Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Kolimátory - Úvod pro začátečníky

V současné době se na trhu s kolimátory pohybuje spousta značek s nepřeberným množstvím modelů. Pro začátečníka tak může být obtížné se v této informační záplavě vyznat. Probereme si, co posuzovat při výběru vhodného kolimátoru pro vás, vaši zbraň a vaše potřeby.

Kolimátory - Úvod pro začátečníky

Co je kolimátor a kde se vzal?

Než se pustíme do posuzování konkrétních vlastností kolimátorů, pojďme si říct něco málo o tom kde se vzaly a jak fungují.

Jak kolimátor funguje?

Kolimátor je optické zařízení sloužící jako alternativa k standardním miřidlům (hledí a muška). Oproti nim nabízí především možnost rychlejšího zaměření cíle díky tomu, že není nutné opakovaně zaostřovat na cíl a na mušku. Funguje na principu kolimace, což zjednodušeně řečeno znamená usměrnění světelných paprsků do určitého směru. V případě kolimátorových zaměřovačů tedy soustředíme světelné paprsky ze světelné diody na polopropustné zrcadlo, kde vytvářejí záměrný bod (nebo jiný obraz) v zorném poli. Ten pak přes ono polopropustné zrcadlo vidíme na terči, na který míříme. Záměrný obrazec má rovinu ostrosti v nekonečnu, tedy za všemi ostatními objekty v zorném poli, ale protože lidské oko ostří na nekonečno už od zhruba 10 m, obrazy splývají do jednoho se zdánlivě stejnou hloubkou ostrosti.

Historie kolimátoru

Za vynálezce kolimátoru se považuje irský vědec Howard Grubb. Širšího užití se kolimátorovým zaměřovačům dostalo v druhé světové válce, avšak hlavně u strojů, které byly energeticky soběstačné (např. kokpity letadel nebo protiletadlová děla). Na jejich širší využití na palných zbraních si kolimátory musely počkat do sedmdesátých let, kdy jejich boom odstartoval švédský výrobce Aimpoint.

Jak postupovat při výběru kolimátoru?

Pojďme si nyní rozebrat několik aspektů které budou hrát roli při výběru kolimátoru. Ty budou závislé na tom, pro jaké účely budeme kolimátor používat. Jiný kolimátor například zvolíme pro pistoli či PDW pro střelbu na krátké vzdálenosti (do 20 m), nebo na pušku pro konfrontaci na delší vzdálenost, řekněme 100 m.

Pouzdro kolimátoru

Pro základní rozdělení si můžeme kolimátory rozdělit na otevřené a tubusové. Rozdíl mezi nimi poznáte na první pohled. Tubusový kolimátor svým vzhledem připomíná puškohled. Otevřený kolimátor oproti tomu vypadá jako průhledové okénko s rámem. 

Výhodou otevřených kolimátorů je menší velikost a hmotnost, takže některé z nich lze použít na pistoli. Kromě toho také poskytují lepší zorné pole při zaměření, protože jejich rám nám před okem nezabere tolik místa.

Tubusové kolimátory zase umožňují instalaci krytek nebo antireflexních clon (kill flash). Krytky slouží k ochraně skleněných součástí kolimátoru před poškozením nebo znečištěním. Kill flash částečně plní stejnou funkci a navíc zamezuje odleskům světla od přední čočky kolimátoru. Pouzdro bývá kvůli hmotnosti z hliníkové slitiny, u vyšších tříd pak z titanu.

         

Otevřený kolimátor Holosun

Tubusový kolimátor Holosun s krytkami a kill flash

Technologie vyobrazení záměrného bodu

Kolimátory jsou nejčastěji děleny na reflexní, prismatické a holografické. V úvodu jsme nastínili funkční princip kolimátoru. Pravdou však je, že poslední dvě skupiny fungují na trochu jiném principu. Nepřesnost vychází z názvosloví, kdy se v češtině ustálil pojem kolimátor pro všechny druhy těchto zaměřovačů. Pro potřeby základní orientace se nebudeme funkčním principům hlouběji věnovat a zaměříme se na jejich výhody a nevýhody. Ještě předtím si ale pro plné pochopení výhod budeme muset objasnit pojem MOA.

moa - Úhlové minuty

Jednotky MOA budeme používat pro definování velikosti záměrného bodu zaměřovače. Čím větší hodnotu MOA má záměrný bod (tečka, kříž apod.), tím větší část cíle nám bude zakrývat na určité vzdálenosti. Pro základní pochopení principu trochu odflákneme matematiku potřebnou pro precizní vypočet rozptylu a budeme se řídit velmi zjednodušeným konstatováním, že záměrný bod o velikosti 1 MOA nám na terči vzdáleném 100 metrů zakryje zhruba 3 centimetry terče. Bod o velikosti 2 MOA pak zakryje 6 cm, a tak dále. Kolimátory s vyšší hodnotou MOA najdou své uplatnění při dynamické střelbě na kratší vzdálenost kdy je např. rozptyl 6 mm na 20 metrů zanedbatelý ale vetší záměrný bod lépe vidíme. Nižší hodnotu MOA pak budeme volit pro zbraně na delší vzdálenost - nezakryjí nám tak velikou část terče.

reflexní kolimátory

V angličtině známé pod pojmem 'red dot sight' (zaměřovač s červenou tečkou). Navzdory jeho anglickému názvu dnes na trhu najdeme reflexní zaměřovače s jinými záměrnými body (tečka s kroužkem) a v jiných barvách (často zelená, méně častěji modrá, žlutá a jiné). Velikost záměrných obrazců bývá nejčastěji 2 MOA, setkáme se však s reflexními zaměřovači do velikosti až 8 MOA.

Hlavní výhodou reflexních zaměřovačů je jejich jednoduchá a kompaktní konstrukce. Díky tomu se dnes, za předpokladu otevřené konstrukce, jedná o nejpopulárnější kolimátor pro pistole. Jednoduchost konstrukce také ovlivňuje cenovku. Další velkou výhodou je výdrž baterie. Díky tomu, že reflexní kolimátor vyzařuje záměrný bod ze světelné diody s nízkým odběrem energie se udává výdrž zaměřovačů v řádech desítek tisíc hodin.

Společně s holografickým zaměřovačem má také výhodu v tom, že má vysokou hodnotu očního reliéfu neboli vzdálenosti výstupní pupily. To je vzdálenost mezi poslední čočkou okuláru (u red dotu tedy u polopropustného zrcadla) a okem pozorovatele, ve které je pohodlně vidět celý obraz zorného pole.

Záměrný bod reflexního kolimátoru Acro C-1 od Aimpointu

Prizmatické kolimátory

Prizmatické kolimátory (prism sights) svůj název dostaly od anglického výrazu pro optický hranol, který je jeho konstrukční součástí. Prizmatické zaměřovače mají svou konstrukcí nejblíže k puškohledům, a často nabízí zvětšení obrazu. Také je u nich často záměrný bod vleptaný, takže i poté co vám dojde baterie ho můžete, sic bez přísvitu, nadále používat. Prizmatický kolimátor je také vhodnou volbou pro střelce s astigmatismem, a to jednak díky tomu, že je vybaven dioprickou korekcí, kde si můžete zaměřovač přenastavit podle svých potřeb, a také díky vleptanému zaměřovači na který se lidem s astigmatismem lépe ostří.

Nevýhodou prizmatických zaměřovačů je jejich váha a menší kompaktnost. V této kategorii nenajdete kolimátory s otevřenou konstrukcí, tudíž utrpí i zorné pole. Další nevýhodou je také menší oční reliéf. V praxi to znamená, že pro pohodlný pohled na záměrný bod a terč budete muset vychytat ideální vzdálenost oka od zaměřovače.

 

                 

Prizmatický kolimátor Vortex Spitfire AR 1x Prism Scope DRT

nabízí vyleptaný obrazec s červeným nebo zeleným přísvitem

 

Prizmatický kolimátor se zapnutým a vypnutým přísvitem

holografický kolimátor

Jedná se o nejmladší skupinu kolimátorů. Fungují na bázi vyobrazení holografického záměrného bodu laserovým paprskem. V této skupině zaměřovačů dlouhou dobu dominovala značka EOTech

Mezi výhody holografického zaměřovače patří velmi čistý a jasný obraz - je to díky zmíněné laserové technologii. Specialitou je pak to, že záměrná tečka holografického kolimátoru se ve chvíli, kdy před něj umístíme zvětšovací zařízení nezvětšuje. Nebo ano? Okolo této vlastnosti panuje několik mýtů. Pojďme si tedy problematiku objasnit na příkladu:

Pokud na zbraň nasadíme reflexní zaměřovač (red dot) s tečkou velikosti 1 MOA a před něj umístíme optické zařízení zvětšující obraz 3x, uvidíme třikrát větší obraz terče i záměrného bodu. Vzhledem k tomu že poměr velikosti terče a záměrného bodu zůstává stejný (na terči vzdáleném 100 m nám stále tečka zakrývá cca 3 cm), stále má náš záměrný bod velikost 1 MOA. Pokud to samé zvětšovací zařízení umístíme před kolimátor holografický, zvětší se nám obraz terče 3x, ale záměrnou tečku vnímáme jakoby stejně velkou jako předtím. Tento jev vychází ze skutečnosti, že laserový zdroj holografického záměrného bodu vytváří velmi (opravdu velmi) malý bod, který ale kvůli limitaci lidského oka vnímáme jako zhruba 1 MOA velký. Pokud ho třikrát zvětšíme, tak se nám ve skutečnosti záměrný bod také třikrát zvětší, ale stále je tak malý, že kvůli limitaci lidského oka jeho zvětšení nepostřehneme.

Představte si, že byste onen trojnásobný zvětšovač použili pro sledování nějaké hvězdy na noční obloze. Pokud se zrovna nebude jednat o naše Slunce (varování: za žádných okolností vás nenabádáme k tomu se dívat do Slunce), hvězda má na takovou vzdálenost tak malý průměr, že ji také nebudeme vnímat třikrát větší.

Mezi další výhody holografických kolimátorů patří fakt, že záměrný obrazec není narozdíl od red dotů viditelný z přední strany a také schopnost ukazovat záměrný obrazec i při částečném poškození nebo znečištění skla zaměřovače

Nevýhodou holografických kolimátorů je výdrž baterie. Kvůli energeticky náročnější technologii se životnost baterií u holografů udává v řádech stovek hodin, u některých až do jednoho tisíce hodin. Další nevýhodou je, že holografické zaměřovače obecně startují na vyšších cenovkách

                 

Holografický kolimátor EOTech XPS2-0             Klasický záměrný obrazec holografického kolimátoru

Montážní platforma

Dobrá, zjistili jsme jaký druh kolimátoru nám co nabízí a jakým směrem se vydat pro konkrétní situace. Ve chvíli, kdy máme vybrán konkrétní produkt, musíme vymyslet jakým způsobem ho upevníme na naše dělo. To samosebou záleží i na vaší zbrani a jejím montážním rozhraní. Vzhledem k rozsahu této problematiky bude nejlepší, když vás odkážeme na náš článek o montážích. V něm najdete potřebné informace pro pochopení celé problematiky, takže lepící pásku už potřebovat nebudete. :-)

 

napájení 

Jak už bylo řečeno při rozdělení kolimátorů, různé druhy vám poskytnou různou životnost baterie. Rychle shrnuto: Prizmatické a reflexní zaměřovače svou životností řádově předčí holografické. Samosebou se životnost baterie bude lišit mezi kusy v rámci jedné kategorie, ale zásadní rozdíly tam nehledejte.

funkce navíc

Některé kolimátory nabídnou nadstandardní funkce:

  • wake/sleep (uspávací) funkce dokáže kolimátor automaticky zapnout při detekci pohybu a vypnout ho při delší nečinnosti, což se kladně podepíše na životnosti baterie a vy se nemusíte starat o zapínání a vypínání
  • nastavení jasu vám umožní si ztlumit záměrný obrazec v temných uzavřených prostorách nebo v noci
  • některé kolimátory nabídnou různé záměrné obrazce a různé barvy
  • u některých produktů lze najít místo pro náhradní baterii

Různé funkce navíc mohou být příjemným doplňkem. Neměly by ale být přednější než kvalitní konstrukce a technologie. Kolimátor, který vám dá vybrat mezi šesti barvami a čtyřmi záměrnými obrazci nemusí být nutně to nejlepší, pokud jeho záměrný obrazec bude špatně čitelný nebo jeho konstrukce bude chabá. 

shrnutí

Pojďme si tedy krátce shrnout co nás bude zajímat u kolimátoru.

  • Určení - Pro dynamičtější střelbu na kratší vzdálenost jsou ideální kolimátory s otevřenou konstrukcí která nám zakryje menší část zorného pole s větším (lépe viditelným) zaměřovacím bodem. Pro střelbu na delší vzdálenost můžeme volit kolimátory s tubusovou konstrukcí a menším záměrným bodem. V případě že chceme zvětšení obrazu, můžeme sáhnout po prizmatickém zaměřovači.
  • Velikost záměrného bodu - Kromě výše řečeného můžeme dle vlastní preference volit různé záměrné body. Samotná tečka nám míří na jedno místo a nic jiného nezakrývá. Pokud zvolíme zaměřovač s tečkou a kolečkem okolo (volitelnost mezi těmito dvěma nabízí například Holosun HS515CM), budeme mít snazší zacílení za cenu zakrytí zorného pole oním kolečkem.
  • Montáž - Montážní rozhraní naší zbraně a kolimátoru musí dobře pasovat, aby nedocházelo k rozhození nástřelu apod.
  • Napájení - Kolimátory vesměs používají externí baterie. Obvykle to budou baterie typu CR 2032, některé pak používají i tužkové AA či menší AAA. Všechny tyto baterie se dají snadno sehnat v obchodech.
  • Cena - Nelze jednoznačně určit cenové hranice v souvislosti s typem kolimátoru. Obecně lze konstatovat, že reflexkolimátory se díky jednoduché konstrukci dokážou dostat k nižším cenovkám než holografické a prizmatické kolimátory, ale zároveň jejich zástupce najdeme i ve vyšší cenové kategorii, kde nabídnou vyšší kvalitu konstrukce a čistočistý záměrný obrazec. Právě na těchto a dalších vlastnostech mohou trpět levnější kusy ze všech druhů kolimátorů. Je jen na vás, zdali jste ochotni si připlatit za pevnou a odolnou konstrukci, čistý záměrný obrazec nebo konkrétní a přesná stavítka pro nástřel kolimátoru. 

Je možné, že na začátek tento článek mohl být trochu náročnější. Kolimátory jsou místy zapeklité téma a proto se kolem nich pohybuje mnoho pojmů. Pokud je vám vše jasné, můžete rovnou začít porovnávat různé kolimátory na našem eshopu v kategorii kolimátorů. Pakliže si stále nejste jisti jak si vybrat, můžete navštívit některou z našich prodejen a kolimátory si vyzkoušet a poradit se. Doporučujeme si nejprve ověřit jejich dostupnost na konkrétních pobočkách. 

Na konec článku nezbývá než vám popřát příjemný výběr a mnoho zdaru ve vaší střelecké kariéře/koníčku! :-)

Váš Armed Store s.r.o

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku