohřbení v označených hrobech, vše za souhlasu a dohledu pozůstalých.

K zastupování petičního výboru je dle paragrafu 5. odst. 1 zákona 85/1990 Sb. O právu petičním, všichni níže podepsaní.

Za petiční výbor (s podpisy)

  • Michal Švarc
  • Pavel Černý
  • Karel Polata
  • Jaroslav Čvančara
  • Ondřej Vetchý

Další petiční místa můžete nalézt na oficiálních stránkách petice ZDE.

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku