Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

EDC - Everyday Carry

Termín EDC (neboli everyday carry) odkazuje na položky, které nosíte konstantně u sebe a mohou pomoci při řešení běžných každodenních potřeb moderní společnosti, včetně možných mimořádných situací.

EDC - Everyday Carry

Někomu na nošení EDC stačí kapsy, cargo kalhoty, vesty apod., někomu tato kapacity nestačí a v takovém případě přicházejí na řadu různá zavazadlabrašny, ledvinky, batohy , aktovky apod.

Pokud se s pojmem EDC setkáváte poprvé, může se vám zdát, že jde o něco velmi výstředního, ale když se nad tím zamyslíte, jde opravdu jen o termínování již staré a velmi běžné záležitosti. Každý u sebe nosíme nějaký objem předmětů, které u sebe prostě potřebujeme nebo chceme mít.

Mezi nejběžnější položky EDC patří nože, svítilny, multifunkční nářadí, peněženky, smartphony, notebooky nebo pera. Druh a množství těchto položek se mohou značně lišit dle vkusu každého z nás.

Kromě vkusu samozřejmě obsah Vašeho EDC určuje to, čím se zabýváte, jaké je vaše zaměstnání nebo kde se pohybujete. Pokud pracujete v kanceláři, kterou máte 20 minut od domova, jistě nebude Vaše EDC stejné jako policisty nebo třeba řidiče ale opět záleží, co v té kanceláři děláte.

Samozřejmě není nutné termín EDC vnímat příliš dogmaticky. Spousta lidí má více EDC podle toho kam zrovna jdou/ jedou, jestli jsou v práci, nebo se věnují koníčku, jestli jsou v lese nebo ve městě, na jak dlouho jsou pryč z domu apod.

Z čeho se vlastně skládá EDC

Pokusíme se celkový objem EDC rozdělit do několika logických bloků. Obvykle lze dělit na předměty běžného použití, bezpečnost a pracovní nástroje, zdravotní a hygienické potřeby a ostatní.

Předměty běžného použití

Do této části patří již zmiňované peněženky, hodinky, dokladovky, pera, klíče, mobilní telefony a další potřebná elektronika jako sluchátka, notebooky, tablety, čtečky apod. O uložení těchto předmětů není potřeba moc přemýšlet. Každopádně je vždy dobré mít vhodné pouzdro, i když nosíte některé z výše zmíněných věcí jen tak po kapsách.

Bezpečnost a pracovní nástroje

Zde je již o čem přemýšlet a z čeho vybírat. Například EDC nožů je nepřeberné množství, stejně tak nářaďových kleští, tzv. multitoolů. V tomto případě jde samozřejmě o pracovní nástroje, jako i o další multifunkční nástroje, např. na klíče nebo multifunkční karty, které jsou velmi vhodné pro každodenní nošení svou velikostí a širokou použitelností. Pokud sami u sebe nůž nebo mulťák nenosíte, určitě jste se dostali do situace, kdy by se vám nebo někomu hodil. Bylo potřeba něco uříznout, vyšroubovat nebo utáhnout, něco malého odněkud vytáhnout, něco spravit apod.…

EDC nože bývají zavírací, kompaktní a výhodou je tzv. pocket clip, který vám umožní nůž pohodlně nosit v kapse. Bývají v různých barvách a designech, spousta lidí má ve své sbírce více nožů a volí např. podle hodinek, které ten den mají nebo aby jim seděl k telefonu či celkovému outfitu.

Co se obrany týká, tak můžeme volit z řady sebeobranných prostředků a to i v případě, že nejsme nositeli zbrojního průkazu. V Armedu vždy můžeme s klidným srdcem doporučit pepřové spreje, které se vyrábí v různých provedeních a objemech. Dalším oblíbeným sebeobranným prostředkem je teleskopický obušek, který ve své kompaktní verzi a např. v 18“ délce nezabere téměř žádné místo a v kapse nebo v tašce ho ani neucítíte. Pokud trváte na palné zbrani, tak jak jsme již zmiňovali výše, i bez zbrojního průkazu můžete investovat do plynové zbraně, funguje na principu expanze a vystřeluje dráždivou látku stejnou nebo podobnou pepřovým sprejům do vzdálenosti několika metrů.

Nesmíme zapomenout zmínit ještě kubotany a taktická pera, která kromě většinou velmi zajímavého designu nabízí i velmi mocný sebeobranný nástroj, pokud alespoň trochu tušíte, co s ním.

K pracovním a obraným prostředkům patří v neposlední řadě také svítilny. Svítilna kromě své hlavní praktické vlastnosti, že si můžete posvítit, v sobě taky může skrývat efektivní sebeobranný prostředek. Běžně se dnes používají svítilny s kovovým tělem, které jsou velmi odolné. Kolem čočky bývá často různé zkosení, které funguje jako bicí plocha. Spínač je řešen tlakově, takže mžikové zapnutí a vypnutí je velmi snadné. Také tyto svítilny často umožňují použití několika módů svícení, např. nouzový, kdy se výdrž baterie radikálně prodlouží nebo SOS signál, kdy svítilna automaticky vyblikává SOS zprávu v morseovce. Dále stroboskop je také velmi účinný mód při obraně.

Svítilna může být ale pouze nástroj na svícení. V takovém případě jsou opět nejvhodnější malá skladná zařízení, na klíče apod. V dnešní době nabízí značkoví výrobci svítilny na klíče, které dosahují až pozoruhodných výkonů. Většinou je také již standard nabíjení přes USB.

V neposlední řadě také u sebe můžete mít čelovku. Na klíče ji sice nedáte, ale pokud si budete muset někdy svítit při práci, bude to jistě mnohem pohodlnější a efektivnější, než mít v puse klíče se svítilnou.

Zdravotní a hygienické potřeby

Lékárnu si můžete poskládat sami, dle svých potřeba a zkušeností, anebo využít již připravené kompletní balíky. Také se často nosí různé KPZ apod., opět hodně záleží, kde se nositel pohybuje a na jaké možné situace se připravuje.

Co ale bývá pro všechny stejné jsou hygienické potřeby. Cestovní kartáčky, vlhčené ubrousky, rychleschnoucí ručníky, to vše se může hodit v mnoha různých situacích.

Ostatní

Aneb co se jinam nevešlo. Je to na vás, jak si své EDC „postavíte“ to co je pro vás důležité, to, co vy potřebujete, co využijete vy nebo vaše okolí. Ještě vám poradíme např. zápisník, který se může vždy hodit. Riteinrain dělá bločky kapesní velikosti, do kterých lze psát i v dešti, voda mu nevadí. Dále můžeme doporučit obal na vodu, hydratace je důležitá napříč všemu a vždy, v dnešní uspěchané době je potřeba více se na ni soustředit. Lahve Nalgene jsou velmi odolné, perfektně se vejdou do většiny batohů a kapes na vodu a jsou vyrobeny BPA FREE materiálu. Určitě nezapomeňte na sluneční brýle, zrak máte přeci jen jeden. Volte odolné brýle s UV clonou nebo polarizační a pokud jste střelec tak doporučujeme balistické s výměnnými zorníky, využijete je i na střelnici.

Kde to všechno nosit

V těchto odstavcích lehce zabrousíme i do CCW- carrying a concealed weapon neboli skryté nošení zbraně, protože spousta výrobců pokud řeší uložení EDC vybavení, rovnou řeší i CCW.

Kalhoty, bundy, vesty

Pokud se vaše EDC skládá z pár základních kusů vybavení, pravděpodobně nebudete potřebovat žádné zavazadlo. Právě proto spousta výrobců taktického a outdoor oblečení řeší uložení předmětů v kapsách. Například Helikon-tex nabízí několik modelů kalhot, kde jsou řešeny kapsy pro zásobníky, skryté nošení zbraně, nožů, multitoolů, tužek apod. Stejně tak řeší i bundy nebo košile. Máte tak kapsu na mobil i na kleště a při tom vám nikde nic nepřekáží a nikdo nic nepozná. Firmy Surplus nebo Brandit zase nabízí velmi módní praktické kapsáče.

Batohy, brašny ledviny

Na kompletní EDC vám pravděpodobně pouze kalhoty a bunda stačit nebude. V takovém případě je možné se poohlédnout po nějaké brašně nebo batohu. Firma Maxpedition nabízí spousta velmi povedených modelů, u kterých řeší vnitřní uspořádání kapes různými gumičkami a oddíly pro lepší organizaci. Všechna zavazadla od Maxpeditionu umožňují skryté a bezpečné nošení zbraně. Patří mezi ně i legendární brašny Fatboy. Condor Outdoor Tactical také nabízí několik povedených batohů.

Sumky, pouzdra a organizéry

Je pochopitelné, že množství maličkostí v EDC dosahuje vysokého počtu. Je dobré proto své vybavení schraňovat v pouzdrech a organizérech. Správně poskládaná a dostupná lékárna je jistě užitečnější, než hromada pytlíčků a obalů nasypaná někde v kapse batohu. Udržujte své vybavení v dobrém stavu a dostupné, jinak nemá smysl ho nosit s sebou.

Závěrem

Doufám, že jsme vám trochu pomohli se zorientovat v termínu EDC a snad jsme vás i trochu inspirovali. Staré dobré pořekadlo praví: „Co nemám, nepotřebuji“. Ale na druhou stranu je dobré být připraven a později nelitovat, protože: „Štěstí přeje připraveným".

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku