Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Airsoft a výběr zbraně

Pomůžeme vám s výběrem airsoftové zbraně, ať už s airsoftem zcela začínáte nebo patříte mezi pokročilé hráče. V článku se dozvíte základní informace o airsoftu, zbraních, munici a další.

Airsoft a výběr zbraně
Co je Airsoft

Airsoft je v České republice velmi oblíbený. Jedná se o hru nebo také druh sportu, kdy hráči proti sobě střílejí kuličky z tzv. airsoft ových zbraní. Tyto zbraně na airsoft bývají mnohdy velmi podobné opravdovým zbraním

Při airsoftu se hráči většinou rozdělí na dva soupeřící týmy. Týmů, které hrají proti sobě však může být i více. Doporučený počet není přesně vymezený. Díky tomu mohou proti sobě hrát týmy o libovolném počtu hráčů. 

Při hraní airsoftu jsou často napodobovány reálné vojenské akce. Hráči se tak snaží co nejvíce přiblížit reálnému vojenskému konfliktu a to také svojí vojenskou výstrojí a zbraněmi 

Hra má v základu jednoduchá pravidla. Je založena na čestném chování hráčů. Jakmile je hráč zasažen protivníkem, musí oznámit zásah a odejít ze hřiště. Po tomto zásahu nemůže hráč nijak zasahovat ani ovlivňovat průběh hry. V airsoftu nesmí žádný hráč napadat ostatní hráče a chovat se agresivně. Další úpravy pravidel jsou velmi individuální a vždy záleží na domluvě mezi hráči a týmy.

Za vítěze hry se obvykle považuje, když jeden z týmů naplní daný cíl. A to například po obsazení objektu, získání vlajky a nebo eliminace soupeře. 

Historie Airsoftu

Kořeny airsoftu sahají do východní Asie do konce 80. let 20. století. Největší rozmach hra zaznamenala v Japonsku díky tomu, že pořizování střelných zbraní bylo díky legislativě velmi obtížné. Japonci tak hledali alternativu střelných zbraní. Airsoft je v Asii dodnes velmi oblíbený (např. Japonsko, Čína, Hongkong, Tchaj-wan, Jižní Korea). Většina airsoftových zbraní a dalšího příslušenství se vyrábí právě v těchto zemí.

Prvně se vyráběly pouze makety reálných zbraní, neschopných střelby, ale později se začaly vyrábět i funkční a to nejčastěji manuální a plynové zbraně. Buď semi-automatické a nebo plně automatické. 

Historie Airsoftu v ČR

Do ČR airsoft postupně přišel v roce 1989. V té době se na naše území mohly začít dovážet výrobky z celého světa. První skupiny, které v 90. letech hrály airsoft, se pohybovaly na celém území ČR. Nejčastěji však pocházely z Prahy, Plzně, Českých Budějovic, České Třebové, Hradce Králové, Krásna a Brna. Akcí se většinou zúčastnilo kolem padesáti hráčů. Celá airsoftová komunita tehdy čítala něco kolem 200 osob. Jedním se spoluzakladatelů (průkopníků)  byl Adam Šubr.

Využití airsoftu při výcviku

US Marines používají během výcviku airsoftové zbraně.

Dnes se používá airsoft i k výcviku ozbrojených sil (vojenských i policejních), a to v různých zemích světa. Většinou se tak cvičí postupy sil při různých situacích, jako například u aktivního střelce. Díky použití airsoftových zbraní se dá celá akce velmi reálně simulovat.  

Výbava

Povinností každého hráče je mít ochranné brýle nebo masku, nošení je ve hře povinné. Hráč si tak chrání zrak před možným zraněním kuličkou, která dokáže letět rychlostí i 100 m/s a více. Dále patří do výbavy zbraň a zpravidla maskovací oblečení, vojenská obuv a taktické rukavice. Pokročilejší hráči si pak pořizují a používají další zásobníkyvysílačky, nosné systémy, sumky a pouzdranoční vidění, dýmovnice a další... 

Výběr airsoftové zbraně

Zbraně pro airsoft jsou často vyráběny jako modely reálných zbraní. Rozeznat tak airsoftovou zbraň od skutečné je někdy velmi obtížné. Na tyto zbraně si hráči často pořizují i různé doplňky (puškohledy, kolimátory, svítilny, popruhy, imitace tlumičů a další).

Dělení dle pohonu:

Dříve se používaly především plynové zbraně. V nich se kuličky vystřelovaly hnacím plynem doplňovaným z plynových lahví (označení pro tento styl je classic airsoft). Dnes se ale nejčastěji používají elektrické zbraně, které mají vyšší spolehlivost a často i dostřel.

Dělení zbraní dle funkčnosti:

U této zbraně je potřeba po každém výstřelu ručně natáhnout. Tento typ je nejlevnější, zároveň má nízkou kadenci i dostřel. Fungují na principu stlačeného pístu, který se ručně natahuje. Úsťová rychlost u tohoto druhu zbraně je obvykle kolem 60 m/s. Používá se munice 0.20 a 0.25.

  • Dlouhé manuální

Dlouhá verze manuálních zbraní. Mají větší dostřel. Do této kategorie patří pušky, samopaly a vlastní kategorii tvoří brokovnice. Používá se munice 0.20 a 0.25.

  • Manuální "odstřelovačky"

Odstřelovací pušky s manuálním pohonem. Ty fungují na stejném principu jako ostatní manuální zbraně, ale jsou nejpřesnější. Úsťová rychlost u kvalitní zbraně v základním provedení je kolem 140 m/s. Zbraň se dá upgradovat tak, že může mít úsťovou rychlost i větší. Její dostřel je kolem 100 m. Používá se munice 0.25 a těžší. Odstřelovačky se většinou vyrábí s manuálním pohonem nebo i s plynovým či elektrickým pohonem.

  • Plynové

U plynových zbraní je kulička vystřelená tlakem plynu. Tlaková nádoba (bombička) je obvykle součástí zásobníku. Tyto zbraně mohou být buď poloautomatické, nebo plně automatické. Mají často větší dostřel než manuální zbraně. Nejvíce se používají plynové pistole, ale i odstřelovací pušky, automatické pušky a samopaly. Nevýhodou je, že je třeba doplňovat plyn a je třeba brát i v potaz různé fyzikální vlastnosti a okolní teplotu. Zbraně často disponují systémem blowback (zpětný ráz). To z těchto zbraní dělá při ovládání nejvěrnější kopie reálných zbraní. Úsťová rychlost je různá, od 60 m/s až po 150 m/s. Upgrade pro tyto zbraně je v ČR špatně dostupný.

  • Elektrické (AEG/AEP)

U těchto zbraní je píst přes ozubené soukolí poháněn vestavěným elektromotorem, který je napájen akumulátorem. Dostřel je obvykle 40–55 m (v základní verzi). Jsou poměrně přesné a snadno se upgradují. Úsťová rychlost v základní verzi bývá kolem 110 m/s. Používá se munice 0.25 a těžší. Jedná se o nejpoužívanější zbraně mezi hráči. Hlavní výhoda je střelba dávkou. Kadence je srovnatelná jako u ostrých zbraní. Zbraně AEP fungují na stejném principu. Mají ale menší mechanismus a tím jsou slabší. V základní verzi dosahují úsťové rychlosti přibližně 65 m/s. Mezi AEP patří elektrické pistole a malé samopaly.

Výrobci zbraní

Firem zabývající se výrobou airsoftových zbraní je celá řada. Níže naleznete významné výrobce, které mají zastoupení v Armedu. 

  • ASG - Action Sport Game je výrobcem replik střelných zbraní. Je jedním z předních výrobců plynových airsoftových zbraní. Vznikl v roce 2003.
  • UMAREX - Vyrábí plynové pistole a airsoftové pistole v podobě replik známých modelů palných zbraní.  
  • CYBERGUN -  Vlastní více než 20 exkluzivních celosvětových licencí pro výrobu airsoftových zbraní jako jsou například  Colt ®, Desert Eagle ™ a další. 
Střelivo

U munice je třeba vědět, že čísla 0.20 až 0.45 je hmotnostní číslo. Čím větší, tím je kulička těžší a má větší přesnost na úkor dostřelu. Hmotnost se udává v gramech. Kuličky se dále rozlišují svým rozměrem. Ten se udává jako bb6 mm dříve také bb8 mm (+/- 0,005 mm). Někteří výrobci vyrábí i BIO kuličky. Jiní je leští a potahují vrstvou silikonu.

Nejrozšířenějším typem munice (kuliček) jsou plastové nebo BIO kuličky o průměru 6 o různých hmotnostech. Pro pistole se používají nejčastěji kuličky s hmotností 0,20 g, 0,25 g nebo lehké 0,12 g. Pro pušky nebo samopaly jsou nejpoužívanější kuličky s hmotností okolo 0,25 g. 

Vystřílená munice zůstává ve volné přírodě čímž dochází ke znečišťování životního prostředí. Proto v dnešní době čím dál více hráčů používá ekologičtější BIO kuličky nebo kuličky s kratší dobou rozkladu. 

Existují i kuličky až do váhy 0,43 g. Ty se nejčastěji používají do odstřelovacích pušek, kde je přesnost nejdůležitějším prvkem. Pokud by hráč použil ještě těžší kuličky, tak ty budou mít větší přesnost, ale mohou způsobit zranění protihráče kvůli vyšší kinetické energii. 

Legislativa

Airsoftové zbraně v ČR jsou podle zákona o zbraních obecně považovány za Zbraně kategorie D, které (i s odpovídajícím střelivem) smí vlastnit, držet a nosit každá svéprávná osoba starší 18 let, aniž by musela mít Zbrojní průkaz či jiné povolení. Zbraň se nenosí viditelně a je zákaz střílet na místě, kde by mohlo dojít k ohrožení jiných osob nebo dojít k poškození majetku. 

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku