Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Psí známky

Dog Tags neboli psí známky jsou identifikační známky, které slouží k identifikaci vojáka. Asi nejvíce známky "proslavili" vojáci americké armády. V dnešní době je povinně nosí většina armád a jejich využití se našlo také v civilu, jako módní doplněk.

Psí známky

DOG TAGS - VOJENSKÉ identifikační známky

Dog Tags (překlad: psí známky) neboli vojenské identifikační známky jsou malé lehké kovové plíšky, na kterých jsou identifikační údaje o jeho nositeli. Mezi tyto údaje patří nejčastěji identifikační číslo, jméno a příjmení, krevní skupina, adresa, název jednotky a další údaje. Je třeba vzít v potaz to, že v případě zajetí vojáka se nepřítel může dozvědět citlivé údaje, které by mohly být zneužity.

Nosí se na krku a jsou vyhotoveny tak, aby bylo možné jednu známku nechat na tělě vojáka a druhou odejmout. Tzn. že jsou buď dvě známky nebo jedna, kterou lze rozlomit na dvě poloviny, nesoucí stejné identifikační údaje. Tyto údaje (informace) slouží k identifikaci raněných či mrtvých vojáků. 

          nejčastější podoba známek                                                 rozlomitelná známka                                 

něco málo z historie

První vojenské známky se používaly již v římských legiích a měly za úkol, stejně jako dnes, identifikovat padlé legionáře. Byly vyhotoveny buď ze dřeva nebo z kůže. 

Od poloviny 19. století je používaly vojáci čínské armády. V americké občanské válce - Sever proti Jihu - si často vojáci psali svá jména a adresy domů na lístečky, které nosili po kapsách a nebo si své údaje vyrývali na opasky nebo brašny, zvané torny. Během tohoto konfliktu vojákům obou stran obchodníci nabízeli k zakoupení odznáčky z mosazu, kde mohli mít na přání kromě jména a adresy i různá hesla nebo znaky jednotky.

Po skončení druhé světové války se staly psí známky u vojáků standardem snad ve všech armádách.

Současnost

Dnes se jedná, mimo jiné, také o specifický sběratelský artikl. Vzhled i vyryté informace o vojákovi na známce se můžou lišit dle jednotlivých armád. Nejznámější a nejrozšířenější Dog Tags mezi military nadšenci jsou jednoznačně americké, používané US Army. Tyto Dog Tags jsou ze dvou kusů z nerezové oceli. Zajímavostí je, že někdy se jedna část známky vkládá pod jazyk padlého vojáka pro pozdější identifikaci.

Armáda ČR vybavuje české vojáky plíškem o rozměrech cca 2,5x1,5 cm, kde je uvedený pouze kód CZE a identifikační číslo vojáka. Tento plíšek se běžně nenosí, vojáci by jej kolem krku navlékali až v případě válečného stavu. Není tajemstvím, že čeští vojáci si často pořizují na vlastní náklady Dog Tags velmi podobné těm, kteří nosí jejich američtí kolegové tak, aby známka nesla údaj také o krevní skupině, jméno a příjmení. 

Psí známky jsou velmi oblíbené i mezi civilisty či umělci, jako módní doplňěk. Své uplatnění mohou najít i mezi nadšenci vysokohorské turistiky, horolezci nebo se hodí pro chronicky nemocné, jako například pro diabetiky, astmatiky atd. V případě kolapsu či jiných zdravotních potížích se díky údajům na známce může přivolaná pomoc řídit. Může obsahovat údaje o alergiích, užívané léky a kontakty na blízké osoby a další údaje, které usnadní manipulaci a postupy. 

shrnutí

Ať už jste profesionální voják, záložák, horolezec či military nadšenec a chcete vlastní známku nebo sháníte dárek, v Armedu si můžete objednat ražbu vlastního textu. Ražbu provádíme na prodejně v Praze 9 na počkání (více o ražbě naleznete zde v popisu pod produktem). Vybrat si můžete originální americké Dog Tags z nerezové oceli. Zajímavé jsou také Dog Tags v černém provedení od firmy Rothco. Doporučujeme dále zvážení, zda-li pořídit ke známkám i tišítka, která využijete například při hraní airosftu, aby vás protivník neodhalil díky cinkání plíšků o sebe. V případě přetrhnutí řetízku nemusíte kupovat nový celý set známek, stačí dokoupit náhradní řetízek.

 

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku