Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Jak vybrat vybavení pro trénink doma s Laser Ammo

Pokud se s Laser Ammo setkáváte poprvé, v tomto článku vám různé varianty pro přehlednost představíme a pomůžeme se základní orientací. Budeme předpokládat, že téma suchého nácviku střelby pro vás není cizí a tušíte, že základní střelecké návyky od bezpečné manipulace a tasení, přes rychlost a přesnost až po přenášení na více cílů, můžete trénovat i v domácích podmínkách.

Jak vybrat vybavení pro trénink doma s Laser Ammo

Laser Ammo je komplexní systém a nabízí řadu možností v různých cenových relacích a s různými výhodami, ale také limity. Jak již název napovídá, Laser Ammo funguje na principu laserového paprsku, který vyšlete na terč. Terč vám pak následně dává zpětnou vazbu, zda jste ho zasáhli, různé varianty vám mohou dokonce zaznamenat, kam jste zasáhli a jak rychle. Samozřejmě je ale možná i varianta, kdy jen sledujete dopad paprsku na nějakém bodě - například klasicky vypínač na zdi. V článku si představíme většinu dalších možností.

IR nebo červený laser?

Než si popíšeme jednotlivé možnosti, je třeba se rozhodnout, zda chceme použít viditelný červený laser nebo IR (infra red, neviditelný) laser, protože většina následujících možností nabízí obě varianty. Červený laser vám dává i vizuální zpětnou vazbu, což je dobré, pokud chcete sušit pouze na jeden bod v prostoru bez použití elektronických terčů. Naopak červený laser může svádět k tomu, že přestanete sledovat mířidla a řídíte se tečkou na cíli. Buď se můžete na sledování miřidel soustředit a nebo to vyřešit nákupem IR cartridge (která je o něco dražší). 

Laserové cartridge, makety zbraní a konverze

Laserové cartridge do ostrých zbraní

Nejoblíbenější variantou je použití laserové cartridge (vložného náboje) do komory vlastní ostré zbraně, která reaguje na zásah úderníkem. Cartridge nemá okraj jako klasická nábojnice, za který by se zachytl vyhazovač, takže zůstává po natažení závěru v hlavni. Cartridge má nespornou výhodu, protože trénujete s vlastní zbraní a spoušť se chová naprosto stejně. Nevýhoda jsou limity různých typů zbraní. U zbraní s kohoutem lze promačkávat spoušť pro opakovaný výstřel. U zbraní s přímoběžným úderníkem (striker fired) je bohužel nutné po každém "výstřelu" natahovat závěr, takže opakované výstřely dělat nelze. Opakované výstřely na druhou stranu nejsou něco, co se dá u Laser Ammo dobře natrénovat, protože chybí zpětný ráz reálného výstřelu. Stále ale můžete natrénovat první "výstřel" a zejména práci prstu na spoušti před ním, ale i po něm a k tomu vám Laser Ammo poslouží výborně.

K pistolím Glock (kromě slimline variant) lze dokoupit resetovací spoušť a reagují pak na každé zmáčknutí bez potřeby natahovat závěr. Pro instalaci je ale třeba lepší znalost pistolí Glock na úrovní zbrojířského kurzu.

Základní 9mm cartridge můžete jednoduše konvertovat do většiny běžných puškových a pistolových ráží, ale i revolverových nebo pro brokovnice.

Důležité je mít dobře zvládnutou bezpečnou manipulaci se zbraní. Trénujete-li doma s ostrou zbraní, je třeba z místnosti a všech zásobníků odstranit ostré náboje a ideálně využívat bezpečnostní tyčku do hlavně, abyste si v lepším případě neprostřelili terč a v horším něco jiného.

Vibrační laserové cartridge

Vibrační cartridge lze namontovat buď na závit hlavně dlouhé airsoft ové zbraně nebo rail reálné nebo airsoftové zbraně. Vibrační cartridge funguje podobně jako vložný náboj, ale reaguje na vibraci zbraně při nárazu úderníku nebo kohoutu. Lze je namontovat na pistolové raily airsoftových i ostrých pušek nebo pistolí pomocí adaptéru Spider.

Laserové makety zbraní

Bezpečnou alternativou jsou různé laserové makety zbraní od firmy Sirt nebo Laser Ammo, které připomínají vaši reálnou zbraň. Spoušť se chová jinak, než na vaší ostré zbrani, ale není problém s opakovanými výstřely. Dá se s nimi dobře trénovat tasení, přenášení na různé cíle i přebití zbraně.

Konvertované airsoftové zbraně

Airsoftové zbraně konvertované na laserové jsou jednou ze zajímavějších variant. Jde o věrné kopie ostrých zbraní, které máte doma a blowbackové varianty dokážou simulovat i zpětný ráz. Konvertovat můžete buď airsoftovou zbraň, kterou vlastníte nebo koupit kompletní zbraň, která nejvíce připomíná vaši. Zde jde opravdu o nejrealističtější trénink, kterého lze v domácích podmínkách dosáhnout.

Zpětná vazba

Elektronické terče Laser Pet II

Laser Pet II je ideální řešení pro trénink základních střeleckých dovedností. Pokud si nejste jistí, jak začít, toto řešení vám můžeme určitě doporučit. Terč funguje jako kombinace timeru a terče Zvukovou odezvou reaguje na zásah, dokáže vám například "pípnout" začátek střelby a spočítat čas. Starší varianta (šedivá) nereaguje na IR laser.

Elektronické terče I-MTTS

Střelba na jeden terč vám dává základní zpětnou vazbu, jestli jste zasáhli cíl. Terče I-MTTS posouvají trénink opět na vyšší level, protože se při zapnutí automaticky propojí. Můžete se tak pohybovat po místnosti a postupně je "sestřelovat" nebo je rozestavět a barevným signálem vám terč řekne, na který právě střílet a nebo naopak nestřílet. Jde o výborné řešení pro trénink rychlosti, přenášení na více cílů a rozhodování. Není to ale úplně nejlepší řešení pro zbraně s dvojčinnou spouští (DA), protože při každém "výstřelu" budete překonávat větší odpor než při reálné střelbě. U laserových maket zbraní doporučujeme použít oranžové zbraně od Laser Ammo, protože u tohoto typu terče fungují spolehlivěji, než Sirt.

Aplikace L.A.S.R.

Aplikaci L.A.S.R. lze nainstalovat do telefonu nebo tabletu, umístit je na stativ, namířit jejich kameru na cíle na zdi nebo lze napojit jakoukoli běžnou webkameru do počítače.  V aplikaci označíte cíle pověšené na zdi a zvolíte některý z programů, například vyvolávání cílů nebo střelba po signálu timeru. Vaše výsledky si můžete v aplikaci zaznamenávat a hodnotit zlepšování. Aplikace umožňuje hodně vlastních nastavení, ale přitom je poměrně intuitivní. Pro použití IR cartridge je potřeba zakoupit speciální kameru citlivou na infračervené spektrum.

Elektronický terč Accurize

Napojuje se přes bluetooth na aplikaci v telefonu, kterou je možné připojit až na dvacet metrů. Aplikace opět vyhodnocuje zásahy, umožňuje ukládat profily více zbraní a můžete sledovat svůj pokrok. Je kompatibilní s IR i červeným laserem a umožňuje měnit různé terče a simulovat tak různou vzdálenost a měnit jejich tvar. 

Interaktivní projekční střelnice Smokeless Range

Vrcholem je samozřejmě interaktivní projekční střelnice. Budete ale potřebovat ideální světelné podmínky. Je třeba spolehlivě zabránit přistupu denního světla do místnosti, protože světlo venku se neustále mění a negativně ovlivňuje kalibraci kamery (kamera je součástí základního balíčku). Dále budete potřebovat projektor a počítač. Místo projektoru je možné využít i televizi se speciální fólií pro dobrý odraz laserového paprsku. Folii je potřeba na televizi dobře upevnit a na další použití televize ji musíte sundavat. Bohužel zatím neexistuje nějaké univerzální funkční řešení, protože každý máme doma jinou televizi.

V základní verzi má Smokeless range několik programů pro zábavu nebo trénink základních návyků a dovedností a umožňuje i střelbu dvou lidí najednou a soutěžení. Dále lze doplnit o další moduly jako IPSC simulátor, video simulátor pro trénink obranné střelby, které si můžete také sami vytvářet atp. Jde o nejzábavnější a nejpropracovanější řešení, ale je náročnější na prostor a také počáteční investice do vybavení.

Kompatibilita laserových vysílačů a terčů

Při výběru laserového vysílače (laserové makety zbraně nebo cartridge) a aplikace, elektronického terče nebo jiného zařízení pro zpětnou vazbu je třeba myslet na vzájemnou kompatibilitu. Ačkoli se může zdát, že není rozdíl mezi červenými lasery, můžou mít jinou frekvenci a nemusí tak být kompatibilní se všemi terči. Informace o vzájemné kompatiblitě nejběžnějších zařízení naleznete v tabulce:

  pistole Sirt cartridge a pistole Laser Ammo (červený laser) cartridge a pistole Laser Ammo (IR laser)
L.A.S.R. ano ano s ir kamerou ano
L.A.S.R. X ano ano s ir kamerou ano

projekční střelnice

ano ano ano

Laser Pet

ne ano ne
Laser Pet II ne ano ano
i-MTTS ne ano ano

Rádi vám poradíme

Pokud si nejste jisti výběrem a potřebujete poradit, napište nám! V první řadě potřebujeme vědět, jaké využití si představujete, zda chcete používat vlastní zbraň (a jakou) a jaký typ střelby preferujete - zda jste sportovní střelec, lovec nebo chcete trénovat například obrannou střelbu a v neposlední řadě, kolik chcete investovat. Čím víc nám řeknete, tím lépe vám dokážeme poradit. S Laser Ammo trénujeme několik let a máme s ním super zkušenosti, protože i když ostrou střelbu zcela nahradit nelze, mnoho můžete natrénovat doma. Málokdo se totiž dostane na střelnici tak často, jak by chtěl, protože je střelnice buď daleko, drahá nebo zavřená, když venku třeba řádí pandemie. Na trénink s Laser Ammo si najdete prostor a čas vždy.

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku