Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Laser Ammo - pomůcky pro tréning s vaší palnou zbraní, díl I.

Produktové školení přímo od Laser Ammo Europe je ideální příležitostí pro sepsání článku o těchto pomůckách pro suchý střelecký nácvik.

Laser Ammo - pomůcky pro tréning s vaší palnou zbraní, díl I.

Kdo pravidelně provádí suchý nácvik (neboli sušení) se svou zbraní, může přeskočit sem. Pro ty, kteří právě zakoupili svou první palnou zbraň, nebo jí mají již delší dobu, ale výsledky na střelnici nejsou dobré, přečtěte si, proč je sušení důležité.

Zkušení střelci to vědí, ale pokud patříte k těm méně zkušeným, zapamatujte si, že pokud nejste superman, nelze mít skvělé střelecké výsledky bez pravidelného suchého nácviku. Ten, kdo pravidelně suší, bude mít vždy lepší výsledky, než ten, kdo pouze chodí střílet na střelnici. Proč tedy provádět suchý nácvik? Nejjednodušší odpověď je: peníze. Druhá nejjednodušší odpověď je čas (a jak víme, čas jsou peníze). Třetí odpověď je: je potřeba některé postupy nadrilovat, než je začnete aplikovat v reálu.

Ve virtuálním světě máte k dispozici neomezené množství nábojů a střelba pomocí počítačové myši je hrozně jednoduchá. V reálném světě, pokud nejste miliardář, velmi brzy zjistíte, že střelba je sakra drahý koníček a jedna návštěva střelnice je pro běžného člověka malý svátek. Počítejte se mnou:

  1. pronájem střelnice: 300,- Kč/hod (v Praze spíše víc)
  2. cena střeliva: 5,50 Kč za náboj 9 mm Luger x 100 nábojů = 550 Kč

Celkem: 850 Kč za hodinu střílení. Nemáte střelnici za nosem? Musíte se na ní dopravit a to stojí peníze. Jistě přijdete i na další náklady spojené s návštěvou střelnice. Například jsem jednou s kolegou po společné návštěvě střelnice zaskočil na skleničku a on si pak pod vlivem endorfinů ze střelby a malého množství alkoholu v krvi, pořídil po cestě domů iPhone. Ano, až takhle drahá může být návštěva střelnice. 

Že střelba a pronájem střelnice je drahá sranda ale většina lidí ví. Nejde jen o peníze, ale také o zábavu a v tom se nemůže střelba laserem rovnat střelbě s ostrou zbraní. Ale znáte ten pocit, když si jdete užít svůj čas na střelnici a odcházíte naštvaní, protože zásahy jsou v lepším případě rozesety po celém terči, v horším případě ani v terči nejsou? Zdá se vám, že všechno děláte dobře, ale výsledky nestojí za nic. Nevíte, co děláte špatně? Pak máte několik možností, co s tím dělat a jednou z nich je suchý nácvik před návštěvou střelnice. Zdá se vám, že bez skutečného výstřelu není co trénovat? Velký omyl! Je to přesně naopak a samotný výstřel je až to poslední. Co můžete nacvičovat na sucho:

  1. postoj
  2. úchop, neboli způsob, jakým zbraň budete držet
  3. způsob zamíření
  4. dýchání v průběhu spouštění
  5. samotné spuštění - nejčastější problém

Cílem tohoto článku není popisovat do detailu jednotlivé body. Pokud ale nemáte zvládnutých těchto 5 bodů, nebudete přesně a konstantně zasahovat cíl. A to hlavní ještě jednou: všechny tyto body se dají nacvičovat v klidu mimo střelnici, bez potřeby jedinkrát vystřelit ostrý náboj!

Troufnu si tvrdit, že o pravdivosti výše uvedených vět není sporu. Sušení je prostě nutná součást střelby a ví to i ti zkušení střelci, kteří z nějakého důvodu nesuší. Proč nesuší? Protože pokud nejste super motivovaní, přiznejme si, sušení je trochu nuda. Tenhle problém výrobky Laser Ammo spolehlivě řeší a skvělé je, že svůj suchý nácvik můžete oživovat pořizováním dalších doplňků. Začít můžete klidně pouze s 9 mm Laserovým nábojem Sure Strike, až později můžete přikoupit elektronický terč Laser Pet, za rok pak interaktivní terče I-MTTS, no a pokud by ani to nestačilo, je tady software Smokeless Range, se kterým si můžete doma vytvořit pravou laserovou střelnici. A to jsem ještě spoustu jiných doplňků přeskočil.

Kdyby jediným přínosem Laser Ammo bylo udělání sušení zábavnějším, už to by stačilo. Jenže ve skutečnosti to je jen přidaná hodnota. Hlavním přínosem tréningu s výrobky Laser Ammo je to, že se budete zlepšovat ve střelbě. Že budete střílet přesněji, rychleji a že vás to bude stát mnohem, mnohem méně peněz, než kdybyste měli dosáhnout stejné úrovně s klasickým střelivem. Pokud provádíte nácvik se zbraní bez laserového náboje - super! Jste zodpovědnější, než většina střelců. Ale stejně vám chybí zpětná vazba. Nevíte, jestli trefujete cíl. Vložte do komory svojí zbraně laserový náboj Sure Strike a toto se rázem změní. Po zmáčknutí spouště uvidíte na terči na krátkou chvíli červenou tečku. A nebo možná neuvidíte a tečka bude mimo terč. Je skvělé zjistit to dříve, než vyrazíte na střelnici a v módu Spray and Pray vykropíte svoje draze pořízené náboje do dopadiště.

Nyní opět trochu počítání. Řekněme, že jedna návštěva střelnice vás nestojí 850 Kč, jak jsem spočítal výše, ale "jen" 500 Kč. Třeba proto, že nevystřílíte tolik nábojů, máte střelnici levnější, maminka vlastní továrnu na výrobu munice a podobně. Čas nutný k dopravě na a ze střelnice počítat nyní nebudeme. Pokud budete chodit 2x za měsíc, bude vás stát střelivo a pronájem střelnice 13000 Kč za rok. Budete po roce takového tréningu dobrý střelec? Možná ano, pokud máte nějaký základ a někoho, kdo vám může v začátku poradit. Pokud toto ale nemáte, pravděpodobně nebudete za rok o moc lepší střelec, než na začátku. Je to příliš málo nábojů, příliš málo opakování. Pokud z těch 13000 Kč ukrojíte cca 4000 Kč a pořídíte si laserový náboj Sure Strike a pokud s ním budete pravidelně cvičit, garantuji vám, že za rok budete ovládat svou zbraň mnohem lépe a každou návštěvu střelnice si užijete víc, protože budete zasahovat terč.

Zadní část laserového náboje má garantovanou životnost 5000 výstřelů. Tato životnost počítá s tím, že náboj můžete používat ve více zbraních, nejen v pistolích, ale i v puškách, jejichž úderník opotřebovává zadní část náboje více. Pravděpodobně ale náboj Sure Strike vydrží desetitisíce výstřelů. Ale dobře, počítejme s garantovanými 5000 výstřely. Jeden výstřel laseru tedy stojí 0,80 Kč. Pokud by bylo nutné po 5000 výstřelech vyměnit zadní část (takzvaný action cap), jeho pořízení již stojí jen 1600 Kč (cena v listopadu 2018) a jeden výstřel tak stojí 0,30 Kč. Ale ze zkušeností výrobce zvládne zadní část mnohem více výstřelů (respektive zásahů úderníkem).

Jak to může výrobce vědět? Zadní část náboje není jen nějaká čepička, do které mlátí úderník, ale sofistikovaný elektronický výrobek, který obsahuje mikroprocesor, který kromě jiného počítá výstřely. Jen poznámka - uživatelsky není možné data ze zadní části získat, může to udělat pouze výrobce v opodstatněných případech. Takže už víme, že cena výstřelu se pohybuje v desetnících, a nezapomeňte, že při nácviku s Laser Ammem odpadá pronájem střelnice. Trénovat můžete doma, na pracovišti (pokud máte to štěstí a střelecká příprava je součástí vašeho zaměstnání), nebo v prostorech vašeho střeleckého klubu. 

Nyní si pojďme představit jednotlivé výrobky Laser Ammo

Základem všeho je laserový náboj, v originále laser cartridge Sure Strike. Důležitá informace je, že komponenty laserových nábojů Laser Ammo se vyrábějí v Izraeli a tam se také ručně kompletují. Náboj se vždy vkládá do nábojové komory vaší zbraně. Výsledkem je, že pak trénujete se svou vlastní zbraní. Laserový náboj se skládá ze tří částí:

  1. Action cap (zadní část)
  2. baterie
  3. tělo laseru s laserem

 

Nejslabším článkem náboje je jeho baterie. Protože se musí vejít do malého náboje, je malá a tomu odpovídá její kapacita. Dobrá zpráva je, že se jedná o 3 klasické knoflíkové baterie, které jsou zality ve fólii. Pokud budete mít chuť a čas se s tím piplat, můžete si takovou baterii vyrobit sami. Ale jednodušší je koupit si balení 3 baterií. Každopádně nelze počítat s tím, že tato malá baterie vydrží napájet laser v náboji celé dva roky. Záleží samozřejmě na četnosti používání, ale baterie se vybíjí samovolně i když jí vůbec nebudete používat.

Zadní část, neboli Action Cap, je díl, který se opotřebovává tak, jak na něj dopadá úderník. Kromě toho, že Action Cap aktivuje laser, také chrání úderník, protože některým zbraním nedělá moc dobře, pokud úderník dopadá po zmáčknutí spouště do prázdna. Pokud sušíte s nábojem Laser Ammo Sure Strike, úderník bude dopadat na plastovou podložku. Dále jsem už uvedl, že Action Cap obsahuje mikroprocesor, který obsahuje program ovládající samotný laser. 

Tělo laseru je vyrobeno z nerezové oceli. Čočka laseru je skleněná, nikoliv plastová. Na přední části je gumový kroužek, který zabraňuje kontaktu kov na kov s komorou zbraně.  Laser samotný splňuje evropské bezpečnostní normy a mimochodem, náboje Laser Ammo dodávané do Evropy jsou jiné, než ty, které jdou do U.S.A. Liší se hlavně ve výkonu laseru, evropská verze je méně výkonná, což v tomto případě není nutně na škodu, protože zdraví máme jen jedno.

Laserový náboj je v základu dodáván s třemi reflexními terčíky, která zvýrazňují zásah laserem. 

Více k základnímu laserovému nácviku střelby nepotřebujete.


Pokud se ale chcete vybavit lépe, nejčastějším doplňkem je elektronický terč Laser Pet (Portable Electronic Target). Tento elektronický terč nepotřebuje ke své funkci žádný počítač, software, nebo mobil. Pouze dvě mikrotužkové baterie, které jsou v balení. Elektronický terč Laser Pet vám dá něco, co se samotným nábojem nedokážete. Je to elektronické zařízení, které má čtyři různé funkce a na tři z nich musíte nějak reagovat. Popis módů:

  1. terč registruje zásahy a na displeji ukazuje jejich počet
  2. terč vydá signál (pípne) a spustí časovač, pokud terč zasáhnete, časovač se zastaví a na displeji vidíte dosažený čas - toto je skvělé třeba pro nácvik tasení z pouzdra, ale i pro jiné nácviky, po pár sekundách se terč znovu spustí, ale čas signálu je pokaždé jiný, v rozmezí od 4 do 14 sekund
  3. terč vydá signál a spustí se několikasekundový časovač, ve kterém počítá zásahy
  4. v tomto módu první výstřel spustí časovač a druhý výstřel ho zastaví - výborný mód pro nácvik přebíjení apod.

Laser Pet obsahuje v balení několik vložných terčíků, malou trojnožku (je možné ho našroubovat i na klasický stativ), baterie a návod.


Trochu jiným typem terče je elektronický terč I-MTTS. Zkratka znamená Interactive Multi Target System, česky Interaktivní, více terčový systém. Terč Laser Ammo I-MTTS se sice prodává i po jednom kuse, ale jak už z názvu vyplývá, terče spolu komunikují a tak dává smysl pořídit balení 3, neb 5 terčů I-MTTS. Tento typ terče je jakousi elektronickou verzí klasického Popperu, tedy ocelového terče, který po zásahu buď spadne, nebo nespadne, ale dopad střely na kov je jasně zřetelný. Terč I-MTTS po zásahu buď zhasne, nebo pípne, nebo obojí. Pokud použijete alespoň dva terče, ty spolu bude na vzdálenost několika metrů bezdrátově komunikovat (opět k tomu nepotřebujete počítač, ani nic jiného) a nabídnou vám následující módy:

  1. Stand alone - pouze tento mód bude umět i jeden samostatný terč - zásah terče vidíte a slyšíte
  2. Steel plate shooting - všechny terče na začátku svítí, po zasažení všech se opět všechny rozsvítí
  3. Chase the ball - vždy se náhodně na krátkou chvíli rozsvítí jeden terč, který je třeba zasáhnout - výborná pomůcka pro nácvik změny polohy a přenášení střelby, zejména, když si terče postavíte okolo sebe
  4. Shoot / no shoot - podobné jako chase the ball, ale navíc se zobrazuje neterč (indikován červeně)
  5. Double speed Shoot / no shoot - dvojnásobná rychlost pro rychlé střelce

Pro dnešek bylo již informací o nácviku střelby s laserovými pomůckami více než dost, pokračovat budeme někdy příště. Rád bych zdůraznil, že Laser Ammo není náhražka střelby s ostrými náboji. Laser Ammo je pomůcka, jak se zlepšit ve střelbě a ještě ušetřit peníze.

© PZ, ARMED STORE s.r.o.

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku