Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Nutná obrana a krajní nouze

Tipy

Pokud nechcete dopadnout jako Jacob Harton ve skvělém filmu Trestanec (Shot Caller), je dobré dobře znát paragrafy trestního zákoníku nazvané nutná obrana a krajní nouze.

Nutná obrana a krajní nouze

Nutná obrana: čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící, nebo trvající útok na zájem chráněný tímto zákonem, není trestným činem. Nejde o nutnou obranu, byla-li zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku.

Takové je trochu kostrbaté znění §29 trestního zákoníku, ale co to znamená v praxi?

Vysvětlení základních pojmů

Nejdříve co to je útok: jednání, které ohrožuje zdraví, život, nebo majetek.

  • čin jinak trestný: to co by bylo jinak klasifikováno například jako zabití, ublížení na zdraví a podobně, je v případě nutné obrany povolené jednání
  • přímo hrozící: nemusíte čekat na to, až bude pozdě, pokud hrozí nebezpečí, můžete začít s obranou ještě před samotným útokem
  • trvající útok: zde je důležité, proti čemu je útok veden - v tomto bodě často nutná obrana přestává být nutnou obranou, protože útok už netrvá – pokud útočník odchází, nebo utíká a už neohrožuje naše zdraví nebo život a použijeme zbraň, nebude se jednat o nutnou obranu, naopak útok vedený proti majetku na druhou stranu trvá, i pokud zloděj prchá s kořistí
  • přiměřenost obrany: zde také často nutná obrana vybočuje ze zákona - zjednodušeně, pokud útočník prchá s vaší peněženkou, útok stále trvá, ale nelze jej střelit do zad. Nebo pokud vás napadne slabá babička holí, protože jste ji nepustili sednout v autobuse, nemůže ji zpacifikovat teleskopickým obuškem
Další důležité aspekty nutné obrany:
  • bránit můžete nejen sebe, ale i jiné osoby
  • útok musí být skutečný, a nesmíte ho vyprovokovat sami
  • obrana může (obvykle musí) být silnější než útok, ale nesmí být zjevně nepřiměřená
  • můžete převzít iniciativu a bránit se aktivně – stále zůstáváte obráncem
Krajní nouze

§ 28 Krajní nouze - Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací nebezpečí přímo hrozící zájmu chráněnému trestním zákonem, není trestným činem. Nejde o krajní nouzi, jestliže bylo možno toto nebezpečí za daných okolností odvrátit jinak anebo způsobený následek je zřejmě stejně závažný nebo ještě závažnější než ten, který hrozil, anebo byl ten, komu nebezpečí hrozí, povinen je snášet.

Jak vidíte, na rozdíl od nutné obrany se v tomto případě bráníme proti nebezpečí, ne proti útoku. V souvislosti se sebeobrannými prostředky například můžete použít teleskopický obušek, abyste rozbili okno u auta, protože do něj praží slunce a uvnitř je zamčené dítě. Normálně nemůžete rozbíjet okna u cizích aut, ale zde se jedná o krajní nouzi. Pokud ovšem šlo odvrátit nebezpečí jinak, nebude se jednat o krajní nouzi. Například pokud majitel auta má na dveřích uvedené telefonní číslo, takže mu stačilo zavolat, nemusí se jednat o krajní nouzi.

Vzhledem k tomu, že použití sebeobranných prostředků se týká hlavně nutné obrany, je potřeba dobře chápat hlavně §29 trestního zákoníku. Zároveň je potřeba si uvědomit, že Česká republika není Texas, máme jiné zákony a je nutné se jimi řídit. Pamatujte na to, že pro nutnou obranu je důležité, jestli útok trvá a zda je obrana přiměřená.

Jistě si vzpomenete na některé případy, kdy jste si mysleli, že se musí jednat o zákonné jednání, ale obránce byl potrestán. Například známý případ majitele sběrny, kterou neustále vykrádala jedna skupina pachatelů. Majitel vystřelil z brokovnice na odjíždějící auto a vážně zranil jednu z osob. Soud to ohodnotil jako pokus o vraždu a majitel sběrny vyfasoval 6 let nepodmíněně (později dostal prezidentskou milost).

Právě proto, že naše zákony nejsou jednoznačně na straně obránce, jsou nesmrtící sebeobranné prostředky, jako je pepřový sprej, velmi vhodné pro sebeobranu. Téměř vždy totiž odpadá problém nepřiměřenosti obrany, respektive pravděpodobnost ublížení na zdraví a trvalých následků je velmi malá. Následky použití pepřového spreje na zdraví útočníka jsou minimální. Stříkat pepřovým sprejem po prchajícím zloději také nemá smysl. Na druhou stranu ale nelze spoléhat pouze na pepřový sprej, protože jej musíte umět správně použít.

Závěrem upozorňuji, že naše zákony platí pouze u nás a jakmile vyrazíte za hranice, nutná obrana a krajní nouze bude řešena jinak, pravděpodobně více ve váš neprospěch (zejména pokud vyrazíte na západ).

Pro větší efekt tohoto článku doporučujeme nyní shlédnout film Shot Caller, samozřejmě legálně, třeba na Netflixu.

 

© ARMED STORE s.r.o.

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku