Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Podle čeho vybrat nůž s pevnou čepelí

Jak vybrat

V tomto článku si detailněji rozebereme postup při výběru nože s pevnou čepelí, projdeme si základní rozdělení dle způsobu využití a parametry, na které byste měli při výběru hledět.

Podle čeho vybrat nůž s pevnou čepelí
https://www.armed.cz/sluzebni-a-takticke-opasky/Nože s pevnou čepelí jsou vyhledávané zejména v těchto kategoriích:
Ostří

Ostří může být z jedné strany nebo z obou (u bojových a sebeobranných nožů). Hladké ostří se jednoduše brousí, vroubkované ostří dobře řeže lana, provazy a také zanechává hůře se hojící rány na těle. Kombinované ostří kombinuje hladké a vroubkované, nabízí širší spektrum využití ale zato se hůře brousí - v domácích podmínkách je prakticky nemožné jej dobře nabrousit.

Ocel

Nože jsou vyráběny z různých ocelí, kterým jsme věnovali celý článek. Přečíst si jej můžete zde.

Fulltang provedení

Takový nůž má čepel (respektive ocel z čepele) protaženou až do rukojeti, je pevnější a je prakticky nemožné jej při běžné práci zlomit. Také se daleko lépe ovládá a je vyváženější.

Materiál rukojeti

Materiál vybírejte podle použití a oblíbenosti. Někdo dává přednost kratonu a dalším extrémně pevným a lehkým novým materiálům, někomu dobře sedí v ruce kožená rukojeť, která ale nebude vhodná například pro rybáře kvůli vlhkosti a vodě. Naopak tomu bude s gumovou rukojetí, která sice není tak tvrdá jako kraton nebo zytel, ale neklouže v ruce při práci. Další varianta je rukojeť z paracordu, který se dá v případě nouze – survivalu využít jako provaz.

Velikost rukojeti

Velikost volíme podle velikosti ruky a očekávaného použití. Pro práci se hodí větší rukojeti, ale například pro skryté nošení je vhodné mít úzkou a nenápadnou rukojeť.

Pouzdro

Pouzdra jsou u nás v obchodě u většiny nožů součástí balení. To co je pro většinu zákazníků důležité, je systém nošení. Vojenské nože mívají nošení na MOLLE vazbě, zatímco civilní nože jsou na nošení na opasku, občas existují i kombinace.

Další věcí je materiál pouzdra, ale to je také spíše otázkou vkusu. Oblíbená jsou pouzdra z moderních plastových materiálů a kožená pouzdra. U survival nožů jsou na pouzdrech různé kapsy se škrtátky a dalšími vychytávkami.

Barva čepele a rukojeti

To si musí každý rozmyslet sám. Důležité je, aby se vám nůž líbil, popř. pasoval ke zbytku výbavy. Vojenské nože jsou oblíbené v coyote a olivové barvě kvůli maskování, ale třeba naopak survival nože jsou často oranžové, protože je fajn nůž jednoduše nalézt při ztrátě v přírodě.

Hák na provazy

Slouží k rychlému přeřezání provazů nebo pásů. Hodí se vojákům v boji při zranění nebo záchranářům, protože s ním lze řezat látku bez poškození tkáně pod ní.

Délka čepele

Délka čepele je na zvážení každého z vás. Velký nůž vypadá drsně a dobře s ním půjde třeba štípat dříví. Naopak třeba buřty na táborák s ním budete nařezávat hůře. Nošení v pouzdře bude samozřejmě pohodlnější u menšího nože.

Tloušťka čepele

Tlustší čepel více vydrží, ale zvyšuje hmotnost.

celková délka nože

Celková délka nože ovlivňuje nošení a práci. Ideální je vybrat rozumný kompromis.

Hmotnost

Nižší hmotnost nože vás tolik nezatíží při cestách, např. na opasku, ale zase se s takovým nožem bude hůře pracovat. Třeba u štípání dřeva je takový rozdíl hodně znát.

Systém nošení

Nože s pevnou čepelí se nosí v pouzdře, které je buď na MOLLE vazbu, nebo na opasek. Dalším systémem je nošení na stehenním závěsu (většinou bojové a taktické nože), na lýtku (většinou u potápěčských nožů) nebo v křížovém závěsu pro vyvážení zbraně při skrytém nošení.

NSN (National Stock Number)

Čtrnáctimístný kód označuje produkty, které jsou schváleny všemi členy NATO pro vojenské použití. U takového zboží máte jistotu té nejvyšší kvality.

Vyvrhovací hák

Slouží k vyvrhování zvěře. Takovou vlastnost nože ocení především lovci a popř. survivalisté.

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku