Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Sebeobranné prostředky, díl I. - Obranné spreje

Tipy

V prvním díle seriálu o sebeobranných prostředcích se podíváme hlavně na obranné spreje.

Sebeobranné prostředky, díl I. - Obranné spreje
V první řadě je třeba upozornit, že sebelepší sebeobranný prostředek je k ničemu, pokud ho nemáte ve  správném okamžiku po ruce. Mnoho obětí trestných činů mělo určitě doma v šuplíku pepřový sprej nebo paralyzér. Ale kdo se s tím má pořád tahat, že? A nemusí jít jen o loupežné přepadení, časté jsou i útoky agresivních psů. Prostě, je méně důležité, jaký máte sebeobranný prostředek, hlavní je stále ho nosit.
Jaký prostředek pro sebeobranu je tedy nejúčinnější?
Na tuto otázku není úplně snadná odpověď. Záleží, jestli pro muže nebo pro ženu, v jaké kondici a zdravotním stavu. Dále hraje roli, jak moc si při sebeobraně věříte. Myslím ale, že pořekadlo „kdo uteče vyhraje“ platí v tomto případě beze zbytku. Sebeobranný prostředek vám může pomoci útočníka překvapit, či paralyzovat a útěk bude jednodušší. Nezapomeňte, že útočník má ale obvykle výhodu momentu překvapení.
Co můžeme použít pro sebeobranu?
  • pepřový sprej (slzotvorný prostředek)
  • elektrický paralyzér
  • teleskopický obušek
  • plynovou pistoli
  • nůž
  • střelnou zbraň
  • některé další, méně rozšířené prostředky
Pojďme si tedy jednotlivé „pomůcky“ probrat detailněji
Pepřový sprej je nejoblíbenější, nejdostupnější a poměrně spolehlivý prostředek pro sebeobranu. Z těchto a některých dalších důvodů je vhodný pro většinu populace. Pepřový sprej je složen obvykle z výtažku „kayenského“ pepře (například oblíbený Pepřový sprej KO – JET), slzný sprej používá slzný plyn (ten už se na trhu moc nevyskytuje, protože působí jak na útočníka, tak na obránce). Oba prostředky působí na sliznice, způsobují dušnost a pálení očí, slzení a další požadované efekty. Zároveň při obvyklém použití nehrozí trvalé následky.
Spreje se ještě dělí:
  • podle trysky - střela (JET) dosáhne nejdále, mlha (FOG) má širší záběr a pěna (FOAM) je něco mezi
  • podle objemu - od miniaturního spreje do dámské kabelky po velký pro obranu domácnosti
  • s jednorázovou či vícenásobnou pojistkou
  • s osvětlovací diodou - například Obranný pepřový sprej ESP Tornado je velice šikovný, protože nadzdvihnutím pojistky dojde k rozsvícení výkonné LED diody - útočník tak je navíc ještě oslněn světlem (tento sprej také můžete používat jako svítilnu a mít tak další důvod, proč ho nenechávat doma v šuplíku)
  • speciální – pepřový sprej ve tvaru psacího pera - je nenápadný a malý
Dosah pepřového spreje
Podle objemu nádobky a typu trysky dosáhnete s pepřákem dva až čtyři metry. Nejméně dostříknou malé spreje typu mlha, nejdále velké spreje JET (tryska). Pozor na vítr! Pokud fouká silně proti vám, můžete postříkat sami sebe, namísto útočníka.
Jak dlouho vydrží?
Pokud jde o výdrž stříkání, tak je to v řádu několika sekund, opět záleží na velikosti nádobky a na tom, jestli budete stříkat v jednom kuse, nebo přerušovaně (doporučujeme). Malinkaté pepřáky do kabelky vypotřebujete za 2 až 3 sekundy. Pokud jde o expirační dobu, je uvedena na nádobce a bývá to několik let od data výroby.
Jaká je účinnost?
Na vlastní sliznice jsme si vyzkoušeli například pepřový sprej Stoper. Tady vidíte některá naše videa:
 

 

 

 

Možná už jste ale slyšeli, že na někoho sprej nefungoval, protože byl opilý, zfetovaný, nebo prostě nefungoval a nikdo neví proč. Nejčastější příčinou je nedostatečné zasažení sliznic. Pokud člověk ví jak na to, dokáže účinky pepřového spreje do jisté míry oslabit. Stačí zavřít oči a nenadechnout se pepřové látky. Pokud se do očí netrefíme vůbec a útočník se nenadechne pepře, může být efekt minimální. Pak je výhodou, pokud máte větší sprej, který můžete použít opakovaně. Malý sprej do kabelky už může být prázdný.

Předcházejte krizovým situacím
Spoustě útoků lze předejít používáním zdravého rozumu.
 
Choďte osvětlenými ulicemi, raději si zajděte přes místa, kde se stále pohybují lidé a hlavně, dívejte se kolem sebe (ne do mobilu), vyhodnocujte riziková místa a osoby a mějte plán, abyste byli o krok napřed.
 
Příště si povíme něco o elektrických paralyzérech.
 
 
Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku