Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Jak vybrat pouzdro na zbraň

Pouzdro na zbraň je velmi důležitou součástí výbavy každého střelce. Existuje ohromné množství druhů pouzder pro různé druhy použití, jejichž celkový popis se vymyká tomuto článku. V následujícím textu se zaměříme pouze na pouzdra na pistole pro civilní uživatele.

Jak vybrat pouzdro na zbraň

na co při výběru nezapomenout

Kvalitní a správně vybrané pouzdro patří mezi hlavní bezpečnostní prvky při nošení pistole (u některých se jedná téměř o jediný), je proto potřeba chápat různé výhody a nevýhody jednotlivých variant.

Půjde ovšem výhradně o pouzdra pro skryté nošení, jak od majitelů zbrojních průkazů skupiny E vyžaduje § 28, odst. 4, písmeno c) zákona o zbraních a střelivu 119/2002 Sb. v platném znění, a to pouzdra nesená na těle. Nebudeme se tedy zabývat zbraňovými ledvinkami, taštičkami a podobně.

  1. Umístění
  2. Materiál
  3. Cena
  4. Oblečení
  5. Shrnutí

Výběr správného pouzdra závisí na řadě věcí - na zbrani samotné (velikost, váha), na předpokládané četnosti nošení a činnostech při něm, na obvyklém oblečení, na preferovaném materiálu pouzdra a též na proporcích nositele.

 

Při výběru pouzdra bychom měli hledět na několik základních požadavků:

  1. Snadnost tasení - v kritickém okamžiku musíme být schopni tasit zbraň rychle a bezpečně
  2. Bezpečnost - zbraň nesmí z pouzdra samovolně vypadnout ani při prudkých pohybech, skocích apod., ani nesmí umožnit nežádoucí výstřel nechtěným stisknutím spouště při tasení či ukládání zbraně
  3. Pohodlí - nebude-li se nám pouzdro nosit pohodlně, brzy ho nosit přestaneme

Podívejme se nyní na hlavní vlastnosti pouzder a na to, jak vyhovují uvedeným požadavkům. Samozřejmě ne všechny tyto vlastnosti jsou si pro každodenní skryté nošení rovny (krásné a pohodlné pouzdro bude postrádat účel, pokud nebude bezpečně držet zbraň, nebo z něj půjde špatně vytáhnout), ale nakonec si stejně každý vybírá dle vlastních preferencí.

Umístění pouzdra

Umístění pouzdra ovlivňuje jak rychle se dokážeme ke zbrani dostat a také jak dobře půjde při nošení skrýt. Je potřeba si zde uvědomit, že každý člověk má tvary těla trošku odlišné a co může dobře fungovat pro jednoho, nemusí být automaticky praktické pro všechny.

Opaskové 

Pouzdro může být na opasku připevněno sponou zevnitř nebo zvenčí. Hovoříme pak o pouzdru vnitřním (IWB) nebo vnějším (OWB).

Vnější pouzdro umožňuje snadnější a rychlejší tasení, takže se s ním můžeme často setkat u dynamických sportovních disciplín. Někdy bývá s pojistkou proti vytržení zbraně. Výrazně hůře se však skrývá pod oblečením, takže pro běžné nošení se příliš nepoužívá.

Většinou se proto nosí vnitřní pouzdro. Obvykle je umístěno na boku nebo mírně za ním („na čtvrté hodině“), kde je zbraň pohotově k dispozici. Pouzdro může být svislé nebo šikmé, případně s nastavitelným sklonem. Velmi vhodná je kombinace „čtvrté hodiny“ s mírným sklonem, který umožní lépe skrýt obrys pažbičky, která obvykle nejvíce prozrazuje „nosiče“. Některá pouzdra jsou tzv. tuckable, dovolující nosit zbraň i při košili zastrčené do kalhot. Umožňuje to tenká mezera mezi pouzdrem a sponou, do níž se košile zastrčí, takže vidět je jen spona na opasku. Tasení zbraně je pak ovšem podstatně obtížnější a pomalejší.

Na popularitě poslední dobou nabírá i umístění vpředu („appendix“). To umožňuje rychlý přístup tasení i "slabou rukou" a dobrou kontrolu na zbraní. Zároveň je takto nošená zbraň velice špatně viditelná. Tato pouzdra je ovšem potřeba vybírat obzvláště pečlivě.  Špatně vybrané appendix pouzdro může být vzhledem k umístění velmi nepohodlné na nošení.

Výhody

  • Zbraň se snadno nosí a je rychle dostupná
  • Umožňuje nošení snadno zakrýt
  • Neomezuje v pohybu, nevadí při jízdě v autě

Nevýhody

  • Nevhodně zpracované pouzdro může dřít pokožku nebo oblečení
  • Je to první místo, kde u nás bude někdo zbraň hledat
Podpažní    

Klasický styl, stále často využívaný ozbrojenými složkami v civilním oblečení. Podpažní pouzdro je připevněno k řemení vedoucímu přes horní část zad k opasku na obou bocích. Může být svislé nebo šikmé, často má pojistnou pásku proti samovolnému vyklouznutí zbraně.

Výhoda

  • Snadné tasení i vracení zbraně do pouzdra (hezky česky „zaholstrování“)

Nevýhoda

  • Nezbytnost neustálého nošení saka nebo bundy, které musí skrýt pouzdro včetně celého řemení
Kapesní

Někdy se lze setkat též s „pouzdrem“ pro nošení zbraně v kapse. Nejedná se však o plnohodnotné pouzdro, je to jen (obvykle kydexový) návlek na lučík, zabraňující náhodnému stisknutí spouště. S kapsou je spojen šňůrkou, takže při tasení se návlek z lučíku automaticky stáhne. Jde však jen o nouzové řešení pro malé pistole, pro běžné nošení ho nelze doporučit.

Kotníkové

Pouzdro je připevněno k lýtku hned nad kotníkem, obvykle zevnitř. Z podstaty věci je určeno jen pro malé, případně záložní zbraně. Aby nebylo vidět, vyžaduje dostatečně široké nohavice.

Výhoda

  • Dobrý přístup při sezení nebo předklonu 

Nevýhoda

  • Vhodné jen pro malou zbraň, vyžaduje dlouhé kalhoty, tvoří závaží na noze omezující pohyb, v obvyklých pozicích neohrabané tasení

Materiál pouzdra

Pokud máte vybráno jak a zejména kde chceme zbraň skrytě nosit, je na čase se zamyslet nad materiálem. V dnešní době je už možné u některých výrobců materiály i kombinovat, ale vzhledem k počtu všemožných kombinací bychom rychle přesáhli možnosti tohotu článku. V následující sekci se proto budeme věnovat těm nejčastějším "klasickým" variantám.

nylon

Pouzdro je lehké, tenké a relativně levné. Je však poměrně měkké, takže samo zbraň neudrží a nezaručí nevhodnou změnu tvaru při manipulaci se zbraní.

kůže

Oproti nylonu má pouzdro tlustší stěny. Kůže je příjemná při styku s pokožkou, pouzdro může být esteticky velmi krásné a stylové, často je děláno na zakázku. Je tuhé, časem však může kůže na exponovaných místech změknout, takže i zde může dojít k problémům při manipulaci se zbraní, zejména při zaholstrování.

polymer

Umožňuje přesné tvarování, používá se hlavně u vnějších pouzder.

kydex

Je to termoplastická slitina plastů extrudovaná ze speciální směsi akrylového PVC. Pro pouzdra zbraní má řadu výhodných vlastností - je vysoce odolný mechanicky i chemicky, je teplotně stálý, relativně lehký a přitom dobře obrobitelný a za tepla tvarovatelný. Zajišťuje trvalé zachování tvaru. Kvalitní pouzdro též umožňuje pomocí šroubů nastavit svornost. Na rozdíl od polymeru umožňuje snadnou zakázkovou výrobu. Určitou nevýhodou může být lehké ošoupání povrchové úpravy na exponovaných místech zbraně při častém tasení a vracení zbraně do pouzdra.

Kromě vhodného materiálu je zapotřebí hledět i na správný tvar pouzdra a jeho kvalitní zpracování. Zbraň musí v pouzdru dobře sedět bez vůlí a přitom umožnit snadné tasení i zaholstrování bez kolize s jakoukoli částí pouzdra. Často se můžeme setkat s nabídkou pouzder deklarovaných jako vhodné či určené pro řadu různých zbraní. K tomu je třeba přistupovat s jistou obezřetností a rozhodně takové pouzdro vyzkoušet se svou konkrétní zbraní.  

Nylonové a kožené pouzdro by mělo mít rovné a rovnoměrné švy a nemělo by se nikde kroutit. Polymerové a kydexové pouzdro by pak mělo být dobře začištěné, bez otřepů a ostrých hran.

Cena      

Při výběru (nejen) pouzdra hraje cena velmi důležitou roli. Nejlevnější jsou textilní/nylonová pouzdra, zhruba stejně drahá jsou polymerová a kydexová, kožená bývají nejdražší. U pouzdra na zbraň by se však jednalo o učebnicový příklad šetření na nepravém místě. Zde je naprosto zásadní jeho perfektní funkčnost, u kožených pouzder případně též estetická stránka. Nesprávná funkce může totiž snadno vést k velkému průšvihu - zranění nebo i smrti.

Oblečení

Nejde samozřejmě o vlastnost pouzdra, s jeho použitím však úzce souvisí. Vzhledem k povinnosti nosit skrytě se může stát, že budeme muset poněkud upravit své oděvní zvyklosti. Jedná se zejména o teplejší období bez bund a svetrů, kdy kvůli nejběžnějším opaskovým pouzdrům bude zapotřebí nosit trika či košile volně přes kalhoty (nechceme-li používat tuckable pouzdro). Měli bychom přitom mít na paměti, že pouzdro se zbraní musí zůstat skryté nejen v obvyklých pozicích, ale např. i při ohnutí k zavázání bot nebo při vzpažení.      

Shrnutí

Jak bylo uvedeno již v úvodu, při výběru pouzdra musíme vzít v úvahu velikost a váhu zbraně, jak často budeme nosit, jaké činnosti hodláme přitom vykonávat, jeho cenu a případnou změnu v oblékání. Při požadavku na skutečně denní nošení se může také stát, že budeme potřebovat více pouzder v závislosti na druhu oblečení. Pouzdro by přitom mělo splňovat požadavky na bezpečnost, snadnost tasení a pohodlí při nošení. Ideální by samozřejmě byla možnost si před koupí několik pouzder vyzkoušet, pokud však tato možnost není, snad tento článek při výběru aspoň trochu pomůže.

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku