Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Jak si vybavit IFAK

Co všechno potřebuju mít u sebe pro případ krizové situace? Poskytnutí potřebné pomoci může zachránit život nejen Vám, ale samozřejmě i dalším osobám. Pro tyto situace je v současnosti nejpopulárnějším řešením osobní lékárnička pro jednotlivce, tzv. IFAK.

Jak si vybavit IFAK
co je IFAK?

IFAK je zkratkou Individual First Aid Kit (lékárnička pro jednotlivce). Vybavení lékárničky vychází ze zkušeností v bojových podmínkách a z toho také plyne její výbava. Nejedná se tedy o běžnou lékárničku, ale jde spíše o traumatologickou soupravou určenou pro ošetření závažných zranění, jako je především masivní krvácení, neprůchodnost dýchacích cest nebo poranění hrudníku. IFAK je samozřejmě vhodný také pro civilní použití, ale je nutné si uvědomit, že je určený hlavně pro použití při závažných život ohrožujících situacích.

Pokud se rozhodnete mít svůj IFAK je samozřejmě nezbytné znát každý jednotlivý kus vybavení a umět jej v případě potřeby použít (znát indikace k aplikaci konkrétní pomůcky a použít ji správným způsobem). Nelze mít v lékárničce vybavení, které neznáte a nevíte, jak ho aplikovat. V tomto směru je nejlepší možností absolvovat vhodný zdravotnický kurz, který Vás nejlépe připraví na případné krizové situace. 

V současné době se u poskytování první pomoci při závažných krizových situacích využívají ustálené postupy. Ať už se jedná o principy a metody vojenského systému (TCCC), jeho úpravu pro civilní prostředí (TECC), případně systém CABC, všechny vycházejí ze společného efektivního a jednoduchého algoritmického konceptu ošetřování v kritických situacích.

Proč chci mít individual first aid kit?

Pokud nejste příslušníky profesionálních ozbrojených složek, mohlo by se zdát, že mít ve své výbavě IFAK je overkill (ang. výraz pro nadbytečné úsilí pro vyřešení jednoduché situace). Vždyť IFAK je určený pro bojové podmínky, že ano? Ano. ALE... Stejně jako u ostatního vybavení se říká "lepší mít a nepoužít, než nemít a potřebovat". Nechceme malovat čerta na zeď, ale závažné úrazy se nestávají jen na frontě. Kdy hlavně se vám tedy IFAK může hodit?

  1. Adrenalinové sporty - ať už děláte paragliding, downhill nebo horolezectví, je dobré být připraven.
  2. Práce s nebezpečnými nástroji - frézy, cirkulárky nebo motorové pily nejsou jen výsadou profesionálů. Ruku na srdce, kdo z vás někdy nedělal nějakou práci na chatě s myšlenkou "Dám si pozor, bude to ok"? V souvislosti s tímto je dobré myslet i na další ochranné pomůcky. Velkým nešvarem českého kutila je zanedbání ochrany sluchu
  3. Na střelnici - ano, pokud jste držitelem zbrojního průkazu, měli byste vědět jak bezpečně zacházet se zbraní a v teoretické části zkoušky jste měli otázky ze zdravovědy. Nehody se bohužel i tak stávají. A ano, každá střelnice je přeci vybavená lékárničkou. Víte kde je na střelnici, kam chodíte vy?
  4. V autě - součástí povinné výbavy každého auta je autolékárnička. Doporučujeme vám si zkontrolovat její obsah a přitom popřemýšlet, jestli je její obsah vhodný v případě, že se stanete účastníkem nějaké ošklivé nehody. Často její součástí bývají např. levná pryžová škrtidla, nebo leukoplast, které vám ve vážnější situaci nemusí stačit.

IFAK s turniketem

Obsah IFAKU

Základem každého IFAKu by mělo být kvalitní pouzdro, které umožňuje dobrou organizaci obsahu a pojme všechno vybavení, které hodláte mít u sebe. Obal IFAKu by měl také disponovat systémem Rip-Off, mělo by ho tedy být možné snadno oddělit od zbytku vybavení a rychle použít. Důležitá je také možnost označení pouzdra například pomocí nášivky pro situace, kdy ho bude nucen použít někdo jiný a bude ho muset identifikovat ve Vaší výbavě.

Ještě než začnete v případě krizové situace poskytovat potřebnou pomoc je nutné si zajistit přístup ke zranění uvolněním oděvu či bot. Ideálním pomocníkem v tomto případě mohou být trauma nůžky, které by neměly chybět v žádné pohotovostní lékárničce. Trauma nůžky jsou speciálně uzpůsobeny pro naprostou bezpečnost pacienta a dokážou přestřihnout i tvrdší materiály nebo tlustší tkaninu.

