Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Jak vybrat svítilnu

Vybrat vhodnou svítilnu, aby vyhovovala přesně vašim požadavkům s ohledem na to, jakým způsobem ji budete využívat může být pro někoho složité. Tímto článkem vám pomůžeme upřesnit některé náležitosti, parametry a druhy svítilen. Díky tomu by měl být pro vás výběr snazší.

Jak vybrat svítilnu

Vyrážíte do hor, na vodu, na noční střelecký výcvik a potřebujete kvalitní svítilnu? Je třeba si v prvé řadě uvědomit účel použití svítilny. Kde a jak ji budete používat i další aspekty, jako je typ svítilny, velikost, hmotnost, výkon, způsob napájení, výdrž a další.

na běh a turistiku? čelová svítilna

Při běhu nebo chůzi v náročném terénu se hodí mít volné obě ruce, proto se bude nejvíce hodit čelová svítilna neboli čelovka. Tato svítilna, jak už název napovídá, se umisťuje pomocí popruhů na hlavu a tělo svítilny je v oblasti čela. Kam se podíváte, tam čelovka svítí. Některé čelovky je možné upevnit na kšilt, čepici či například na hrudní popruh batohu

Baterie u čelovky jsou buď přímo spojené s reflektorem, nebo jsou umístěné v pouzdře na opačné straně gumového pásku. U výkonnějších čelovek bývají baterie v pouzdře u pasu a do reflektoru vede kabel. Čelovka má různé rozměry a bývá odolná vůči různým vlivům počasí. Některé jsou dokonce vodotěsné. Jako baterie se nejčastěji používají minitužkové články AAA nebo klasické tužkové baterie, vyskytují se ale i akumulátory, které snadno dobijete pomocí USB kabelu. Jako zdroj světla se v současné době používá výkonná a efektivní LED technologie. Kromě hlavního zdroje světla jsou čelovky často vybavené přídavnými světly. Čelovka tak může mít například červené světlo, které svítí konstatně či bliká. 

Čelovku můžete samozřejmě využívat i při jiných aktivitách než je turistika či běh. Své uplatnění najde i mezi horolezci, řemeslníky (eletrikáři, instalatéry, kominíky atd.), nadšenci airsoftu či paintballu. Hodit se může i příslušníkům Policie ČR, Armády či jiných bezpečnostních složek při nočních služebních úkonech a akcích.

 

čelovka PetzlŽena s čelovkou v lese

nejvíce používané kapesní svítilny

Kapesní svítilna se stane vaším EDC pomocníkem. Tedy takovým, který by se vám mohl hodit každý den, ať už budete kdekoliv a dělat cokoliv. Kapesní svítilny mají zpravidla kompaktní rozměry tak, aby se vešly do kapsy, do pouzdra a nebo k zavěšení na opasek. Jsou svítilny, které jsou vybavené praktickým kapesním klipem.

Svítilny jsou vyráběné z různých materiálů, které se rozlišují různou pevností, odolností a hmotností. Řada těchto svítilen je vyráběna jako voděoodolná a nárazuvzdorná, což umožňuje jejich nasazení i v náročních podmínkách.

Možnosti použití kapesních svítilen jsou mnohostranné. Poslouží jako náhradní osvětlení při výpadku dodávek elektrické energie v domácnostech, při nočních cestách pěšky nebo nocování v přírodě. Specializované typy používají záchranáři, policisté či hasiči.

EDC svítilnakapesní svítilnaEDC svítilna

taktické svítilny na zbraně

Hlavním úkolem taktické svítilny na krátkou či dlouhou zbraň je osvětlení prostoru se špatnou viditelností. Taková svítilna může taktéž plnit pomocnou funkci při míření díky integrovanému laseru. Další důležitou vlastností je i to, že v případě potřeby světelně oslníte nepřítele, který stojí proti vám. 

Je třeba si při pořizování takové svítilny uvědomit, na kterou zbraň se bude usazovat. Není vhodné svítilnu určenou pro krátkou zbraň umístit na dlouhou kvůli většímu zpětnému rázu, který svítilnu může poškodit. Je tedy důležité výběr zbraňové svítilny správně posoudit. 

Svítilna se ke zbrani uchycuje různými způsoby. Může to být na lučík nebo na rail zbraně. Taková svítilna musí i něco vydržet, a proto jsou často velice odolné a pevné. Mají i různé způsoby spuštění. Některé mají klasické tlačítko na těle svítilny. Jiné se zapínají pomocí kabelu, který se protáhne až k prostoru spouště zbraně tak, aby spuštění bylo co nejrychlejší. Jsou svítilny, které se zapínají automaticky po zvukovém (výstřel) či pohybovém efektu. 

pušková svítilna

zbraňová svítilna na pušce        pistolová svítilna

micro svítilny 

Tyto miniaturní svítilny jsou vhodné k nošení na klíčích, kdekoliv po kapsách nebo v kabelce. Takovou svítilnu můžete použít při otevírání dvěří, při hledání věcí v batohu, při osvětlení tmavých zákoutí při návratu domů, ale jsou vhodné i jako signalizace v případě nouze. Tyto micro svítilny jsou často vybavené i něčím navíc. Může to být například píšťalka, která také dobře poslouží jako signál v případě nebezpečí nebo červené reflexní světlo.

I u těchto svítilen se především používá LED technologie, kdy napájení probíhá především pomocí "knoflíkových" baterií CR2. I přes malé rozměry jsou často velice výkonné. Výdrž je u svítilen různá, od pár, až po několik desítek hodin.

svítilna na klíčesvítilna na klíče

 

Parametry a vlastnosti svítilen

Ať už si vyberete jakoukoliv svítilnu k vašemu určení, je třeba si uvědomit, že každá svítilna má své důležité parametry a vlastnosti, které mají také důležitou roli při výběru. Těmito parametry nejčastěji jsou:

  • Světlený tok -  intenzita vyzařovaného světla, udává se v lumenech (lum)
  • Dosvit - vzdálenost kam až svítilna může dosvítit, udává se v metrech (m)
  • Velikost světelného kuželu - velikost vyzařovaného světla, které se rozprostírá v prostoru
  • Doba svícení - čas, po který dokáže svítilna svítit v určitém režimu
  • Typ světla - v současnosti jsou nejrozšířenější LED diody, které mají dlouhou výdrž a zároveň nízkou hmotnost
  • Svítivost - prostorová hustota světla ve světelném kuželu
  • Barva světla - nejrozšířenější barvou světla je bílé, kterým dokážete i oslnit, ale např. červená je také hojně využívaná pro pozorování zvěře. Červené světlo je také méně viditelné pro lidské oko. Pokud si tedy chcete posvítit, ale nechcete být viděni, je červené světlo lepší varianta než bílé.
  • Typ napájení - u svítilen velice záleží na typu napájení kvůli jejich výdrži. Svítilny jsou buďto napájeny externím zdrojem (baterií AAA apod.), nebo mají vnitřní nabíjecí akumulátor
  • Hmotnost - důležitý parametr, který oceníte zejména při dlouhém užívání svítilny bez popruhu
  • Materiál - nejlepšími materiály jsou slitiny hliníku (např. dural), které jsou lehké a zároveň velice odolné

 

Při výběru se můžete řídit dále těmito vlastnostmi:

  • Kvalita zpracování - svítilna by neměla mít ostré hrany, musí se příjemně držet, být utěsněná atd...
  • Odolnost - vysoká odolnost svítilny při nárazu, poškrábání, proti vodě či proti zpětnému rázu, nejčastější stupně odolnosti jsou IPX4, IPX6, IPX8
  • Komfort nošení a jednoduchost ovládání - svítilna musí perfektně sedět v ruce i při dlouhém užívání a ovládání by mělo být jednoduché a intuitivní

 
Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku