Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Jakou vybrat první zbraň

Cibule, nebo pistole? Nebo revolver? V tomto článku vám náš zbrojíř Ondřej poradí, jak vybrat první zbraň.

Jakou vybrat první zbraň

Je to jeden z nejčastějších dotazů, s nimiž se na nás zákazníci obrací: Dělám si zbroják a budu si kupovat svou první zbraň, co si mám koupit? Je to dotaz podobně složitý, jako kdyby se analogicky ptal čerstvý držitel řidičáku, jaké si má koupit vozidlo...

Zkusíme vám v tom rozhodovacím procesu malinko pomoci, ty nejdůležitější aspekty trochu rozebereme a snad vás tak nasměrujeme tím nejlepším možným způsobem (a pokud cesta povede k nám na prodejnu, tak o to lépe).

Takže – zbraní je celá řada, to za prvé. My se zde budeme věnovat zbraním palným a poněkud více se zaměříme na zbraně krátké, tedy pistole a revolvery. Proč? Takový je dnes trend, krátké palné zbraně tvoří naprostou většinu zbraní nabývaných čerstvými držiteli zbrojních průkazů. Důvod je nasnadě – dnes si většina lidí zbroják a zbraň pořizuje kvůli možnosti sebeobrany, což z valné většiny značí zbraně krátké (i když není z hlediska zákona problém mít na obranu klidně samonabíjecí pušku, jen by mohl eventuálně být problém se skrytým nošením). Teprve daleko, daleko menší množství tvoří zbraně dlouhé, ať již lovecké nebo sportovní.

Budeme se tedy věnovat výběru krátké palné zbraně

Málokdo asi počítá s tím, že si ihned po obdržení zbrojáku nakoupí několik různých zbraní, aby měl pro každý účel nějakou. Valná většina noviců se poohlíží po nějakém rozumném kompromisu – není náhoda, že celosvětově absolutně nejprodávanější krátkou palnou zbraní současnosti je pistole Glock 19: Tato zbraň je bezesporu vysoce kvalitní, spolehlivá a díky své velikosti a hmotnosti je ideálním kompromisem jak pro každodenní skryté nošení, tak pro intenzivní střelecký výcvik. Nicméně ne každý hledá „zlatý střed“ a každý máme odlišné preference, svou roli také hraje tělesná konstituce držitele zbraně a v neposlední řadě stav jeho konta.


Na začátku výběru by si tedy každý měl zvážit několik hledisek a na jejich základě si stanovit parametry jeho budoucí zbraně:

  • určení (sebeobrana, skryté nošení, sport, hobby střelba, kompromis)
  • ráže (zaměření na výkon nebo na ekonomiku provozu, případně kompromis)
  • konstrukce (pistole/revolver, spoušťový mechanismus, materiál)
  • cenová hladina

Pokud chcete zbraň pro každodenní nošení, logicky byste mohli hledat zbraň s co nejmenšími rozměry a hmotností při zachování požadovaného palebného výkonu (ráže, kapacita). Nicméně vše má své ALE: Když se jedná o vaši první zbraň, nemusí jít o zcela dobrou volbu, neboť kompaktní zbraně skýtají zpravidla horší úchop a naopak mají obtížnější ovládání při střelbě. Díky nízké hmotnosti, délce hlavně a menší úchopové ploše se takové zbraně hůře ovládají a rozhodně nejsou nejvhodnější pro začátečníka na získání kvalitních střeleckých návyků. 

Naopak pokud zvolíte sportovní nebo tzv. služební zbraň, pro střelecký výcvik se bude jednat o zbraně velmi vhodné a čas od času se dají i nosit, nicméně na straně druhé vás mohou taky pěkně rozmazlit: Naučit se střelecké základy třeba s CZ 75 Shadow nebo odladěnou 1911 je relativně snadné, následně pak vzít do ruky třeba zmiňovaného Glocka 19 v základu může být problém.

Takže ten fakt, že většina střelců si nakonec pořídí „kompromisní“ zbraň vhodnou pro většinu požadovaných činností má své opodstatnění.


Než si přiblížíme výběr nabízených zbraní, ještě se podívejme na volbu mezi pistolí a revolverem: V současné době je revolver zpravidla volba srdcem a ne hlavou. Revolver má několik parametrů, v nichž pistole předčí, nicméně z valné většiny dnes vítezí pistole. Kde je tedy revolver výhodnější? Pokud někdo chce „zbraň do šuplíku“, tedy jako sebeobranný prostředek domácnosti, může být revolver ideální volbou. I když je zcela nabitý a připravený ke střelbě, není v něm stlačená nebo napnutá žádná pružina a tak spolehlivě vystřelí i za 100 let.

I když se snažíme neustále prosazovat, že ke každé zbrani náleží patřičný výcvik a neustálý tréning, chápeme, že ne každý je Instructor Zero a i když zbraň chce mít, žádný fanda zbraní obecně není a zbraním moc nerozumí – i pro takového člověka je revolver vcelku vhodný, neboť je snazší kontrolovat jeho stav (náboje jsou ve válci vidět), ovládání (až do okamžiku přebíjení) je snazší a prakticky neexistuje možnost mechanické závady samotné zbraně. A další skupinou jsou osoby vyhledávající z nějakého důvodu vysoký výkon náboje. I zde má revolver své místo, neboť např. 4“ revolver v ráži 357 Magnum bude vždy o dost lehčí nežli odpovídající pistole (nemluvě o tom, že nabídka takto výkonných zbraní není nijak široká a jejich ceny jsou značné)


Jak jsme si již několikrát řekli, nejširší skupinou nových držitelů ZP jsou osoby hledající právě nějaké kompromisní řešení: hledají zbraň vhodnou na sebeobranu, relativně kompaktních rozměrů a hmotnosti umožňující skryté nošení, spolehlivou, odolnou, ergonomicky propracovanou a cenově dostupnou. Podívejme se na jednotlivé parametry postupně:

  • zbraň vhodná na sebeobranu
    • tím je míněn zejména výkon, typ a ráže použitého náboje; asi zde nevyslovíme žádné tajemství, když řekneme, že 99% střelců v našich zeměpisných šířkách volí ráži 9 mm Luger (neboli 9x19 mm). Má to svůj význam: náboj 9 mm Luger je nejrozšířenější pistolový náboj na světě, vyrábí se pro něj největší množství zbraní a jeho parametry jsou ideálním skloubením výkonu, spolehlivosti, přesnosti, zpětného rázu a ekonomické dostupnosti. Za nás rozhodně pro začátečníky doporučujeme tuto ráži, i když má samozřejmě i své nevýhody – uvedené výhody totiž významně převažují!
  • rozměry a hmotnost
    • zde je třeba odlišit, zda danou zbraň poptává křehká dáma (i s kramflíčkama 150 cm a 40 kg) nebo dřevorubec 120 kg / 190 cm. Oba případy jsou trochu extrémní, ale poslouží dobře ke zdůraznění faktu, že zbraň si musíme vybírat také dle vlastní tělesné konstituce. Čím menší a lehčí zbraň bude, tím hůř se bude chovat při střelbě. Proto bychom žádnému začátečníkovi nedoporučovali super-kompaktní zbraně jako je třeba Glock 43 nebo Ruger LC9s Pro a naopak, pokud nemáte hned sportovní ambice, nedoporučili bychom zbraně jako je CZ 75 Shadow, Walther Q5 Match a pod.
  • vhodnost pro skryté nošení
    • tato charakteristika je úzce spjatá s předchozím bodem, vhodnější pro skryté nošení jsou samozřejmě zbraně menší a lehčí, nicméně jsou zde ještě další parametry ke zvážení: Zbraně pro každodenní skryté nošení musejí být bezpodmínečně bezpečné – tedy žádné sportovní speciály s odlehčenými spouštěmi nebo dokonce odstraněnými pojistkami a tak podobně! Rovněž je dobré zvážit, zda nutně potřebujeme zbraň s vnějším bicím kohoutem, případně dalšími výstupky a ostrými hranami – to vše vám bude trhat oděv a bude to činit nošení nepříjemným. Dalším faktorem je kvalita povrchové úpravy, a to na všech plochách (i vnitřních) – lidský pot je velmi agresivní a pokud zbraň nebude mít dostatečně kvalitně ošetřené povrchy, brzo na ní bude nošení „na těle“ znát.
  • ergonomie
    • zjednodušeně tvar, kvalita úchopu a dosažitelnosti ovládacích prvků. Tento parametr je do značné míry individuální a subjektivní, proto je třeba zbraň bezpodmínečně před pořízením dostatečně vyzkoušet, nebo při nejhorším alespoň „osahat“.
  • spolehlivost a životnost
    • což jsou parametry u moderních zbraní velmi srovnatelné a jaksi automaticky se předpokládá, že všechny prodávané zbraně jsou spolehlivé a mají vysokou životnost. My v Armedu nabízíme pouze produkty, o jejichž kvalitě nepochybujeme!
  • cenová dostupnost
    • zde je třeba zvažovat nejen primární náklady na pořízení samotné zbraně, ale případně druhotné výdaje na příslušenství a doplňky. Zde předesíláme, že než abychom našim zákazníkům za každou cenu prodali co nejvíc nejdražšího vybavení, snažíme se vždy nabídnout dokonalou službu a její součástí je i poradenství. A základní rada zní: necpěte peníze do doplňků, o nichž nejste zcela přesvědčeni, že je nezbytně potřebujete, dejte peníze do nábojů a střelnice a jděte střílet a cvičit!

Naše tipy na Vaší první zbraň:

  1. Glock 19 Gen 5 – stále ten samý, oblíbený a takřka dokonalý Glock, ovšem s několika vylepšeními, bezesporu velmi vážný kandidát na číslo 1!
  2. Walther PPQ M2 – pro mnoho lidí jasná volba, jakmile jej vezmou do ruky, komu nevyhovuje Glock, často sáhne po Waltheru PPQ, který má super spoušť, v základu ocelová mířidla a díky výrazné úpravě cen je dnes o hodně dostupnější
  3. Heckler & Koch SFP – podobně špičková ergonomie jako u Waltheru PPQ, velmi renomovaný výrobce, velmi dobrá spoušť, tato zbraň je ovšem znevýhodněna o něco vyšší cenou
  4. CZ P10c – v domácích končinách samozřejmě automaticky jeden z favoritů, bezesporu patří mezi jednu z ergonomicky nejlepších pistolí na trhu.

Pokud máte jinou představu o vaší první zbrani a nevidíte jí v naší nabídce, pošlete nám poptávku na zbrane@armed.cz. 

Nové zbraně a střelivo přidáváme na e-shop každý týden. Projděte si náš kompletní sortiment pistolí, malorážek, opakovacích a samonabíjecích pušek nebo brokovnic na Zbrojní průkaz , ale také plynových a perkusních pistolí nebo vzduchovek. Pokud zbroják nemáte, zkuste teleskopické obušky, obranné pepřové spreje nebo jiné sebeobranné prostředky. Naši prodejci vám s výběrem rádi poradí.

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku