Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Vlajka České republiky a její historie

Česká státní vlajka je jedním ze symbolů státnosti České republiky. Je také nejčastěji využívána veřejností k různým událostem, ať už jde o státní svátky, výročí nebo k oslavě národního úspěchu. V tomto článku se dozvíte, jaká pravidla náleží k používání státní vlajky a také o její historii.

Vlajka České republiky a její historie

Vedle velkého a malého znaku, trikolóry, vlajky prezidenta republiky, pečeti a hymny je státní vlajka jedním a tím nejznámějším ze státních symbolů.          


 

  • V roce 2020 slavila 100 let a dle Zákona č. 3/1993 Sb, Zákon České národní rady o státních symbolech České republiky se skládá z horního pruhu bílého a dolního pruhu červeného, mezi něž je vsunut žerďový modrý klín do poloviny délky vlajky. Poměr šířky vlajky k její délce je 2:3.

historie české vlajky

Proč právě bílá, červená a modrá? Asi znáte lidovou poučku, že bílá značí čistotu, červená krev prolitou vlastenci za svobodu vlasti a modrá bezmračnou oblohu. Ve skutečnosti ale mají státní barvy jiné vysvětlení.

Historická vlajka Čech byla bikolóra, měla pouze dvě barvy – bílou a červenou.

První barva se odvozuje od barvy erbovního znamení (bílá symbolizující stříbrného českého lva) a druhá od barvy štítu (červené pole štítu). S touto barevnou kombinací ale vznikaly praktické potíže, jelikož český prapor byl stejný jako polský. A nejen to, stejné státní barvy mělo i Rakousko. Českoslovenští zákonodárci se tedy dohodli na přidání třetí barvy, modré, odvozené z takzvané slovanské trikolory, která je bílo-červeno-modrá.

„Modrá byla zvolena i proto, že byla součástí zemských znaků Slovenska, Moravy a Podkarpatské Rusi. V neposlední řadě byla rovněž součástí vlajek spojenců z první světové války – Francie, Velké Británie, předrevolučního Ruska a USA.“

Vznik vlajky v Československu

Československá vlajka byla vyhlášena dne 30. března 1920. Za autora se považuje státní úředník Jaroslav Kursa, který původní bikolóru doplnil o modrý klín. Ten sahal nejdříve do 1/3, jeho verze však byla ještě upravena, klín se posunul do poloviny vlajky a v této podobě jí známe my.

Používání vlajky

Pravidla pro používání státních symbolů stanovuje zákon č. 68/1990 Sb., o užívání státního znaku a státní vlajky České republiky. Ten říká, že státní vlajka se užívá při příležitostech státních svátků a při jiných slavnostních či jinak významných příležitostech celostátního významu, např. v den smutku, na budovách, v nichž mají sídlo státní orgány a organizace. Vlajku ale mohou užívat vhodným a důstojným způsobem také občané, politické strany a občanská sdružení. 

Za nedůstojné užívání státních symbolů občany považuje zákon případy, kdy je například vlajka záměrně pozměněna, porušena či jinak upravená do nevhodných podob, které mohou její vážnost zesměšnit či ponížit. Příkladem může být pálení vlajky či psaní hanlivých nebo urážlivých textů na vlajku. Za toto jednání je možné uložit pokutu až do výše 10.000,- Kč. Zvláštní situací užívání státní vlajky jsou sportovní akce, kde se sportovci či fanoušci oblékají, vyvěšují či mávají vlajkou. V tomto případě se běžně o nedůstojný způsob užívání nejedná.

Když visí vlajka na stožáru směrem kolmo k fasádě, musí být červený pruh vždy u budovy.  

Pokud visí vlajka rovnoběžně s fasádou, nebo je např. pověšená v pokoji na zdi (na výšku), musí být modrý klín nahoře, bílý pruh opět vlevo.

armáda české republiky & policie české republiky

Při akcích, kde dochází k nástupu praporů u AČR a PČR tvoří vlajkovou četu tři osoby bez ohlednu na jejich hodnost - jeden vlajkonoš, neboli praporčník a dva pobočníci. Všichni členové vlajkové čety by měli umět dobře pochodovat a znát pořadovou přípravu.

Na závěr...

V Armedu nabízíme textilní vlajku České republiky pro každou příležitost. Ať už při vyvěšení z důvodu státního svátku, sportovní akce, k reprezentaci nebo jako vlajku k airsoftovým či paintbalovým scénářům. Nyní navíc díky tomuto článku budete vědět, jak takovou vlajku správně vyvěsit. 

Dalším sortimentem, který souvisí s vlajkou České republiky jsou nabízené vlajkové nášivky z různých materiálů a velikostí. Ty jsou určené především na uniformy či jiná místa vaší výstroje tak, aby každý znal vaší příslušnost. Tyto nášivky jsou buď barevné a nebo v různých "bojových" barevných variantách.

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku