Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Základní rozdělení ocelí nožů

Tipy

Tento článek nezabíhá do přílišných detailů. Slouží pouze k základnímu rozdělení ocelí tak, abyste se mohli lépe orientovat ve změti čísel a písmen, která oceli označují. Doufejme, že účel splní a až budete v budoucnu objednávat nůž na stránkách Armed.cz, budete vědět přesně, jaký materiál nože je pro vás nejvhodnější. A pokud ne, tak se nás zeptejte.

Základní rozdělení ocelí nožů

Základní rozdělení ocelí, používaných pro výrobu nožů

V jednom z newsletterů jsme se věnovali základnímu rozdělení nožů. Mnohým z vás toto rozdělení při výběru nožů pomohlo. Dnes bychom se zaměřili na poněkud složitější problematiku, a to sice rozdělení ocelí, které se pro výrobu nožů používají.
Toto téma je velice diskutabilní, jelikož ocelí pro výrobu nožů je asi 2500 a jistě se najde někdo, kdo se mnou souhlasit nebude. Pokusím se tedy maximálně držet faktů, abychom se případným neshodám vyhnuli.
Dělení ocelí podle složení
  • Uhlíkové oceli
V podstatě každá ocel obsahuje uhlík. Uhlíkové oceli však obsahují uhlíku více, což se také odráží na jejich vlastnostech. Uhlíkové oceli mají obecně lepší řezné vlastnosti, snadněji se opracovávají a také brousí. Velikou výhodou je, že tyto oceli mohou být kovány diferencovaně, takže dosáhnete pevného a trvalého ostří a zbytek čepele je pružný. U uhlíkových ocelí také hrozí menší riziko výběru nějakého „zmetku“, než u nerezových ocelí. Nevýhodou je však větší náchylnost ke korozi, takže vyžadují větší údržbu.
  • Nerezové oceli
Ani nerezové oceli nejsou úplně korozi vzdorné a stejně jako u uhlíkové oceli, je název spíše pomocný. Mezi nerezové oceli se počítají ty, které mají příměs chromu 13 % a více, což zapříčiňuje jejich odolnost vůči korozi. Obecně vzato, nerezové oceli se oproti uhlíkovým ocelím snadněji otupí,  hůře se brousí a také jsou dražší. Vyžadují však menší údržbu, co se týče náchylnosti ke zkorodování.
 
Některé prvky, které ovlivňují vlastnosti ocelí:
  • Fosfor - odolnost, tvrdost
  • Chrom - odolnost korozi, tvrdost, nárazuvzdornost, pružnost
  • Kobalt - pevnost, tvrdost
  • Křemík - pružnost, odolnost vůči deformaci
  • Mangan - tvrdost, odolnost proti opotřebení
  • Měď - odolnost proti korozi a opotřebení
  • Molybden - tvrdost, nárazuvzdornost, odolnost vůči korozi
  • Nikl - tvrdost, pevnost, odolnost vůči korozi
  • Uhlík - tvrdost, pružnost, řezivost
  • Vanad - tvrdost, pevnost, nárazuvzdornost
  • Wolfram - tvrdost, mrazuvzdornost

uhlíkové oceli

D2 – někdy je zvaná také „semi-stainless“ (polo-nerezová). Je to kvůli 12% obsahu chromu, což je na uhlíkovku vysoké číslo, avšak podle tabulek stále spadá do uhlíkovek. Ocel D2 se vyznačuje excelentní odolností vůči opotřebení. Je mnohem tužší než premiové nerezové oceli jako např. ATS-34, ale ne tak tuhá jako jiné uhlíkovky. Kombinace skvělé odolnosti vůči opotřebení, téměř nerezovosti a vysoké tvrdosti, dělají z D2 skvělou volbu. Klasický zástupce je nůž Ka-Bar D2 Extreme.
M2 – zvaná také „High speed“. Drží si svou konzistenci i za velice vysokých teplot. Proto se využívá hlavně v průmyslu, pro vysokoteplotní řezání. Je o něco tvrdší a odolnější než D2 avšak velice snadno koroduje.
A2 – vynikající nástrojařská ocel, která je tvrdší než D2 a M2 avšak má menší odolnost vůči opotřebení. Ocel A2 je častou volbou pro bojové nože, právě vzhledem ke své tvrdosti. Známý designér a nožíř Chris Reeve používá pro své nože často ocel A2.
O1 – velice populární ocel mezi nožíři. Mezi její vlastnosti patří excelentní držení ostří a dobrá tuhost, snadno však koroduje.
W-2 – tato ocel obsahuje 2 % vanadia, což ji činí tvrdší a odolnější. W-2 se často využívá pro výrobu pilníků.
Oceli ze série 10~ - mezi tyto oceli patří 1095 (a také 1084, 1070, 1060, 1050, atd.). Mnoho ocelí z této série se používá v nožířském průmyslu, 1095 je však nejznámější a nejoblíbenější. Druhé dvojčíslí označuje obsah uhlíku, takže čím menší, tím méně uhlíku, tím menší odolnost vůči opotřebení a větší houževnatost. Například oceli 1060 a 1050 jsou často používány pro výrobu mečů. Pro nože je ocel 1095 jakýmsi standardem, není drahá a má dobré vlastnosti. 1095 je dostatečně houževnatá, dobře drží ostří, dobře se brousí. Poměrně lehce koroduje.
Další zástupci z řad uhlíkových ocelí:

Carbon V, 0170-6 - 50100-B, L-6, 5160, 52100, CPM 10V, CPM 3V, INFI, Vascowear

Nerezové oceli

Oceli z řady 420 a 420J – reprezentují tzv. „low-end“ nerezových ocelí. Mají vysokou odolnost vůči korozi, nejsou však velice odolné vůči opotřebení, jsou měkké a rychle ztratí ostří. Zpracování těchto ocelí je levné, tudíž se používají u levných nožů.
Oceli 440A, 425M, 420HC, 12C27, AUS-6A – další skupina nerezových ocelí je na tom už poněkud lépe. Jsou více tvrzené, takže mají větší odolnost vůči opotřebení. Tím se dostávají na hranici akceptovatelnosti pro nějaké normální použití. Nejlépe jsou na tom asi 440A a 12C27, které mají nejlepší tepelné zpracování ze skupiny. Hned za nimi je ocel AUS-6A obsahující Vanad, takže dobře drží ostří.
Oceli Gin-1, ATS-55, AUS-8A, 440C – tato skupina ocelí je opět odolnější oproti předešlé skupině. Vysoká odolnost vůči korozi (ATS-55 je odolná méně) a odolnost vůči opotřebení. Za zmínku stojí ocel AUS-8A, která opět obsahuje Vanad, takže si skvěle drží ostří, má však nejmenší odolnost vůči opotřebení, z celé této skupiny. 
Oceli ATS-34, 154CM, VG-10, S60V – konečně se dostáváme k lepším ocelím. Tyto oceli můžeme s klidným svědomím zařadit do „High-endu“ nerezových ocelí. Velice dobře drží ostří a nabízí skvělé vlastnosti, pro rozmanité použití. Jsou odolné vůči opotřebení a jejich tvrdost přesahuje 56 HRc. Nejsou však tolik odolné vůči korozi. Nejlepší ze skupiny je asi ocel S60V, která je nejodolnější vůči opotřebení. Hned v závěsu je ocel VG-10, kterou často využívá značka Spyderco. Ocel VG-10 obsahuje Vanad, je tak o chloupek lepší, než zbylé dvě oceli ATS-34 a 154CM (klasický zástupce je nůž Gerber Gator).

Oceli BG-42, S90V, S30V – oceli z této skupiny jsou velice odolné vůči opotřebení, je však obecně obtížnější je nabrousit. Ocel BG-42 má lepší odolnost vůči opotřebení než oceli z předešlé skupiny, až na ocel S60V. BG-42 je tvrdší a má lepší odolnost vůči korozi, je však obtížné takovou ocel nabrousit. S90V představuje špičku v odolnosti vůči opotřebení. Tato ocel je velice obtížná pro zpracování, takže se příliš nevyužívá v sériové výrobě. Pro běžného uživatele bude asi dobrou volbou ocel S30V. Je o něco méně odolná vůči opotřebení, takže není tak těžké ji nabrousit. Svou tvrdostí však za ostatními nezaostává.

Jsem přesvědčen, že vám toto rozdělení ocelí alespoň trochu pomůže, až se rozhodnete vybrat si u nás v Armed Store nějaký nůž. Nikde není psáno, že je tento článek nutno brát jako dogma. Vycházím z údajů dostupných na internetu. Účelem článku je udělat běžnému uživateli alespoň trochu přehled v nepřeberné změti ocelí.

Na závěr ještě tabulka s detailním rozepsáním prvků v jednotlivých ocelích nožů (čísla jsou uvedená v procentech):

Karel Bláha

Armed.cz

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku