Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Jak vybrat jídlo na cesty

Možná vyrážíte s kamarády na vodu, s dětmi pod stan, možná se chystáte zdolat Mt. Everest a nebo chcete mít na chalupě “něco do zásoby”, pokud zapadnete sněhem.

Jak vybrat jídlo na cesty

Ne na konci každé cesty na Vás čeká pětihvězdičková restaurace nebo vybavená kuchyně. V náročnějších podmínkách mimo pohodlí domova a civilizace není jednoduché dodat tělu energii, zasytit se a případně zahřát. Praktické jídlo na cesty by mělo být především trvanlivé a nesmí vyžadovat náročnou přípravu.

Jak ale správné jídlo na cesty vybrat? Jsou lepší konzervy, MRE/BDP, dehydratované jídlo nebo sterilované potraviny? Na trhu je mnoho značek potravin, které používají různé technologie zpracování. Připravili jsme pro vás následující přehled, abychom Vám výběr jídla na cesty usnadnili.

dehydrované potraviny

Dehydrované potraviny jsou potraviny sušené mrazem (proces tzv. lyofilizace) za využití nejmodernějších technologií, díky čemuž si uchovávají výbornou chuť i nutriční hodnotu. Kromě toho se sušením výrazně zmenšuje váha a celkový objem, což dělá z dehydrovaného jídla ideální řešení pro turistické využití. V kombinaci s velmi dlouhou trvanlivostí (až 5 let) se tak toto jídlo hodí pro dlouhodobé skladování či náročnější túry a expedice, kdy potřebujete nést veškeré jídlo s sebou a záleží Vám na každém gramu ve Vašem batohu. Další obrovskou výhodou je odolné balení těchto pokrmů, které snižuje nebezpečí znehodnocení potraviny. Nesporným plusem je také to, že pokrmy se dají připravovat přímo ve vlastním obalu, kromě nádoby ve které ohřejete vodu na zalití pokrmu nebudete potřebovat žádné další nádobí.

tactical foodpack menuadventure menu

Nevýhodou naopak je, že potřebujete mít přístup k pitné vodě, protože bez vody si toto jídlo prostě nepřipravíte. V ideálním případě se jídlo zalije horkou vodou, v nouzi je možné použít i vodu studenou. Kategorii dehydrovaných potravin v naší nabídce zastupují značky Tactical Foodpack a Adventure Menu.

výhody
  • nízká hmotnost, vhodné pro delší túry
  • vysoce skladné, nezabírá moc místa
  • odolné balení 
  • jednoduchá a rychlá příprava
  • vhodné pro dlouhodobé skladování, trvanlivost 5 a více let
nevýhody
  • k přípravě je potřeba pitná voda

sterilované jídlo

Proces sterilace není vlastně nic jiného než běžné zavařování. Díky moderním postupům a materiálům už ale nejsme omezení pouze na těžké konzervy nebo zavařovací sklenice. Dnes již máme sterilované jídlo k dispozici ve speciálních sáčcích, které jsou lehké, skladné a odolné. Takto upravené jídlo má dlouhou trvanlivost a můžete jej poměrně dlouho skladovat (až tři roky). Další výhodou je, že v případě nouze lze jídlo ihned konzumovat, protože oproti mrazem sušenému jídlu už vodu obsahuje. Z toho také plyne jeho nevýhoda, jídlo má vyšší objem a také hmotnost. Sterilované jídlo si můžete navíc ohřát v horké vodě přímo v sáčku nebo pomocí samoohřevné kapsle, takže ani nepotřebujete rozdělávat oheň. Tento typ potravin u nás zastupuje česká značka Adventure Menu, která nabízí mnoho druhů jídel známých také díky skvělé chutí.

výhody
  • není třeba přidávat vodu
  • můžete ohřát nebo konzumovat okamžitě
  • trvanlivost dva až tři roky
  • dostupných mnoho různých variant pokrmů
nevýhody
  • vyšší hmotnost a objem

MRE (MEAL READY-TO-EAT), BDP (BOJOVÁ DÁVKA POTRAVY)

Takzvaná “eMeREčka” od různých výrobců jsou ve výbavě mnoha armád jako nouzová dávka potravin pro vojáky. MRE/BDP je kompletní balíček potravy složené například z konzervovaného jídla, pomazánky, pečiva, sladkostí apod. Součástí ale může být také třeba čaj, instantní nápoj, čokoláda, čistící ubrousky, jednorázový příbor nebo různá dochucovadla. Vzhledem k tomu, že jsou MRE zamýšleny pro použití v extrémnějších podmínkách než je běžný výlet do přírody jsou vybaveny mnohem odolnějším balením, což se může hodit v případě náročnějších akcí. Součástí naprosté většiny MRE dávek je také ohřívač na principu chemické reakce, který usnadní přípravu. Samotných variant MRE je mnoho, mohou obsahovat jak dehydrované, tak i sterilované a jiné pokrmy. Díky rozšíření toho druhu potravin je samozřejmě dnes již možné pořídit místo celého MRE balíčku třeba jenom obědovou dávku a doplnit s ní tak svůj balíček na cesty.

výhody
  • ověřeno armádami v nejnáročnějších podmínkách
  • mnoho různých variant
  • připravené k okamžité konzumaci, snadné použití
  • další užitečné doplňky jako káva, vlhčený ubrousek, zápalky nebo čokoláda
nevýhody
  • vyšší hmotnost celé dávky
  • vyšší obsah aditiv a soli
  • větší množství obalů a tedy i odpadu

mre/bdp

konzervy

Nesmíme zapomenout ani na klasické konzervy. Dnes už se navíc není třeba omezovat na známý lunchmeat, ale existuje daleko širší výběr než dříve. V konzervách můžete koupit například hotové polévky, různé druhy guláše, masové kuličky, karbanátky, klobásu se zelím, zeleninu, ovoce a mnoho dalšího. Obrovskou výhodou konzerv je, že je seženete v každém běžném obchodě. Nemusíte tedy nákup jídla plánovat dlouho dopředu, ale stačí se zastavit v jakémkoli supermarketu. Dalším plusem konzerv je vysoká odolnost obalu, v porovnání s plastovými obaly je plechovka téměř nezničitelná, a tak ji i při hrubějším zacházení maximálně promáčknete. Snadná příprava je samozřejmostí, obsah plechovky stačí v případě potřeby jen ohřát a můžete konzumovat.
Negativem tohoto jídla na cesty je vyšší hmotnost a také nepříliš skladný tvar plechovek. Pokud však máte dostatek místa a nějaké kilo navíc nehraje roli, je konzerva ideálním řešením. Na našem eshopu najdete výběr konzerv od firmy Arpol.

výhody
  • velmi široká nabídka pokrmů
  • snadno dostupné v každém obchodě
  • jednoduchá příprava
  • množství levných variant
  • odolné balení
nevýhody
  • vyšší hmotnost
  • horší skladnost

další možnosti

Snadno se Vám může stát, že na pořádné jídlo prostě nebude čas a budete potřebovat rychle doplnit energii jak se říká za pochodu a bez velkých příprav. V tomto případě existuje celá řada možností. Někdy postačí obyčejný trvanlivý chléb, jindy Vaše chuťové buňky uspokojí jen kvalitní čokoláda

Velmi oblíbeným zdrojem energie na cestách je sušené maso tzv. JERKY. Přednosti sušeného masa jsou lidstvu známé už dlouhá staletí. Sušené maso má dlouhou trvanlivost a díky vysokému obsahu bílkovin také dobře poslouží jako chutný zdroj energie pro sportovce i milovníky turistiky.

pitný režim

Jídlo bysme měli, ale neměli bychom zapomínat ani na pitný režim. V případě kratšího výletu nebo túry si nejspíše vystačíme se zásobou tekutin, kterou si připravíme doma. Pro tyto případy je skvělým řešením jakákoli uzavíratelná láhev z naší nabídky

V případě, že už Vám v batohu nezbývá místo, v žádném případě se nevydávejte na expedici bez tekutin. Řešením může být praktické pouzdro na láhev, které můžete snadno přichytit na libovolnou část Vaší výstroje či opasek. Pouzdra na láhve jsou kompatibilní s PALS/MOLLE systémy a jejich použití je tak velmi snadné.

Taktičtějším řešením je pak tzv. hydratační vak (Camelbak). Vaky mají plochý tvar, lépe tak zapadnou do Vašeho batohu a jejich součástí je pak samozřejmě i tradiční hadice, která umožňuje snadnou konzumaci tekutin za běhu či chůze. Některé typy batohů mají již připravené přihrádky přímo pro hydratační vak nebo mohou být vaky vybaveny MOLLE systémem pro připevnění na Vaší výstroj.

hydratační vakhydratační vak

Dalším řešením na cesty může být termoska v případě, že chcete déle udržet teplotu nápoje. V létě může termoska posloužit k uchování ledově vychlazeného nápoje, v mrazivé zimě vás naopak zahřeje horký čaj.

A pokud si výlet rádi přiostříte, přijde vhod placatka či sada cestovních panáků na Váš oblíbený alkoholický nápoj.

V extrémních případech, kdy Vám dojdou vlastní zásoby tekutin a zdroj pitné vody není k dispozici, můžete sáhnout po některém ze způsobů desinfekce vody. Desinfekční tablety nebo filtry zbaví vodu závadných škodlivin i choroboplodných zárodků a upraví tak vodu ke konzumaci.

příprava jídla na ceStách

Při výletech bychom neměli zapomínat ani na vybavení, které nám pomůže jídlo připravit a konzumovat

Pokud nechceme jíst přímo z obalu, ve kterém je jídlo zabaleno, bude se nám hodit nějaké kempingové nádobí. V něm můžeme jídlo pohodlně připravit. To platí samozřejmě i pro přípravu nápojů jako čaj nebo káva, kdy se bez vhodného nádobí prostě neobejdete. 

Dále se nám může hodit cestovní příbor. Cestovní příbory jsou velmi skladné a díky jejich kompaktním rozměrům a nízké hmotnosti je pohodlně schováte do tašky nebo batohu.

Pokud máte větší ambice a chcete připravovat jídlo z čerstvých surovin, můžou se hodit další pomůcky na vaření jako například skládací gril, opékací vidlička, slánka, pepřenka nebo i různé koření. 

Významnou kapitolou je pak způsob ohřevu samotného jídla. Pokud se nemůžete rozhodnout, jaký typ vařiče je pro Váš výlet nejvhodnější, přečtěte si náš další článek Jak vybrat vhodný vařič.

Vařič je potřeba samozřejmě něčím zapálit. K dispozici máme široký výběr prostředků a zařízení k rozdělání ohně i v těch nejextrémnějších podmínkách. Volba je pak jen na Vás, určitě si budete připadat jako větší zálesák s křesadlem, než s benzínovým zapalovačem.

Ať už se chystáte na kratší výlet nebo náročnější expedici, vše co můžete potřebovat u nás najdete v sekci Jídlo a vaření.

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku