Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Jak vybrat přírodní brusný kámen z Arkansasu

Přírodní brusné kameny z Arkansasu vynikají skvělými brusnými schopnostmi, díky kterým jsou stále oblíbenější mezi začátečníky i profesionály v manuálním broušení. Abychom mohli využít jejich předností a dosahovat tak nadprůměrných výsledků, podíváme se na tyto brusné kameny zblízka a to prostřednictvím tohoto článku.

Jak vybrat přírodní brusný kámen z Arkansasu

Přírodní brusné kameny z Arkansasu 

O broušení nožů a jiných řezných nástrojů na internetu koluje poměrně dost informací. Rady a tipy, jak správně používat brusný systém, nebo jak zvolit vhodný brusný úhel, už najdeme skoro na každém rohu. Proto se my budeme zabývat něčím trochu speciálnějším a zabrousíme až do Arkansasu v Americe. 

To proto, že odtud pochází přírodní brusný kámen Arkansas, který je oblíbený mezi brusiči po celém světě. Ale ne každý hned na začátku ví, jak zvolit ten správný typ, a možná je pro mnohé nejasné označení jako Soft, Hard, Translucent a další. Vysvětlíme si tedy jak to s nimi opravdu je, a jak můžete vy sami v pohodlí domova využít jejich předností a dosáhnout skvělých výsledků při manuálním broušení. 


Základní informace

Pro začátek uvedeme některé obecné informace, které nám přiblíží původ i některé vlastnosti arkansaského brusného kamene.

Arkansas nebo také Novaculite je mikrokrystalická až kryptokrystalická* hornina obsahující oxid křemičitý ve formě rohovce nebo pazourku. Obvykle se vyskytuje v bílé až šedé a také černé barvě, s hodnotou SG (specific gravity) neboli měrnou hmotností, a ještě jednodušeji hustotou, v rozmezí 2,2 – 2,5

*kryptokrystalická - předpona krypto znamená nezřetelný/skrytý/nejasný, kryptokrystalická hornina má tedy krystalickou strukturu, která je rozeznatelná pouze pod mikroskopem

Naleziště této horniny zahrnují především pohoří Ouachita Mountains ve státech Arkansas a Oklahoma, dále Texas, ale i Japonsko nebo Blízký a Střední Východ.

Název Novakulit je odvozen z latinského slova ´novacula´ znamenající ostrý nůž či břitva. Protože je novakulit velmi tvrdá hornina s velkou hustotou, byla již od pradávna využívána při výrobě hrotů šípů a kopí, a později jako brusný materiál. 


Rozdělení Arkansasů

Přírodní brusné kameny z Arkansasu se rozdělují nikoliv podle hodnoty zrnitosti (Grit), ale podle hustoty a tvrdosti, která souvisí s hrubostí kamene.

Mezi jednotlivými typy Arkansasu nejsou rozdíly ve velikosti brusných zrn, ty zůstávají přibližně stejně velká, mění se právě zmíněná hustota – tedy množství zrn spojených pojivem. 

Obecně se dá říct, že čím méně hustoty a tedy tvrdosti brusný kámen má, tím hrubší je. Takže čím měkčí kámen, tím agresivnější ostření zajišťuje. A naopak, čím tvrdší kámen, tím jemnější finiš ostří vytváří.


Označení Arkansasů

Arkansaské brusné kameny se označují pomocí anglických přídavných jmen: Soft = měkký, Hard = tvrdý, Translucent = průsvitný, True Hard = skutečně tvrdý a mnoho dalších. My se ale zastavíme jen u základních typů a uvedeme si jejich stručnou charakteristiku. 


Typy Arkansasů

Soft Arkansas 

  • Měkký brusný kámen, zároveň nejhrubší typ Arkansasu
  • Slouží k všestrannému broušení řezných nástrojů jako jsou dláta, ale i kuchyňské nože
  • Je vhodný pro vytvoření ostré hrany

Hard Arkansas

  • Tvrdší brusný kámen, jemnější brusná plocha
  • Umožňuje dosažení vysoké ostrosti a udržování skvělého stavu hrany
  •  Využíván k leštění a jemnému ostření 

Translucent Arkansas

  • Tvrdý brusný kámen s extra jemnou brusnou plochou
  • Slouží k vytvoření detailů a maximálně ostré hrany
  • Zajišťuje skutečně jemné ostření a leštění  

True Hard Arkansas

  • Extra tvrdý brusný kámen
  • Stejně jako Translucent Arkansas je extra jemný
  • Umožňuje dosažení lesklého finiše čepele 

Teď je možná jasnější, jak zvolit ten správný typ Arkansasu podle individuální potřeby. Podle doporučení brusičů z Ameriky jsou Arkansasy vhodné k finišování i takových nástrojů jako jsou břitvy, většinou je ale používají při úpravě dlát a podobných nástrojů. Před použitím je potřeba zvážit stav a také druh broušeného nástroje a popřípadě se poradit. 

Ze zkušeností uživatelů vyplývá, že i ty nejměkčí arkansaské kameny tvrdost rozhodně nepostrádají a člověk se nesmí bát při ostření trošku zatlačit. Obecně Arkansasy vydrží mnohem delší dobu a neobrousí se tak jako jiné, člověkem vytvořené brusné kameny. Práce s nimi zabere více času, proto nejsou příliš oblíbené pro klasické broušení, nejčastěji jsou používány k leštění a obtahování. 


Brusný olej

Možná vás také napadlo, jak to je s používáním brusných olejů při broušení na Arkansasech. Názory se v tomto ohledu liší, ale drtivá většina výrobců arkansaských brusných kamenů svým zákazníkům radí používat speciální brusný olej.

Někteří uživatelé ale tvrdí, že pokud brusný olej nikdy nepoužijete, kámen bude fungovat stejně. V tomto případě tedy záleží na vlastním rozhodnutí, ale pravdou je, že brusným olejem nic nezkazíte


Výhody a nevýhody

Na závěr přidáváme krátké zhodnocení výhod a nevýhod: 

Výhody 
  • Velmi odolný materiál 
  • Vysoká tvrdost 
  • Málo se opotřebovávají 
  • Nejtvrdší Arkansasy vytváří zrcadlově lesklé ostří 
  • Skvělé pro leštění  
Nevýhody 
  • Časově náročnější práce 
  • Vzácnější typy (např. Translucent Arkansas) jsou dražší 

Přírodní brusné kameny z Arkansasu jsou skvělí pomocníci, kteří ale potřebují čas, trpělivost a pevnou ruku. Když víte, jak je správně používat a především kdy, zaručí vám neobvyklé výsledky. 

Doufáme, že jste se při čtení tohoto článku něco nového dozvěděli a možná teď přemýšlíte o pořízení vlastního Arkansasu.

Proto se nezapomeňte podívat na naši nabídku arkansaských brusných kamenů amerického výrobce Lansky a vyberte si ten pravý pro sebe. 

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku