Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Jak vybrat vzduchovku

Pokud si chcete rekreačně zastřílet, zabavit se, procvičit střelbu, tak je "vzduchovka" správná volba! Oblíbené jsou vzduchové repliky populárních zbraní.

Jak vybrat vzduchovku

Za vzduchovou zbraň považujeme zbraň vystřelující projektily pneumaticky pomocí stlačeného plynu (nikoli plynu vzniklého hořením střelného prachu). Mohou se dělit podle několika kritérií – podle použitého mechanismu, podle pohonu či podle systému střelby.

Použijme dělení podle systému střelby:
  • s pružinou/plynovým pístem – projektil pohání pružina/vzduch natlakovaný pístem; k natažení se používá lidská síla, pružina/píst se natahují zlomením hlavně nebo pákou uloženou pod hlavní
  • vzduchovky na stlačený plyn (CO2) – využívá se tlaku v CO2 bombičkách, stisknutím spouště se uvolní ventil a pustí tlak do hlavně; některé bombičky bývají jednorázové, tj. je zapotřebí je po každém výstřelu měnit
  • pneumatické vzduchovky, tzv. větrovky – pohonem je vzduch stlačený v kartuši; tlak lze doplnit kompresorem nebo z tlakové lahve, u některých typů pumpováním pomocnou pákou na zbrani

Vzduchové zbraně mají oproti palným některé výhody. Jsou relativně levné (nemluvíme o soutěžních speciálech), lehké a velmi tiché, takže neruší sousedy a není třeba používat chrániče sluchu. Díky novele zákona z roku 2022, se nyní jedná o zbraň kategorie D  a to bez omezení energie pro všechny ráže až do 6,35 mm (včetně), na niž nepotřebujeme zbrojní průkaz a je volně prodejná plnoletým osobám. Nemusíme s ní také chodit pouze na střelnici, ale lze ji používat i třeba na zahradě, samozřejmě při zajištění bezpečnosti.

Jak krátké (pistole, revolvery), tak i dlouhé (pušky) vzduchové zbraně se vyrábějí v širokém sortimentu od jednoduchých pro zábavnou střelbu až po vyladěné sportovní speciály.

Vzduchovka je tak určitým předstupněm světa „ostrých“ palných zbraní. Výborně se proto hodí pro seznamování starších dětí a mládeže se základy střelby a bezpečnostních pravidel. Vyrábějí se dokonce i vzduchovky určené přímo pro starší děti, jimž jsou přizpůsobeny svými menšími rozměry (např. Crossman Repetair nebo Gamo Pack Young Autumn).

Podle čeho vybírat

Před výběrem vzduchovky je zapotřebí si položit dvě základní otázky:

  • K čemu ji budu používat?
  • Jak často jsem ochoten vzduchovku natahovat/doplňovat tlak?

Popíšeme si nyní podrobněji jednotlivé systémy, z čehož vyplynou jejich výhody a nevýhody s ohledem na uvedené otázky.

Vzduchovky s pružinou/plynovým pístem

Tento typ je u dlouhých zbraní pravděpodobně nejrozšířenější. Funkce obou verzí je velmi podobná – při natahování se stlačuje pružina, resp. vzduch pístem. Natažení zbraně je nutné po každém výstřelu, a to zlomením hlavně nebo zvláštní pákou pod hlavní. Stiskem spouště se pak uvolní pružina, resp. stlačený vzduch, čímž se vymete projektil z hlavně. Maximální dostřel je cca 50 m.

Výhodami jsou jednoduchost, láce a to, že nejsou třeba žádné další pomůcky a zařízení.

Nevýhodou může být potřeba jisté fyzické síly pro natažení, při delší střelbě pak únava rukou. Vzhledem k potřebě napínací síly na malé páce se tento typ pro krátké zbraně příliš nepoužívá.

Přesnost rovněž není silná stránka tohoto systému. Napnutí pružiny není nikdy přesně stejné, časem se rovněž projevuje její únava. U zlamovací hlavně navíc není zajištěno její dokonale stejné uložení po každém natažení. Tento typ je proto vhodný pro spíše nenáročnou střelbu.

Poznámka: Zpětný ráz má u tohoto typu jiný charakter než u „normálních“ palných zbraní. Hodláme-li na zbraň namontovat puškohled, je proto zapotřebí použít typ určený pro vzduchovky, protože standardní puškohled by se poškodil.

Vzduchovky na stlačený plyn

Tento typ využívá stlačený CO2 dodávaný v bombičce (12 g, 88 g) a je zase nejrozšířenější u krátkých zbraní. Stisknutím spouště se uvolní ventil a pustí tlak do hlaveň. Malé bombičky (12 g) jsou jednorázové a je tedy nutné je po každém výstřelu měnit, velké (88 g) vydrží na několik výstřelů.

Přednosti tohoto typu jsou vysoká přesnost a nulový zpětný ráz, což je ideální pro terčovou střelbu.

Nevýhodou je naopak potřeba bombiček CO2, a tedy dražší provoz. Neposkytují ani výkon potřebný pro lov a fungují jen při teplotách nad 10 °C.

Větrovky

Pohon představuje stlačený vzduch nacházející se v kartuši, kterou lze opětovně doplnit kompresorem či z tlakové lahve.

Dělí se na dva druhy, tzv. PCP (pre-charged pneumatic) a multi-pump vzduchovky:

  • PCP zbraň má vlastní zásobník stlačeného plynu (nejčastěji vzduchu), který dává řadu konzistentních výstřelů, jejichž počet závisí na mechanice dávkující vzduch a objemu zásobníku.
  • Multi-pump zbraň disponují menším zásobníkem, který lze doplnit pumpou na zbrani, nejčastěji pákou pod hlavní. Mají menší energii, a proto se využívají typicky na terčovou střelbu.

Výhodou větrovek je větší stabilita vůči okolní teplotě. Jedná se o nejpřesnější typ vzduchovky, vhodné pro přesnou střelbu i na větší vzdálenosti.

Nevýhodou oproti výše uvedeným typům je vyšší cena způsobená zejména nároky na vysokotlaký zásobník vzduchu a přepouštěcí ventil. PCP větrovka rovněž vyžaduje externí zdroj tlakového vzduchu.

Pokud sháníte vzduchovky s vysokým výkonem, je to díky výše zmíněné novele zákona dnes jednodušší než kdykoliv předtím. Výkonnou vzduchovku s energií nad 16 J a do ráže 6,35 mm (včetně) si tak může pořídit kdokoliv, komu je alespoň 18 let, je plně svéprávný a má místo pobytu na českém území.

Nalézt je u nás můžete zde.

Střelivo

Jako střelivo se do vzduchovek až na výjimky používají olověné diabolky a olověné nebo ocelové broky.

Ocelové broky jsou určeny pouze pro střelbu ze zbraní s hladkou hlavní, olověné diabolky a broky jsou pak určené pro vzduchovky s drážkovanou hlavní. Obvyklá ráže broků činí 4,5 mm, u diabolek jsou nejběžnější ráže 4,5 mm (.177) a 5,5 mm (.22). Existuje i několik dalších, ty se však používají především u zbraní určených k lovu. Broky mají tvar koule, diabolky mohou mít hlavu plochou, půlkulatou nebo plnou či dutou špičku.

Výrobci v našich končinách nejpoužívanějšího střeliva jsou JSB, Kovohutě Příbram a Umarex.

Příslušenství

Kromě střeliva se používá i další příslušenství vzduchovek, jako jsou bombičky s CO2 pro zbraně na stlačený plyn, zásobníky na broky či diabolky, terče, čisticí potřeby apod.

Shrnutí

Velmi zjednodušeně lze říci, že nejvhodnějším využitím vzduchovek s pružinou/plynovým pístem je nenáročné střílení pro zábavu (plinking). Vzduchovky na stlačený plyn jsou vhodné pro terčovou střelbu a větrovky pak pro terčovou střelbu na větší vzdálenosti a lov. Je to však velmi individuální a záleží samozřejmě i na obnosu, který jsme ochotni/schopni investovat. Jako i jinde platí, že před definitivním rozhodnutím je zapotřebí si vše osahat, vyzkoušet a teprve pak říci, který konkrétní typ je nejvhodnější.

Výběr krátkých i dlouhých zbraní je velmi široký a každý si tak jistě pro sebe najde tu „pravou“. Může vybírat ze značek jako Crosman, Gamo, Hatsan, Lověna nebo Umarex. Máme k dispozici i věrné napodobeniny „ostrých“ zbraní jako jsou například Beretta M84 FS, Colt Python 357, CZ 75 SP-01 Shadow, Glock 19X, IWI Jericho 941Sig Sauer P229.

 

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku