Jazyk:
Měna: CZK EUR
Menu
Přihlášení Košík 0
Váš košík je prázdný :(
Nastavení filtrů
Kategorie
Kategorie nebyla nalezena
Značka
Značka nebyla nalezena
Cena
Zrnitost (hrubost)
Materiál
Barva
Štítky
Akce

Brousky na nože

kvalitní nůž potřebuje kvalitní brousek na nože

Ne nad armo se říká, že tupý nůž je nebezpečnější než nůž ostrý. Ať máte zavírací nůž, karambit, mačetu nebo sekeru, neměli byste zanedbávat údržbu. Pokud chcete, aby váš nástroj plnil svůj účel a vydržel vám dlouhá léta, není od věci si pořídit brousek na nože. Udržet správný úhel při broušení volnou rukou je prakticky nemožné, proto vám nabízíme speciální brousky na nože uzpůsobené ke správnému držení úhlu při broušení nožů s hladkým i kombinovaným ostřím. S těmito brousky dosáhnete výsledků profesionála. Pokud zabrousíte do této kategorie, naleznete různé typy kapesních brousků, protahopvacích brousků, brusných kamenů, brusných sad a souprav pro ostření nožů a od nejuznávanějšího amerického výrobce Lansky Sharpeners, se kterými nabrousíte své nože k dokonalosti a také prodloužíte jejich životnost.

Specialitou mezi brousky na nože jsou také brusné kameny z Arkansasu, kterým jsme se věnovali v jednom z našich článků.

více informací
Filtrovat
Seřadit
Seřadit

Broušení x ostření

Mezi broušením a ostřením je značný rozdíl, protože při broušení dáváme ostří požadovaný tvar, při ostření naopak rovnáme ostří a zpevňujeme jej.

Úhel ostří

Čím nižší úhel ostří má, tím je ostřejší, ale zároveň je náchylnější ke ztupení, což znamená že pro nože, mačety či sekáčky brousíme pod větším úhlem, protože s nimi zacházíme hruběji. Naopak kuchyňské nože mají úhel nižší.

Výběr brousku

Nejvhodnějšími brousky jsou syntetické brousky vyrobené z karbidu křemíku. Tyto brousky jsou oboustranné, mají z každé strany jinou zrnitost a lze s nimi naostřit i čepele vyrobené z velice kvalitních ocelí.

Jak postupovat při broušení volnou rukou?

Brousek musí být neustále vlhký, vlhčíme jej vodou či rostlinným olejem. Čepel položíme ostřím ve správném úhlu na jeden konec brousku a rovnoměrně táhneme mírně doprava proti ostří. Je nutné dodržet správný úhel a také počet tahů z každé strany. Po broušení zůstane poměrně hrubý povrch, stejným postupem je třeba jej vyhladit na jemnější straně brousku. Po broušení zakápneme brousek olejem a setřeme z něj ocelové piliny vzniklé broušením. V našem e-shopu také naleznete brusné sady od Lansky sharpeners, které vám zaručí správný úhel broušení a v sadě naleznete hned několik typů brusných kamenů od extra hrubých po ultra jemné.

Zakoupit si je můžete nejen na našem e-shopu, ale také v kamenných prodejnách na Praze 9, v Táboře, Brně, Plzni, Pardubicích a ve Vyškově.