Vojenský turniket neboli taktické škrtidlo je nezbytnou součástí každé dobře vybavené lékárničky, a to nejlépe ve dvou kusech. Jedná se o efektivní způsob zastavení toku krve do končetiny. V porovnání s klasickým pryžovým škrtidlem je turniket nejen účinnější, ale také bezpečnější, protože nemůže dojít k nežádoucímu zúžení a tím k poškození tkáně pacienta. K tomu může dojít u pryžových škrtidel, která nemají dostatečnou šířku nebo jsou špatně aplikována. Použití turniketu je velmi rychlé a jednoduché a lze ho velmi jednoduše aplikovat i sám na sebe. Umístěn by měl být vhodně tak, aby v případě nutnosti jeho použití nedocházelo ke ztrátě drahocenného času. Taktické zaškrcovadlo může být také vhodným doplňkem např. autolékárničky nebo domácí lékárny.

Taktické škrtidlo, turniket

Tlakový obvaz, tzv. Izraelák, původně zamýšlený pro bojové podmínky je dnes dostupný i pro civilní použití a jeho velmi snadná manipulace i účinnost z něj dělají ideální součást každého IFAKu. Často obsahují plastovou pomůcku nebo sponu, která slouží pro vyvinutí většího tlaku na ránu a zvyšuje tak jeho efektivitu.

Izraelský obvazKompresní obvaz

Jako doplněk tlakového obvazu je vhodné mít k dispozici také kompresní gázu. Jedná se o sterilní tkaninu z bavlny nebo jiného vysoce savého materiálu a většinou ji najdete vakuově stlačenou v malém plastovém obalu. Nezabere tedy skoro žádné místo, lze ji velmi snadno otevřít a ihned použít. Je možné ji aplikovat i přímo do rány, případně použít k převazování ran místo klasického obvazu nebo k všestranné péči o rány, zejména při prvním ošetření znečištěných ran. 

Pro případy, kdy dochází k opravdu silnému krvácení a není možné použít škrtidlo nebo turniket s tlakovým obvazem nedostačují, vybavte svou lékárničku kvalitní hemostatickou gázou. Hemostatická gáza je skládaný sterilní obvaz napuštěný reaktivní látkou, která reaguje s krví a zastavuje tak krvácení.

Samostatnou kapitolou obsahu IFAKu je vybavení pro ošetření poranění hrudníku. Pro případ penetrujícího poranění hrudníku (otevřeného pneumotoraxu) se vybavte kvalitním hrudním krytím. Chlopně se velmi snadno aplikují a vyznačují se skvělou přilnavostí i v případě výskytu potu, ochlupení, potřísnění krví, přítomnosti písku nebo vody. Dalším pomocníkem při řešení poranění hrudníku může být dekompresní jehla. Její použití však již vyžaduje zkušenosti a odpovídající znalosti.

Dekompresní jehlaHrudní krytí

Zastavením krvácení nebo zajištěním jiných život ohrožujících okolností však péče o pacienta nekončí. Zvlášť v chladnějších obdobích může rychle docházet ke ztrátě tělesné teploty a znovu k ohrožení života. Termofolie jsou velice skladné a účinné při zabránění úniku tělesného tepla, jsou tedy ideální pomůckou pro tyto případy. Folie se samozřejmě může hodit také v přírodě při náhlé změně počasí.

Při poskytování pomoci byste pak samozřejmě neměli zapomínat na vlastní bezpečí. V žádném IFAKu by tedy neměly chybět dva páry kvalitních nitrilových rukavic. A co když budete muset poskytnout dýchání z úst do úst neznámé osobě? Ideální volbou je resuscitační maska s ventilem, která zajistí ochranu před infekčními nemocemi apod.

Vybavení IFAKu je samozřejmě možné přizpůsobit dle Vašich vlastních preferencí a konkrétního použití. Pokud neumíte použít dekompresní jehlu, nemá smysl ji u sebe nosit. Pokud naopak v IFAKU máte místo navíc, můžete jej vyplnit výbavou pro všednější užití jako např. antipyretika, alkoholové ubrousky nebo jednoduché náplasti. Je nutné si ale uvědomit, že IFAK není libovolně sestavená lékárnička, ale její obsah by měl být dostatečný a jasně definovaný, aby ho mohl použít kdokoliv pro ošetření poraněného dle algoritmu MARCHE.

Další možné vybavení lékárničky IFAK:

  1. nosní vzduchovod (NPA)
  2. popisovač (fix) pro zapsání času aplikace turniketu
  3. zdravotnická páska
  4. elastické obinadlo
  5. dlahy
  6. TCCC karta pacienta

 

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku