Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

BPZ - Batoh Poslední Záchrany neboli Bug Out Bag

Dojde-li k nějaké katastrofě či neštěstí, je dobré být připraven. Vzhledem k tomu, že přicházejí obvykle nečekaně a velmi rychle, je dobré mít předem připraveno zavazadlo obsahující věci potřebné pro přežití. Nejčastěji se setkáte s označením BPZ (Batoh Poslední Záchrany) anglicky BoB (Bug out Bag).

BPZ - Batoh Poslední Záchrany neboli Bug Out Bag

K ČEMU SLOUŽÍ NOUZOVÉ ZAVAZADLO

Než začnete přemýšlet, co že byste si rádi do svého evakuačního zavazadla zabalili, je dobré se zamyslet, pro jaké případy a situace bude zavazadlo připraveno. Nejčastěji se setkáte s názorem, že dobrý nouzový batoh by vám měl umožnit přežít minimálně 3 dny, to znamená 72 hodin. Chcete tedy batoh, který vás na krátkou dobu zajistí vším potřebným, ale zároveň umožní pohodlný přesun na delší vzdálenost (např. do záložní lokace s dalšími zásobami) nebo v něm chcete mít absolutně vše pro přežití po delší, případně až neomezenou dobu?

Ideální samozřejmě je, aby vás zásoby dokázaly zajistit na neomezeně dlouhou dobu. Na to bude ale potřeba opravdu velký batoh a při sbalení všeho potřebného vybavení můžete zjistit, že takovou váhu prostě dlouho neunesete. Měli byste proto zhodnotit nejen co všechno budete potřebovat, ale také svou kondici a schopnosti.

Proto se většinou volí nějaký kompromis, který Vás zajistí na přiměřenou dobu a zároveň bude stále pohodlný pro přesuny. Každé nouzové zavazadlo bude obsahovat některé základní věci, bez kterých se prostě neobejdete, ale na základě Vašich preferencí a dalších okolností (např. podnebí, geografická poloha, roční období, příbuzní) může obsahovat další vybavení a různé množství jednotlivých částí výstroje.

VÝBĚR VHODNÉHO ZAVAZADLA

Nouzové zavazadlo může být v podstatě jakékoli zavazadlo, které bude obsahovat potřebné vybavení. Z hlediska praktičnosti a protože větší zátěž se nejlépe nese na zádech, se v podstatě vždy volí nějaký druh batohu

Vzhledem k tomu, že na batohu může záviset váš život byste měli nejlépe volit prověřené značky a výrobce.

Kvalitní batoh umožní nejen dobrou organizaci vybavení, ale je dostatečně odolný a i v obtížném terénu se nemusíte obávat jeho poškození a případného selhání. Batoh od prověřeného výrobce jako je např. 5.11 samozřejmě může být skvělou volbou. I za nižší cenu se ale dá pořídit odolný a dobře vybavený batoh například od mladé značky Brandit, který splní svůj účel a nevysaje vám peněženku.

Taktický batoh je ideální volbou pro evakuační zavazadlo. Tento typ batohu poskytuje dobrou organizaci obsahu, vysokou odolnost a také široké možnosti využití dalšího přídavného vybavení. Díky MOLLE vazbě můžete přidávat různá další pouzdra, sumky nebo kapsy, které mohou usnadnit organizaci výstroje, případně poskytnout další potřebný prostor. Samozřejmostí bývá u toho typu batohu zvýšená odolnost a široká škála velikostí a barev na výběr.

Lehčí turistický batoh může také splnit v tomto případě svůj účel. Jeho nižší váha v porovnání s taktickými variantami ho dělá vhodným pro osoby slabší, starší nebo děti, u kterých může být nižší váha výhodou.

U obou typů dbejte na pohodlné nošení a další parametry. Boční popruhy, hrudní popruh, polstrování zádové oblasti, nepromokavost, MOLLE vazby, to vše může zpříjemnit nošení a zvýšit celkovou praktičnost.

Za zvážení stojí i volba barvy a vzhledu batohu. Mohou nastat situace, kdy budete potřebovat být nenápadní a toho s obrovským vojenským batohem v multicam vzoru těžko docílíte. Civilní a na první pohled tuctový vzhled může být v určitých situacích velmi cenný.

Součástí organizace Vašeho vybavení v batohu by měla být také jeho ochrana. Výstroj nebo potraviny, které je potřeba chránit před vodou a vlhkostí je ideální uzavřít do speciálních vodotěsných pouzder nebo sáčků.

batoh Brandit CamoBatoh Helikon Grey

VYBAVENÍ NOUZOVÉHO BATOHU

voda

Voda je vůbec nejdůležitější součástí nouzového zavazadla. Bez vody se dá vydržet maximálně 3 dny a proto je zajištění jejího dostatku zcela zásadní. 

Jako první nouzová dávka postačí 3 litry pitné vody. Můžete zvolit jakoukoliv běžnou balenou vodu v pet lahvích. Určitě se ale vybavte i nějakou další kvalitní láhví na vodu, kterou budete mít více po ruce - připevněnou na batohu nebo třeba v praktickém pouzdru na opasku. Skvělou volbou je vybavit svůj batoh hydratačním vakem, do kterého v případě potřeby připravené tekutiny naplníte a můžete vyrazit. Určitě ale nespoléhejte, že zrovna v krizovém okamžiku bude k dispozici voda z kohoutku. Zrovna nepoteče nebo může být kontaminovaná, a proto si nouzovou dávku vody v pet lahvích připravte vždy.  

Při používání vaku si pak dejte pozor na spotřebu vody, pokud zvolíte vak, který je umístěn uvnitř batohu a nemáte nad ním vizuální kontrolu můžete snadno spotřebovat více vody, než jste plánovali. Vaky jsou také náročnější na čistotu a údržbu, což může být při delším pobytu v náročnějších podmínkách problém.

čutora - cestovní láhevHydratační vakvodní filtr

Pokud Vám připravené množství vody dojde je dobré si vodu obstarat filtrací. Je tedy dobré se vybavit prostředky pro dezinfekci a filtraci vody, jako jsou cestovní vodní filtr nebo tablety pro čištění vody. Cestovní vodní filtry jsou lehké a univerzální filtrační systémy pro filtraci vody s velmi snadným použitím a prakticky neomezenou životností. Pokud narazíte na opravdu znečištěný zdroj vody stojí za zvážení před použitím filtru provést předfiltrování přes kus látky, tím udržíte Váš filtr déle čistý a funkční. Po přefiltrování vody také nesmí filtr nikdy zmrznout! Došlo by tím k nevratnému poškození. Při použití v mrazivém počasí je dobré nosit filtr např. v náprsní kapse nebo jinde na těle, dokud filtr důkladně nevysušíte.

jídlo

I když bez jídla člověk vydrží mnohem déle než bez vody je jídlo další velmi důležitou potřebou pro přežití. Běžné potraviny se velmi rychle kazí a jsou také méně skladné. Proto se určitě vyplatí zvolit raději některou z variant určených přímo pro tyto účely. 

Možností je spousta - konzervy, MRE/BDP, dehydratované jídlo nebo sterilované potraviny. S rozhodnutím a výběrem Vám pomůže náš článek Jak vybrat jídlo na cesty.

MRE/BPD outdoorové nádobí

Zapomínat bychom neměli ani na vybavení, které nám pomůže jídlo připravit a konzumovat. Minimem by měl být alespoň cestovní příbor a v případě, že budete mít v batohu prostor můžete přibalit nějaký kus nádobí

Při přípravě jídla pak bude neocenitelným pomocníkem cestovní nebo outdoorový vařič. V případě, že si nebudete jistí výběrem, pomůže Vám náš další článek Jak vybrat vhodný vařič.

Ideální volbou je vybavit se například třemi kompletními dávkami MRE/BDP, které Vás plně zajistí na kritické tři dny. MRE je kompletní balíček jídla na celý den a může obsahovat také třeba čaj, instantní nápoj, čokoládu, čistící ubrousky, jednorázový příbor atd. Součástí naprosté většiny MRE dávek je také ohřívač na principu chemické reakce, který usnadní přípravu a ušetří místo. S MRE tedy nemusíte řešit nic dalšího jako příbory nebo vařiče, protože obsahují vše potřebné k přípravě i konzumaci jídla.

zdravotnické vybavení

Prostředky pro první pomoc by měly být součástí každého nouzového zavazadla. 

Pokud máte doma svou osobní lékárničku pro krizové situace, tzv. IFAK (Individual First Aid Kit) můžete jej snadno využít i ve Vašem nouzovém zavazadle. IFAK je traumatologická souprava určená pro ošetření závažných zranění a pokud se o jeho vybavení chcete dozvědět více prostudujte náš článek Jak si vybavit IFAK

Pokud IFAK nevlastníte, připravte si určitě do svého batohu alespoň lékárničku pro ošetření běžnějších poranění a potíží. Ta může obsahovat například náplasti, klasické obvazy, dezinfekci, respirátor, běžné léky na teplotu, zažívání a popřípadě bolest. Můžete samozřejmě zvolit již vybavenou lékárničku, která bude obsahovat to nejpotřebnější.

Ideálním řešením je samozřejmě mít připraveno oboje, jak IFAK, tak i další běžnější prostředky pro zdravotní komplikace a první pomoc.

V případě, že užíváte pravidelně nějaké léky (na alergie, diabetes apod.) nezapomeňte si je také přibalit.

přístřeší a nocleh

Přístřešek by měl být na stupnici Vašich priorit velmi vysoko. Pokud budete mít dostatek jídla a vody, ale nebudete mít kvalitní odpočinek Váš výkon a celková pohoda půjdou velmi rychle dolů.

Naprostým základem by měl být klasický spací pytel. Ten si můžete doplnit o nepromokavý bivakovací pytel tzv. Žďárák. Jedná se o pytel, který je lehký, skladný, vyrobený z voděodolného materiálu a spolehlivě Vás uchrání před nepřízní počasí. Může tak být alternativou k nějaké formě přístřešku.

Vzhledem k tomu, že v nouzových situacích budete většinou nocovat na zemi je izolační podložka velmi důležitá. Na výběr je celá řada karimatek a matrací. Nafukovací karimatka poskytne pohodlí a je velice skladná, ale může být náchylná na propíchnutí nebo jiné poškození. Klasická karimatka zase bývá většinou příliš objemná. Minimalistickým řešením pak může být termofolie.

U evakuačního zavazadla se většinou nepočítá s tím, že by jeho součástí byl klasický stan kvůli jeho neskladnosti. Určitě ale doporučujeme vybavit se alespoň nějakým jednodušším řešením. Dostatečně velká nepromokavá plachta nebo celta, ze které si můžete v případě potřeby vytvořit univerzální jednoduché přístřeší je dobrou volbou.

Další oblíbenou možností, jak přenocovat ve volné přírodě jsou hamaky. Jedná se o závěsné houpací sítě pro jednoho nebo i pro dva lidi, které jsou dnes velmi oblíbenou volbou.

hamaka

Pokud máte ještě místo v batohu, můžete svoje pohodlí zvýšit dalšími drobnostmi, jako jsou cestovní polštářky a záložní deky, moskytiéry, apod. Nezapomínejte ale, že každý předmět v batohu je váha navíc, která si po určité vzdálenosti vybere svou daň.

Nabízí se i mít k dispozici malou opravnou sadu pro případ, že se plachta poškodí nebo protrhne. Také nezapomeňte svůj přístřešek pravidelně ošetřovat impregnací. Pokud Vám do přístřešku poteče, moc příjemné to nebude. 

OHEň

Rozdělat si oheň je jednou ze základních dovedností každého, kdo chce přežít mimo civilizaci. Na ohni si připravíte jídlo nebo vás zahřeje v chladnějším počasí. Naštěstí dnes už nejsme odkázání jen na primitivní nástroje, ale můžeme mít připravenou celou řadu způsobů. 

Základním vybavením by měly být kvalitní zapalovače nebo dostatečné množství zápalek. Jako zálohu v každém případě zvolte křesadlo či podpalovač.

oblečení

Ke svému evakuačnímu zavazadlu si v každém případě připravte pár kvalitních bot, které Vás podrží v náročných podmínkách.

Do chladnějšího počasí si přibalte šátek, který může mít kromě zahřátí řadu dalšího využití, rukavice, nákrčník a čepici. Pro opačné případy se zase nezapomeňte chránit proti slunečním paprskům kšiltovkou nebo brýlemi. A pokud si myslíte, že taktické brýle jsou už moc vyvedeme Vás z omylu. Při rychlejším pohybu lesem nebo hustým porostem mohou být skvělou ochranou zraku a Vy se tak díky nim můžete v náročném terénu pohybovat rychleji.

Počasí může být nevyzpytatelné a proto je dobré vybavit se i nějakou ochranou před deštěm jako je pončo nebo pláštěnka.

Záložní sada oblečení by pak měla být ve Vašem pohotovostním batohu samozřejmostí. Ideálně si připravte:

nástroje

Různé nástroje, kterými se vybavíte Vám mohou pomoci se spoustou věcí při přežívání nejen v přírodě. Od stavby přístřešku až po přípravu jídla nebo různé nutné opravy.

Základem všeho by měl být kvalitní nůž. Svůj EDC nožík nechte ideálně na výstroji při ruce a do batohu pořiďte něco většího, co zvládne i náročnější použití, nejlépe s pevnou čepelí

Z dalšího vybavení můžete zvážit:

nůž s pevnou čepelíruční pilamultitool

hygiena

Osobní hygiena může velmi ovlivnit naše zdraví, celkový pocit pohodlí a pohody. Proto by alespoň základní hygienické prostředky měly být součástí každého dobrého evakuačního zavazadla. Z toho nejnutnějšího postačí mýdlo, zubní kartáček, pasta, antibakteriální gel, deodorant, holící strojek, vlhčené ubrousky, toaletní papír, hřeben, kleštičky na nehty, repelent a lehký cestovní ručník.

To vše uzavřete do vhodného obalu, případně lehké toaletní tašky a jste připraveni.

komunikace

V dnešní moderní společnosti je komunikace jednou z nejzákladnějších věcí. Pokud budete mít vše potřebné k přežití, ale budete odříznutí od informací těžko budete schopni udělat důležité rozhodnutí o přesunu nebo návratu domů. 

Předpokládejme, že nejste nadšený radioamatér, takže nějaké pokročilejší využití této technologie jde mimo Vás. Základní sada vysílaček pro krátké vzdálenosti je velmi jednoduchá na použití a může usnadnit komunikaci ve skupině. Určitě tedy zvažte alespoň tuto možnost. 

Základem komunikačního vybavení vašeho nouzového batohu by pak měl být náhradní telefon s předplacenou kartou, ideálně jiného operátora než máte na primárním telefonu. Důvod je jasný, primární telefon se může rozbít, vybít nebo ho ve stresu zapomenete doma. Pokud navíc zvolíte chytřejší dotykový telefon, může sloužit k dalším účelům jako je navigace, offline mapy, případně může obsahovat různé příručky, všelijaké návody a důležité dokumenty. 

Pro příjem novinek z okolního světa se vybavte malým rádiem.

Všechna Vaše zařízení by samozřejmě měla mít dostatek energie pro dostatečně dlouhé použití. Vybavte se dostatkem záložních baterií nebo powerbankou, a pokud zvolíte nabíjecí akumulátory i nabíječku pro případ, že se dostanete k elektrické energii. Dobrým řešením mohou být také přístroje na dynamo, což je jednoduché nabíjení pomocí ručního točení kličkou pro získání energie. Řešením v tomto případě může být taky cestovní solární panel, který Vám poskytne v podstatě nekonečný přísun energie. Panely fungují i v zimě a při zatažené obloze, i když s nižší účinností.

Dynamo rádioUHV vysílačka

Kromě moderních vymožeností nezapomeňte ani na běžnější formy komunikace. Pokud budete potřebovat napsat vzkaz nebo zanechat zprávu přijde vhod klasický zápisník a pero nebo taktické pero.

Pro urgentní nouzovou signalizaci může posloužit světlice, chemické světlo, píšťalka nebo signalizační zrcátko.

orientace

Širší okolí Vašeho bydliště jistě znáte a možná plánujete zůstat poblíž, ale i tak je dobré vybavit se alespoň nějakými prostředky pro orientaci

GPS navigace, případně navigace v mobilu je skvělá, ale stále byste měli pamatovat na to, že stát se může cokoliv. I proto by měla být součástí i klasická papírová mapa v kombinaci s kompasem nebo buzolou. Samozřejmostí je umět vše používat v terénu.

Součástí orientace je i průzkum a proto je dobré se vybavit dalekohledem. Pro potřeby nouzového zavazadla se jako nejlepší volba jeví skladný monokulár, který nezabere moc místa a splní účel. Vyšším levelem může být pak termovize, která v noci poskytne dokonalý přehled o okolí.

píšťalka s kompasemmonokulárarmy hodinky

I pokud nenosíte hodinky a jste zvyklí čas kontrolovat jen v mobilu určitě jedny přibalte do Vašeho zavazadla. Nejde ani tak o to znát přesný čas, jako mít přehled o uběhnutém čase. Máte někde na někoho hodinu čekat? Potřebujete vědět, jak dlouho už jste na cestě? Právě proto je dobré mít hodinky. Skvělou volbou mohou být odolnější typy hodinek, ideálně se solárním napájením, kterým hned tak energie nedojde.  

Neslouží sice přímo k orientaci, ale bez z nich se ve tmě velmi snadno ztratíte. Nemluvě o tom, že pobyt v naprosté tmě není nic příjemného. Ano je řeč o baterkách a jiných způsobech svícení. Minimem je kapesní svítilna a pár kousků chemického světla. Někdy se může hodit i čelovka nebo svítilna s možností připnutí na oblečení pro případy, kdy potřebujete mít volné ruce. Přece jenom postavit přístřešek nebo vařit a mít pořád jednu ruku obsazenou baterkou není moc pohodlné.

sebeobrana

Může se stát, že se v rámci krizové situace ocitnete na místě, kde se nebudete cítit úplně bezpečně. Pro tyto případy je vhodné se vybavit alespoň nějakými sebeobrannými prostředky. Obranné prostředky volte podle svých schopností a možností, z tohoto hlediska je nejjednodušším na použití například pepřový sprej.

Pokud jste držitelem zbraně, zřejmě po ní v nenadálé situaci sáhnete a vezmete spolu se střelivem s sebou. I tak je dobré mít v nouzovém batohu jednu krabičku střeliva jako železnou zásobu. Jen pozor na bezpečnost, pokud by byl batoh umístěn na pro děti přístupném místě.

dokumenty

Sice poslední, ale v žádném případě méně důležitá položka na seznamu. Připravte si kopie nejdůležitějších dokumentů, jako jsou různé smlouvy, zdravotní zprávy, rodný list, vlastnické dokumenty atd. Originály můžete někde bezpečně uložit pro pozdější vyzvednutí. Samozřejmostí by měly být osobní doklady jako občanský průkaz apod., které si vemte s sebou v každém případě, využít můžete praktické pouzdro na doklady.

Dobrou volbou je také mít všechno v elektronické podobě na zaheslovaném flash disku nebo jiném médiu. 

Nezapomínejte na platební karty a hotovost, nejlépe ve více měnách (CZK, EUR, USD), případě na drobné cennosti, které se dají v případě potřeby směnit.

závěr

Na závěr Vám nabízíme možnost nahlédnout do evakuačního zavazadla jednoho z našich zaměstnanců i s krátkým vysvětlením proč, a jaké vybavení zvolil.

Bug out Bag

Postavil jsem si Bug Out Bag na tři dny pro jednu osobu. Při "stavbě" svého zavazadla jsem se snažil nevytvořit předimenzované monstrum, které bych nakonec vzhledem ke své nižší než obvyklé váze neunesl na delší vzdálenost. Druhým kritériem byla i cena. Snažil jsem se u všech položek najít optimální poměr cena/výkon. Nutno podotknout, že některé věci na fotce nejsou pevně součástí zavazadla a používám je v běžném režimu (IFAK, pistole, powerbanka nebo vysílačka). V případě potřeby s nimi ale počítám jako se součástí zavazadla. Naopak některé součásti občas ze zavazadla beru na outdoorové výlety. Často to jsou MRE balíčky, které následně obměním, spacák nebo hamaka, která není na fotce, ale je povětšinou připevněná na popruhy z boku batohu.

Jak vidíte možností je spousta a vybavit si dobře a kvalitně nouzové zavazadlo není nic jednoduchého. Pokud si chcete vše ulehčit, můžete sáhnou po již připravené nouzové sadě nebo chcete-li krabičce poslední záchrany. Tak jako tak buďte vždy připraveni!

 

 

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku