Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Jak si vhodně zabalit

Podívejme se dnes na to, jak nejlépe zabalit a uložit věci, které chceme s sebou brát. Nezáleží na tom, kam vyrážíme, ani na jak dlouho. Může to být půlhodinová cesta do práce, půldenní malý výlet, víkendový čundr, dvoutýdenní tábor či cokoli jiného. Z pohledu balení je přitom jedno, zda si bereme tašku, malý batůžek nebo velkou krosnu. Druh i množství potřebných věcí (a tím i potřebná velikost zavazadla) budou samozřejmě odlišné, vždy nám však pomůže, budeme-li mít při balení na mysli „pravidlo 3P“.

Jak si vhodně zabalit

3p = Potřeba, priorita, pravděpodobnost

Při jakémkoli balení výstroje je vždy třeba myslet na tři základní věci. Zavazadla i balené věci se případ od případu mohou lišit, princip však zůstává stejný.

Potřeba

Vždy, když uvažujeme o tom, že si něco vezmeme s sebou, je třeba si položit základní otázky: „K čemu mi bude daná věc sloužit? Opravdu ji potřebuji?“ Otázky jednoduché, odpověď často nikoli. Když se totiž nad tím skutečně zamyslíme, zjistíme, že spousta věcí, které bychom chtěli s sebou mít, vlastně není vůbec nezbytná. Má to i další pozitivní efekt - jistě by se nám líbilo si přibalit spoustu věcí, které by se mohly hodit nebo nám akci zpříjemnit. Ale jen do té doby, než si vezmeme batoh na záda nebo tašku do ruky…

Zejména na delší cesty je proto nutné dobře zvážit, zda je danou věc skutečně nezbytné brát s sebou. Je třeba zcela jednoznačně určit účel každé balené věci, výhodná je samozřejmě její víceúčelovost (např. kapesník lze použít i jako nouzovou pokrývku hlavy či ubrousek). Multifunkčních nástrojů máme v sortimentu celou řadu, vybrat si můžete zde.

Priorita

Máme-li již rozhodnuto, jaké věci s sebou brát, je při jejich ukládání třeba zvážit další aspekt - které z nich mohu potřebovat mít rychle po ruce? Nejběžnější důvody jsou náhlá změna počasí a zdravotní první pomoc.

Uvidíme-li na obzoru rychle se blížící bouřkový mrak, patrně nás nepotěší, budeme-li muset vyndat ven celý obsah batohu, abychom pláštěnku našli až úplně dole…

Totéž samozřejmě platí i při potřebě ošetřit nějaké poranění. Nezapomínejte na to při balení a podívejte se na naši nabídku vojenských cestovních lékárniček.

Pravděpodobnost

Při balení je rovněž třeba přihlédnout k tomu, jak často budeme danou věc potřebovat. Nejčastěji obvykle saháme po jídle nebo nádobě s pitím. Obecně - čím pravděpodobněji (častěji) budeme něco potřebovat, tím snadněji bychom se k tomu měli dostat.

Balíme

Nyní, když máme ujasněno, jaké věci si s sebou budeme brát, jejich důležitost a přístupnost, můžeme se pustit do vlastního balení. Ukažme si použití pravidla 3P na příkladu:

Potřebujeme vyzkoušet nějakou novou výbavu, takže hodláme strávit noc pod širákem. Předpověď počasí ukazuje velkou pravděpodobnost deště s teplotami jen lehce přes 10 °C.

Zavazadlo volíme obvykle především podle objemu vybraných věcí, ale jeho druh (batoh, taška, …) je vhodné též přizpůsobit předpokládanému terénu, v němž ho poneseme.

Batoh má často přístup jen z horní části, proto na dno přijdou věci, které budeme potřebovat nejpozději; v našem případě věci na spaní. Jako další následují moskytiéra, houpací síť, vařičpotraviny na vaření a pomůcky k rozdělání ohně (aby jste si mohli rozdělat táborák, zapálit vařič a ohřát na něm jídlo či vodu), které rovněž budeme potřebovat až večer. Vybrat to správné jídlo vám pomůže článek na našem blogu.

Naopak úplně navrch přijde vybavení do deště, tj. pláštěnka a přístřešek proti dešti, k němuž tak máme rychlý přístup. Přístřešek nám umožní zůstat v suchu a naplánovat další postup, v případě nouze lze pod ním i přespat relativně v suchu.

Kapsy

Pro uložení dalších důležitých věcí (např. zdravotnické vybavení) jsou velmi vhodné postranní kapsy. Je vhodné stejné věci ukládat vždy na stejné místo. V kapse s balíčkem první pomoci je dobré mít i turniket (taktické škrtidlo) a uzavíratelné plastové pytlíky, v nichž je uložena elektronika.

I u samostatných kapes se vyplatí dodržovat pravidlo 3P. Během dne pravděpodobně čelovku potřebovat nebudeme, ale se západem slunce je vhodné ji mít snadno po ruce. Proto v kapse přijde na dno powerbanka v uzavíratelném plastovém pytlíku, na ni napájecí kablík a nahoru čelovka, jež je tak v případě potřeby rychle dosažitelná.

V druhé boční kapse můžeme mít věci na pití. Láhev s vodou, případně hydratační vak, bývá nejčastěji používaným vybavením, takže jejich snadná dostupnost ušetří spoustu času. V této kapse by měl být i cestovní vodní filtr a pytlík na nepřefiltrovanou vodu, což je výhodné při zastávkách u zdrojů vody. Filtr tak navíc během cesty lépe schne.

Do velké přední kapsy můžeme vložit několik menších „specializovaných“ pouzder. Do prvního třeba hygienické potřeby (opalovací krém, balzám na rty ...), do druhého vybavení pro případ ochlazení (rukavice, čepice, pár ponožek, …) a do dalšího třeba různé drobnosti (provázky, zapalovač, zápalky nebo křesadlo…).

Závěr

Výběr zavazadla určuje, jak moc je třeba dbát na systém uložení. Na první pohled je nejvhodnější batoh či taška s co nejvíce separátními kapsami, takže je k mnoha věcem rychlý přístup. Jako obvykle však všeho moc škodí, protože pak snadno zapomeneme, co jsme vlastně kam uložili …

Nejlepší je samozřejmě možnost si vše v praxi vyzkoušet, jak si batoh i nesené vybavení vzájemně vyhovují. S pravidlem 3P se však v žádném případě nespleteme.

Naše další články na blogu se vám budou hodit zejména pokud se chystáte na vodu či na tábor a nechcete nic nechat náhodě.

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku