Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Plynové pistole a revolvery – výhody a nevýhody

Tipy

Jaké jsou rozdíly mezi plynovou pistolí a revolverem? Jak se staví česká legislativa k plynovým pistolím na pepřové náboje? Fungují přece podobně jako plynové spreje, nebo ne? Seznamte se s výhodami i nevýhodami plynovek a revolverů v tomto článku.

Plynové pistole a revolvery – výhody a nevýhody

Sebeobranné plynové zbraně se dělí na pistole a revolvery. Jedná se o Zbraně kategorie D dle zákona o zbraních, které jsou volně prodejné od 18 let. A proto pozor, ačkoliv pepřový sprej a plynová pistole na pepřové náboje mají podobný efekt, pepřový sprej zákon nezná, zatímco plynovku ano a na její použití se vztahují omezení a povinnosti, včetně postihů za jejich porušení.

Rozdíly mezi plynovou pistolí a revolverem
  • Revolver je díky jednodušší konstrukci spolehlivější
  • Pistole má obvykle zásobník na více nábojů
  • Revolver obvykle bývá menší, respektive pokud chcete větší zbraň, volte plynovou pistoli
  • Pistole má o něco delší dostřel, protože nedochází k úniku plynu mezi hlavní a válcem

Samozřejmě existují i některé další rozdíly, ale pro praktické použití mají právě tyto výše uvedené nejvyšší váhu.

Náboje do plynovky a plynového revolveru

Náboje do pistole se označují PAK, do revolveru se označují 9 mm Knall, 9 mm RK a podobně. Revolverové náboje jsou o něco kratší.

Vyrábí se klasické „startovací“ (blank) náboje a pak náboje se slzným plynem (CS), pepřové náboje (technický pepř Nonivamid), CN náboje a podobně. Plynové zbraně mají jednu velkou nevýhodu – jsou obvykle k nerozeznání od skutečné „ostré“ zbraně, takže pokud plynovku vytáhnete na majitele ostré zbraně, říkáte si o problém. Ale to se dostáváme k filozofování, zda a proč plynovou zbraň tasit.

Z plynových zbraní nelze střílet klasické náboje, mimo jiné je v hlavni přepážka a zbraň ani není konstruována na výkon klasického náboje. Při použití plynové pistole na vzdálenost menší než 50 cm hrozí vážné zranění, při přiložení na tělo hrozí smrt. Tlak plynů je schopen způsobit velké škody.

Pokud porovnáme různé sebeobranné prostředky, nedá se říct, že by plynovky byly k sebeobraně za každých okolností nejvhodnější. Z těch nejběžnějších prostředků máte na výběr:

  1. pepřové spreje
  2. teleskopické obušky
  3. elektrické paralyzéry
  4. plynové pistole a revolvery

Samostatnou kapitolou jsou pak "ostré" zbraně. Zatímco o výše uvedených výrobcích se dá říct, že jsou zpravidla neletální (nesmrtící), u klasických střelných zbraní je tomu právě naopak. Proto je z porovnání vynecháme.

Takže kdy vybrat plynovou pistoli? Zejména, pokud máte dostatek informací o nevýhodách plynových zbaní a dokážete ve vypjatých situacích jednat relativně v klidu. Plynovka má totiž jednu zásadní nevýhodu a tou je, že velmi nedoporučujeme plynovku používat k hrozbě. Hrozíte totiž něčím, co vypadá jako "ostrá" zbraň, ale ve skutečnosti není. K debatě je, zda vůbec kdy s jakoukoliv zbraní hrozit, nicméně pokud budete hrozit s plynovkou a protistrana bude mít "ostrou", máte zaděláno na problém. Pokud se k plynovce budete chovat tak, že jí nevytahuji, dokud jí skutečně nechci použít (tak by se nakonec měla používat i jiná zbraň), tak vám může posloužit dobře. Otázkou ale je, zdá vám stejně dobře neposlouží pepřový sprej. Sice při použití nezazní žádné výstřely, ale to může být spíše výhoda.

Pepřový sprej se nemůže zaseknout, nemůže se mu vzpříčit náboj v komoře, nemůže dojít k nenatažení závěru atd. (toto nehrozí u plynového revolveru). Cvičený člověk dokáže závadu na plynovce odstranit, nevycvičený může být nepříjemně překvapen. Spousta zákazníků chce levné, až nejlevnější plynovky. S tím samozřejmě stoupá riziko selhání zbraně. Pokud chcete pro svou sebeobranu používat plynovou pistoli, zainvestujte raději své peníze do nějaké osvědčené značky.

Plynové zbraně ale nemusí sloužit jen k sebeobraně. Pokud nemůžete, nebo nechcete mít Zbrojní průkaz , ale přitom vás zbraně zajímají, je koupě plynovky nejjednodušší cestou, jak si udělat radost. Zejména dražší plynové pistole a revolvery jsou parádně zpracované a k nerozeznání od originálu. 

Vyberte si plynové pistole, nebo revolvery z naší nabídky.

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku