Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Hemostatické prostředky Quicklot a Celox a jejich použití laikem – nezdravotníkem (dle legislativy ČR)

Tipy

Vzhledem k tomu, že jsou volně prodejné veřejnosti (ale to jsou i kanyly, že), oslovil jsem naše přední kapacity na urgentní medicínu s dotazem na použití hemostatik laikem. Napřed si ale řekneme, co vlastně hemostatika jsou.

Hemostatické prostředky Quicklot a Celox a jejich použití laikem – nezdravotníkem (dle legislativy ČR)

Hemostatika obecně jsou preparáty, které zastavují krvácení. Patří sem některé léky působící na úrovni koagulační kaskády (Pamba), podávané nitrožilně. Dále sem patří léky pro lokální použití (např. adrenalin se svým vasokonstrikčním účinkem – např.  použití tamponů namočených v adrenalinu). Léky jsou však plně v kompetencích vystudovaného zdravotníka (záchranář, sestra, porodní asistentka) na základě indikace lékaře, proto se jimi dál nebudu zabývat.

Volně prodejná hemostatika se vyrábějí z různých materiálů. Z civilního použití známe Gelaspon, který se vyrábí z vepřové želatiny. Jeho použití je zejména ORL, stomatochirurgie, případně k zastavení epistaxe (krvácení z nosu). Dalším „civilním“ hemostatikem je Traumacel, který je vyráběn z celuózy a pro použití laikem je určen k zastavení kapilárního a netlakového venózního krvácení (říznutí po holení, různé „kuchyňské“ říznutí apod.). Tato hemostatika jsou určena i pro laickou veřejnost přímo výrobcem a jsou určena k zástavě život neohrožujícího krvácení.

K zakoupení zde

Hemostatika, která vyvolala debaty, jsou preparáty původně určené pro vojenské použití – granulovaný Celox a Quicklot Combat Gauze a jsou určeny k zastavení krvácení tam, kde krvácení pokračuje i přes naložený tlakový obvaz a nelze použít turniket (trup, vysoko umístěné poranění končetin). Celox granule jsou vyráběné z chitosanu (který vzniká nějakou chemickou úpravou chitinu obsaženého např. v krunýřích korýšů). Dle výrobce je Celox bezpečný, dá se použít i u heparinizovaných/warfarinizovaných pacientů a není exotermický (neprodukuje teplo, které by poškodilo pacienta). Celox funguje tak, že při kontaktu s krví vytvoří jakousi gelovou zátku, která „ucpe“ krvácející ránu a zabrání dalšímu krvácení.

Naproti tomu Quikclot je vyráběn z kaolínu (je anorganický – neobsahuje tak žádné potenciální živočišné alergeny) a funguje tak, že při kontaktu s krví reaguje s koagulačním faktorem XII, který aktivuje a tím dojde k aktivaci další faktorů kaskády. Opět, Quikclot je dle výrobce bezpečný – neprodukuje teplo a je hypoalergenní.

 

 

Každopádně, existují studie o embolizaci při použití těchto hemostatik – a tak se objevily názory, že tento druh hemostatik nepatří do rukou laiků (laik je dle české legislativy myšlen člověk bez zdravotnického vzdělání), a to ani absolventů různých kurzů první pomoci (např. Zdravotník zotavovacích akcí či různé CLS/TCCC kurzy).

Názory odborníků na použití hemostatik laikem

V názorech odborníků panují různé rozdíly. V čem se shodli je fakt, že hemostatika se dají použít v rámci institutu krajní nouze. Všichni zmiňují i případnou zodpovědnost při použití hemostatik laikem, pro kterou jim však doposud není znám žádný precedens. Co to znamená pro mě? I když jsem stále ještě nedostudovaný záchranář, budu hemostatika dál nosit ve své EDC lékarničce a nebudu váhat je v případě potřeby (indikované použití – např. když se vyskytnu u dopravní nehody, střelného/bodného poranění a tlakový obvaz/turniket nebudou dostatečné) použít.

Článek původně vyšel na autorově blogu "Programátor zdravotnickým záchranářem".

 

K zakoupení zde

 

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku