Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Jak si vybrat správný stan

Nejlepší stan je takový, který splňuje to, co od něj očekáváte a potřebujete. Důležitý je dobrý poměr ceny a kvality, což v ARMED STORE zohledňujeme při výběru zboží.

Jak si vybrat správný stan

Pokud vás to táhne ven do přírody stejně jako nás a uvažujete o koupi nového stanu, pak vám jistě přijde vhod následující průvodce výběrem stanu. Dozvíte se mimo jiné, jak poznat kvalitní stan, od jakého dát ruce pryč a co vlastně znamenají všechny ty parametry, kterými vás prodejci stanů zahltí, až vám z toho pak jde jen hlava kolem.

Nelze říct, jaký stan je nejlepší obecně, protože každý ho využívá k jiným účelům a požaduje od něj jiné vlastnosti. Proto je důležité si ujasnit několik bodů. Po tomto ujasnění vám bude zřejmé, jaká kategorie stanů je pro vás ta ideální.

Námitka, že ideální stan je ten ve své kategorii nejlepší, je částečně oprávněná, týká se však hrstky lidí, kteří finance neřeší. 

Jak vybrat stan?

Stan vybírejte podle toho, jak často jej plánujete využívat a do jakých podmínek máte namířeno. U levných stanů výrobci předpokládají, že je budete používat málo. Pokud se však rozhodnete zainvestovat do stanu částku vyšší, můžete počítat s mnohem delší životností. Jednoplášťové modely jsou sice mnohdy lehčí než dvouplášťové verze, nemůžete u nich však počítat s plnohodnotnou ochranou proti dešti. Slouží tudíž spíše jako nouzové přístřešky či obydlí na letní rybaření.

A jak by měl dobrý stan vypadat?

V prvé řadě by měl být samonosný. Díky tomu jej můžete postavit bez zakolíkování a po vykolíkování jej také přenášet. Daná vlastnost stanu přijde vhod například i na tvrdém či naopak pískovém povrchu, kde je prakticky nemožné kolíky zatlouct. Co se barvy týče, výběr je čistě na vás. Pokud ale plánujete stanovat i mimo oficiální tábořiště, pak se může jevit jako vhodnější vybrat stan v zeleném či jiném nenápadném barevném provedení. Obecně platí, že ve světlém stanu je menší tma. Z toho důvodu se u tmavých modelů používá vnitřní stan výrazné barvy (žlutá apod.). Tím dojde k lepší prosvětlenosti obytného prostoru a údajně má takováto výrazná barva i pozitivní dopad na psychiku nocležníka. Nejběžnějším tvarem stanu v ČR jsou kopulovité stany, v zahraničí se poslední dobou těší nemalé oblibě stany tunelovité.

Nošení stanu

Důležitý faktor je způsob nošení stanu. Ten, kdo plánuje využívat stan při několikadenních přechodech horských masivů, potřebuje stan, který bude mít nízkou hmotnost a malé rozměry při zabalení. Naopak ten, kdo chce stan na ryby nebo pobyt v kempu, kam dojede pohodlně autem, nemusí řešit rozměry ani hmotnost.

Přírodní podmínky a podnebí

Přírodní podmínky a podnebí, ve kterých plánujete stanovat, jsou tím nejdůležitějším faktorem při výběru stanu. Jinak odolný stan potřebujete do Alp, kde budete stavět stan na kamení, písku a bude se do něj opírat silný vítr. Naopak do kempu u Berounky vám bude stačit obyčejnější stan, protože bude stát na trávě, na rovině a vítr bude maximálně hýbat s listy na okolních stromech.

Roční období

Dalším faktorem je období, ve kterém stanujete. Ten, kdo stanuje celoročně, nebo se vyžívá v extrémech a proto stanuje zásadně v zimě a závějích, bude potřebovat stan se sněžnými límci. Ale například vodák, který stanuje v létě při sjíždění Vltavy, by sněžné límce moc nevyužil. Naopak by mu v něm bylo zbytečně vedro.

Ochrana před deštěm

Jedna z důležitých vlastností, na kterou byste měli při koupi stanu hledět, je výška vodního sloupce tropika a podlážky. U tropika (můžete se setkat i s označením "vnější stan") je nejnižší doporučovaná hodnota tohoto ukazatele 3 000 mm. Takový stan přečká běžnou bouřku – jen pro představu: padající kapka odpovídá 2 000 mm vodního sloupce. Pokud ale chcete mít jistotu, že váš stan obstojí i ve vydatnějším dešti, zvolte model s vodním sloupcem tropika okolo 5,000 mm. Vyšší hodnoty se pak obvykle vyskytují u extrémních řad stanů určených do těch nejtěžších podmínek.

Můžete se setkat i s tím, že je tropiko silikonizováno. Taková tkanina lépe odpuzuje vodu a má vyšší odolnost vůči UV záření než klasické tropiko s PU zátěrem. Je však potřeba počítat s vyšší cenou stanu a nižší prodyšností. Pokud tedy nebude mít stan promyšlený systém větrání, může docházet k zapařování, což způsobuje problémy v létě i zimě.

Neméně důležitá je hodnota vodního sloupce u podlážky. Byť na ni nedopadá přímý déšť, velmi často musíte stan postavit na vlhkém podloží či vám pod něj v průběhu deště nateče. V okamžiku, kdy si ve stanu například kleknete, je zatížená oblast vystavena velkému tlaku, vlákna se roztáhnou a může v daném místě dojít k průsaku. Doporučovaná hodnota vodního sloupce podlážky se pohybuje okolo 10 000 mm.

Materiály tyček

Nejčastějším materiálem tyček je dural a laminát. Duralové tyčky mají vyšší životnost a nižší hmotnost. Laminát je citlivější na mrazy, které způsobují snížení ohebnosti a mohou vést až k polámání prutu. Kopulovité stany s 2 tyčkami nabízejí pouze malou apsidu. Jde o jakousi předsíňku, která vznikne protažením tropika stanu, sloužící k uložení menšího batohu či vašich bot. Některé modely mají tyček více, případně jsou vybaveny zkrácenou předsíňkovou vzpěrou a mohou tudíž nabídnout i prostornou předsíňku. V té můžete například i vařit při sezení uvnitř stanu, což oceníte zejména za nepříznivého počasí.

Kapacita stanu

V neposlední řadě je důležité rozmyslet si, kolik lidí bude ve stanu spát a kolik věcí budou chtít mít u sebe uvnitř.

Skládání stanu

Poslední vlastností, která by vás měla zajímat je způsob skládání stanu. Opět platí, že každodenní skládání při pochodech namáhá stan i vás víc, než týdenní pobyt na 1 místě. A zřejmě si nepřejete, abyste se vztekali při hledání správného očka a dílu každý den. 

Takže ve zkratce, jak vypadá ideální stan pro náročnějšího uživatele dle zkušeností Armed:

  • Dvouplášťový
  • Samonosný
  • Nenápadný z hlediska barvy tropika
  • Výška vodního sloupce tropika 5 000 mm
  • Výška vodního sloupce podlážky 10 000 mm
  • Tyčky z duralu
  • S předsíňkou na vaření
  • Má dostatečnou kapacitu

Přejít na kompletní nabídku stanů.

 

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku