Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Jak si vybrat kuši pro lov a zábavnou střelbu

Rozhodli jste se pořídit si kuši. Možná vás k tomu vedla její popularita ve filmech a hrách, možná je to osobní záliba v historii, láska ke sportu nebo vás přesvědčila ke koupi některá z mnoha výhod této nestárnoucí zbraně.

Jak si vybrat kuši pro lov a zábavnou střelbu

Podle čeho vybírat kuši?

Cílem toho článku je zejména pomoci vám s výběrem kuše, ale také vám pomoci se vyhnout zklamáním při výběru špatného modelu nebo vybavení.
Až si uděláte jasnou představu o správné kuši právě pro vás, můžete si na našem e-shopu vybrat z celé řady zbraní i příslušenství. Při výběru kuše je v první řadě dobré si uvědomit, na co si kuši pořizujete a co od ní očekáváte/jak náročnou údržbu jste ochotni své nové kuši věnovat. Pro sportovní střelbu Vám bude stačit síla nátahu kolem 170 lbs, pokud se chystáte na lov do zahraničí můžete sáhnout i po silnějších modelech zejména z rodiny kladkových kuší. Pokud pořizujete něco s čím se budete učit střílet, není asi vysoká síla nátahu ani energie střely vhodná a slabší pistolová kuše bude daleko lepší volba. Pokud plánujete kuši pro sportovní účely, nebo kuši schopnou lovu zvěře, je také dobré předem myslet na to jaké příslušentví a náhradní díly na ni budete chtít dokoupit a případně to zohlednit ve svém rozpočtu. Podobně jako u "hlučných" střelných zbraní je i kuše samotná sice důležitá, ale stejně tak projektil (v tomto případě šíp/šipka a hlavně hrot) se do velké míry podílí na trajektorii a hlavně účinku na cíl. Závěrem je ještě potřeba přihlédnout k nárokům na údržbu. Té se u kuší nevyhnete a je potřeba si to uvědomit. I když údržba pistolových, nebo reflexních kuší může být velice jednoduchá, kladkové modely mají mnohem větší nároky a vyžadují i občasný servis od profesionála.

Efektivní dostřely kuší

Od dob svých historických protějšků se dnešní kuše už posunuly o značný kus dál, ale při střelbě z kuše je potřeba si uvědomit, že se jedná o zbraň, která nefunguje na bázi střelného prachu. I když šípy vypálené ze špičkových kuší můžou dosahovat velkých úsťových rychlostí, stále nedosahují rychlostí vystřelené kulky. Za maximální etickou vzdálenost pro lov se i s kladkovou kuší většinou považuje horní hranice kolem čtyřiceti metrů. Šípy z kuší totiž oproti kulkám rychleji ztrácejí energii a plochost letu. Pro rekreační střelbu ovšem není potřeba ani předání velké energie na cíl, ani absolutní jistota že trefíte cíl na střed a pokud vynecháme svět Guinnessovy knihy rekordů, koluje po internetu spousta ukázek kdy se střelci trefovali i na desetinásobné vzdálenosti oproti lovu. Vzhledem k tomu, že u nás je lov s kuší bez ohledu na síly nátahu zakázán, bude většina uživatelů asi pouze limitována místem kam s kuší chodí střílet.

Dělení kuší podle konstrukce

Pistolové kuše

Zpravidla lehké a cenově dostupné varianty s účinným dostřelem kolem 15 metrů. Tyto kuše nezaberou moc místa a jsou ideální pokud chcete něco pro rekreační střelbu nebo pokud se chcete s kušemi naučit. Pro sportovní střelbu nebo dokonce pro lov se většinou nehodí, jelikož si šipka neuchová energii dlouho. Je ovšem důležité nezapomínat, že na kratší vzdálenosti má střela stále dost energie na hluboký průnik do cíle a v žádném případě se nejedná o hračku. Je na to potřeba pamatovat zejména u "plnohodnotných" modelů se sílou nátahu kolem 80lbs.

Reflexní kuše

Jednoduchý a "staletími ověřený" koncept konstrukce kuše, který je stále velice jednoduchý na obsluhu a údržbu. Díky moderním materiálům se dnes jedná o mnohem skladnější a lehčí zbraně. Kuše s reflexní konstrukcí vyžadují pouze základní údržbu a při slušném zacházení se Vám odmění dlouhodobě spolehlivým chodem bez nutnosti servisu. Tyto zbraně navíc dosahují vysokých sil nátahu i přesnosti a v zahraničí jsou používány často k lovu a sportovní střelbě. Pokud se snad obáváte, že bude problém kuši s větší napínací silou opakovaně natahovat, je další výhodou těchto zbraní bohaté příslušenství a to včetně tzv. "natahováků" určených k vytvoření kladky při nátahu a usnadnění fyzické námahy.

Kladkové kuše

Mezi hlavní výhody kladkové kuše patří vysoká rychlost střely a lehkost natahování. Díky systému kladek je zpravidla potřeba znatelně menší síla při nátahu, ale zároveň dosahují tyto kuše největší energie při výstřelu (při porovnání se stejnou sílu nátahu u dalších variant kuší). Tyto kuše jsou oblíbeny u sportovců a v zahraničí také pro lov větší zvěře. Na co je ovšem u kladkové kuše potřeba myslet? Zejména, že vyžaduje důkladnější údržbu (včetně pravidelného servisu) a to kvůli velkým silám působícím na tělo. O kladkové kuše je potřeba obzvláště pečovat.  Proto jsou vhodné zejména pro střelce, kteří hledají maximální výkon, ale zároveň už mají s kuší nějaké zkušenosti.

Příslušenství pro kuše

Stejně jako u ostatních střelných zbraní mají i dnešní kuše spoustu příslušenství a mnohé z nich už mají z továrny připravené například montážní lišty. Podle toho na co si zbraň pořizujete si tak můžete svoji kuši "nastavit" přesně na míru.  Níže přinášíme krátký výběr příslušenství, které by člověk měl zvážit společně s nákupem kuše.

Kušové terče

Asi základním vybavení které budete pro každou kuši potřebovat je vhodná dopadová plocha. Nejdůležitějším důvodem proč si pořizovat specializované terče na kuši je ten, že chrání vaše šípy a šipky před poškozením. I když se tak může zdát, že je vhodná dopadová plocha zbytečný výdaj, z dlouhodobého hlediska ušetří spoustu peněz při nahrazování poškozených šípů. Je také vhodné pamatovat na to, že terče pro luky a kuše většinou nejsou to samé. Kuše mívají o poznání větší energii projektilu a proto může být s terči určenými pro luky problém. Navíc i když je většina (zejména levnějších) terčů určena primárně pro terčové nebo "polní" hroty, dají se najít i pokročilejší vrstvené varianty pro hroty lovecké.

Držáky šípů

Zejména pro lov v zahraničí, nebo sportovní střelbu může přijít vhod držák šípů. Ty se zpravidla upevňují přímo na zbraň a náhradní projektily tak máte okamžitě připravené kousek od ruky. Neztrácíte díky tomu při přebíjení zbraně zbytečně čas a náhradní šípy nikde neplandají ani nedělají hluk. Navíc pokud používáte lovecké hroty, je velice důležité, aby byly před použitím bezpečně zakryté. Řezné plochy hrotů bývají ostré jako břitva a při nevhodné přepravě se o ně může člověk snadno poranit.

Natahováky/napínáky tětivy

Zejména u kuši s větší silou nátahu přijdou vhod tzv. natahováky tětivy. Ty většinou fungují na bázi kladky nebo páky a značně ulehčují natáhnutí tětivy (nemluvě o tom, že při delší střelbě také šetří Vaše prsty). Pokud si plánujete pořídit silnější kuši a nejste si jistí vlastní fyzickou silou nebo plánujete využití, kde budete potřebovat rychle nabíjet, bude napínák vždy praktickým příslušenstvím. Pokud s kušemi ještě nemáte moc zkušeností, napínák zároveň eliminuje riziko, že Vám při nabíjení prsty zůstanou někde, kde nemají.

Tlumič tětivy

U kuší se zejména v oblastí ramen zbraně přesouvá velké množství energie a ne všechna končí ve vystřeleném šípu. To často vede k poměrně hlasitému a citelnému "drčení" kuše. Spousta dražších zbraní má toto vylepšení v ceně zabudováno už od výrobce. Pokud se ale o svoji kuši náležitě staráte (v tomto případě je vhodné pravidelně a důsledně utahovat na zbrani všechny šrouby) a stále by jste chtěli, aby byla o něco tišší, tlumič tětivy je "upgrade" přesně pro Vás. Tato zařízení se většinou přidávají na místo, kde tětiva spočine po výstřelu, nějakou formu gumového "nárazníku", který pomáhá vstřebat přebytečnou energii, aniž by jí ubíral vystřelenému šípu.

Optika pro kuše

Podobně jako u ostatních střelných zbraní, mají dnes i kuše bohatou škálu optických zaměřovačů. Stejně jako u pušky je potom už pouze na Vás, co s kuší plánujete dělat a jestli se bude hodit víc kolimátor, puškohled, nebo jestli optiku nepotřebujete vůbec. Jedno obecné pravidlo ovšem je, že optiky na pušku nejsou pro kuše vhodné a pokud nechcete pravidelně zbraň znova nastřelovat, je lepší si pořídit optický zaměřovač sestrojený přímo pro kuše. Ty jsou často dělané přímo pro konkrétní zbraň a tak můžou díky přesným záměrným bodům velice usnadnit a urychlit střelbu na různé vzdálenosti.

CO SI ZAPAMATOVAT při zacházení s kuší

  • Nikdy nestřílejte s kuší naprázdno. Takzvaný "dry fire" může vést k poničení jejich částí a u kuší s velkou silou nátahu může i jeden výstřel vést v k poškození zbraně nebo dokonce k vážnému úrazu.
  • Vždy používejte šípy doporučené výrobcem. Při používání lehčích šípů tětiva kuše nemusí stihnout předat dostatek energie a to vede k většímu namáhání ramen (opět platí, že čím větší sílu nátahu kuše má, tím také stoupá riziko poškození).
  • Vždy dbejte základních bezpečnostních pravidel při zacházení s kuší. Nejedná se o hračky a špatné zacházení s kuší, může vést k vážnému zranění a to i pokud nenabijete šíp.

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku