Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Co s sebou na vodu

Vyrážíte na vodu a nejste si jistí, co a jak si zabalit? Níže jsme dali do kupy menší návod, jak se připravit na vodácký výlet a co všechno je dobré vzít si s sebou.

Co s sebou na vodu

Výlet na vodu má své specifika a proto je jasné, že se budete potřebovat připravit trošku jinak, než na běžný výlet nebo kempování. Důvod je jasný, i při klidnější plavbě se můžete snadno namočit nejen vy, ale i Vaše vybavení. 

Základem výbavy by tedy měl být kvalitní nepromokavý lodní vak, do kterého potřebné vybavení bezpečně uzavřete a ochráníte tak před nechtěným namočením. Pokud se Vám nechce za vak utrácet a přece jenom zvolíte běžný batoh, použijte alespoň obyčejný igelitový pytel, do kterého své věci zabalíte. Ten ochrání Vaše vybavení a batoh můžete později vysušit.

lodní vak 50llodní vak

Vaše věci lze případně přepravit do cíle Vaší plavby i po souši – buď svépomocí nebo prostřednictvím půjčovny lodí, které často tuto možnost poskytují. V takovém případě je možné se zabalit do jakéhokoli vhodného zavazadla, což je určitě výhoda. Problém může nastat, pokud budete něco ze zavazadla potřebovat a budete muset čekat až do cíle, kde se se svým batohem shledáte. 

Ať už zvolíte kteroukoli variantu určitě doporučujeme mít ještě jedno menší příruční zavazadlo, které si s sebou do lodi vezmete v každém případě. V případě, že zvolíte nějaký menší batoh nebo tašku, můžete využít alespoň vodotěsné pouzdra na jednotlivé věci pro jejich zabezpečení v průběhu plavby.

vodotěsné pouzdro na dokladyvodotěsné pouzdrovodotěsné pouzdro

příruční zavazadlo

Jak už jsme zmínili, ve člunu je dobré mít po ruce alespoň základní věci, které byste mohli během výletu potřebovat. Nechcete se přece pro každou drobnost přehrabovat v hlavním zavazadle.

PITNÝ REŽIM  

Tak jako při každém jiném výletu v žádném případě nepodceňujte pitný režim, především v létě, kdy mohou teploty vystoupat hodně vysoko. Minimálně si naplňte příruční láhev na vodu, kterou bude mít stále po ruce.

DOKLADY A PENÍZE

I mezi vlnami jste stále občanem příslušné země a také coby vodák se musíte v případě vyzvání legitimovat, takže doklady mějte vždy u sebe. Také nepočítejte s tím, že v malém stánku u vody budou brát karty nebo zaplatíte mobilem. Pro tyto případy se vybavte alespoň nějakou hotovostí. 

TELEFON

Vychází dneska vůbec ještě někdo bez mobilního telefonu z domu? Ve člunu asi nebudete sjíždět sociální sítě, ale stát se může cokoliv a možnost zatelefonovat si pro pomoc nic nenahradí. V tomto případě ani na vteřinu neuvažujte, že byste nepoužili nepromokavé pouzdro nebo jinou ochranu.

LÉKÁRNIČKA

Alespoň malou kompaktní lékárničku mějte vždy po ruce. Drobné poranění nemusí potkat jenom Vás, ale i Vaše kamarády nebo blízké. Shánět náplast nebo obvaz na vodě nemusí být úplně snadné a může Vám to značně znepříjemnit výlet. Samozřejmostí by pak měly být léky, které pravidelně užíváte a je nutné je mít stále u sebe.

cestovní lékárničkacestovní lékárnička

jídlo

Hlad Vás může přepadnou kdykoli a pokud je cíl nebo zastávka na občerstvení daleko, bude se hodit alespoň malá svačinka. V tomto případě, můžete zvolit cokoli skladného, jako je například Jerky, suchary nebo třeba čokoláda.

hygienické potřeby

Základní hygienické potřeby mějte určitě vždy při ruce. Čistit zuby uprostřed plavby si asi nebudete, ale některé věci budete během výletu jistě potřebovat. Nezapomeňte si opalovací krém, sluneční záření se u vody násobí odrazem o hladinu a tak i pokud je pod mrakem je ochrana nutná. Repelent Vás zase ochrání před obtížným hmyzem, kterého je u vody spousta a nebudete pak muset bojovat se zbytečnými štípanci. Kousek toaletního papíru a vlhčené ubrousky se také neztratí a moc dalšího místa nezaberou.

svítilna

Může se snadno stát, že se Vaše plavba z jakéhokoli důvodu protáhne do tmy. Vystupovat za tmy ze člunu určitě nebude snadné a to nemluvíme tom, že se pak ještě budete muset připravit na nocleh nebo cokoliv dalšího. Alespoň kapesní svítilna by tedy měla být samozřejmostí. Ještě lépe může posloužit čelovka, která Vám uvolní ruce a Vy se tak budete moci naplno věnovat potřebným činnostem.

kapesní EDC svítilnasvítilna - čelovka

Pokud Vám zbyde ještě místo, můžete zvážit další vybavení, které Vás může připravit na případné smolné okolnosti:

švýcarský nožíkuniverzální lepicí páskašňůra

Základní vybavení do člunu už tedy máme, ale ještě než vyrazíme na plavbu nastává těžké rozhodování - co na sebe. Vše závisí na délce výpravy a počasí. Zde se tedy vyplatí dobrá příprava a pečlivé sledování předpovědi.

oblečení a obuv do člunu

oblečení

Zapomeňte na módní kousky a volte co nejvíce praktické a funkční oblečení. V případě krásného letního počasí postačí plavky, tričko s krátkým rukávem a kraťasy. Přestože Vám bude předpověď tvrdit, že bude krásně a na nebi ani mráček i tak se připravte na další varianty. Neprohloupíte s mikinou a nepromokavou bundou, ideálně s pončem, které si přes sebe přehodíte v případě deště nebo náhlé změny počasí. A pokud vyrážíte na plavbu s horší předpovědí, v chladnějších měsících nebo méně teplém podnebí vybavte se určitě tepleji. Začít můžete termoprádlem a poté už vrstvěte oblečení podle potřeby. Dlouhé kalhoty, kvalitní mikina nebo vesta, případně i bunda se budou v chladnějším počasí určitě hodit.

obuv

I tady záleží na počasí, ale i zde platí, že byste měli dbát především na funkčnost a stabilitu. Může se stát, že budete muset vystoupit z lodi a šlápnout do neznámého terénu pod vodou. Pak budete určitě rádi za jistý krok a pevnou obuv, která Vám nejen poskytne jistotu, ale také Vás ochrání před možným zraněním. Pokud bude opravdu teplo a Vy se proto rozhodnete zvolit otevřenou obuv, jako jsou například sandály zkuste zvolit nějaké se silnější podrážkou a hlavně s možností dobrého zajištění na noze. Žabky opravdu nechte raději doma.

pokrývka hlavy

Na vodě se není kam schovat. Kolikrát plujete i desítky kilometrů mezi loukami a na stín nenarazíte. V takové chvíli je pokrývka hlavy nejlepší ochranou před nepříjemným sluncem. Stejně dobře se pak bude hodit v případě menší přeháňky.

sluneční brýle

Ty Vám mohou pobyt na řece, kde se paprsky neustále odrážejí od vodní hladiny zpříjemnit, ale hlavně vás ochrání před nepříjemnými zdravotními komplikacemi. Pokud chcete svůj zrak chránit opravdu pořádně, můžete zvolit balistické brýle, které poskytnou nejenom UV ochranu ale také zvýšenou odolnost a tím i ochranu před zraněním.

nepromokavý klobouktaktická kšiltovkabalistické brýle

velké zavazadlo

Jak už jsme zmínili na začátku, je dobré si svoje vybavení rozdělit na dvě části - příruční a hlavní zavazadlo. Co si dát do příručního už víme, co by tedy mělo obsahovat druhé větší zavazadlo?

náhradní oblečení a obuv

Minimálně druhá sada oblečení je nutností a v případě delší výpravy určitě přizpůsobte množství oděvů předpokládané délce výletu a samozřejmě také výhledu na počasí. Druhý pár bot by měl být samozřejmostí. Zde platí, že byste měli mít minimálně jeden pár bot do lodi a druhý na souš.

přenocování

Pokud při svých plavbách nevyužijete již připravené ubytování dbejte na důslednou přípravu a kvalitní vybavení pro přenocování. Strávit noc v mokru není nic příjemného a zdravého ani během teplých letních nocí. Navíc nad ránem bývá u vody i v nejteplejších měsících chladno.

  • Stan je základ každého přenocování v přírodě. Ochrání Vás před deštěm, větrem nebo ranní rosou. Samozřejmě, pokud si netroufáte na spaní pod širákem. 
  • Spací pytel vybírejte s ohledem na druh výpravy. Jiný vyberete pro expedici na divokou řeku v Rakousku, jiný na letní víkend na Lužnici. Dnes se dají sehnat velice skladné a malé spacáky s naprosto dostatečnou výhřevností.
  • Karimatka není nutnost, ale poznáte sami, že ležet na holé zemi několik nocí za sebou není nic extra příjemného. Nafukovací karimatky dokonale srovnají terén, změkčí Vaše provizorní lože a navíc perfektně izolují chladnou zem. Špatné nejsou ani klasické pěnové karimatky, jejich nespornou výhodou je, že jsou velmi lehké, rychle schnou a tudíž je můžete mít přepravovat v lodi. Nevýhodou jsou pak rozměry, které mohou komplikovat jejich transport.

stanspací pytelkarimatka

A na závěr, ale v žádném případě ne nejméně důležité - jídlo. Záleží na tom, jak velký romantik jste nebo nejste. Vařit si buřtguláš v kotlíku na ohníčku a pak péct v popelu brambory má dozajista své kouzlo. Na druhou stranu to zpravidla znamená, že s sebou musíte brambory, buřt i ten kotlík táhnout. V rozumné míře to není problém, ale obecně je lepší kupovat čerstvé potraviny a jídlo cestou. Nemáte pak problém vejít se do zavazadla a dnešní vodácká základna po celé České republice Vám dává jistotu, že téměř vždy narazíte během pár kilometrů na stánek, restauraci nebo hospůdku. Do lodi si schovejte jen nejnutnější rezervu. 

adventure menu - bulgurmre/bdp

Pokud přeci jen toužíte vozit jídlo s sebou nebo se chystáte například do zahraničí, kde možnost průběžného zásobení nebude, můžeme si přečíst náš článek Jak vybrat jídlo na cesty, který Vám vše objasní a pomůže s výběrem vhodného a skladného jídla na cesty.

pár tipů na závěr
  • Co si do barelu natlačíte, to také povezete, aneb čím těžší barel, tím větší ponor a čím větší ponor, tím větší riziko úplného ponoření. 
  • Nikdy nespoléhejte na to, že váš parťák bude mít v barelu místo na Vaše věci. Zpravidla ho nemá, nebo už ho zabral někdo jiný.
  • Důkladně zvažte, co budete OPRAVDU potřebovat, a zda je nutné s sebou brát nezbytnosti typu „fén“. Voda je od toho, že se namočíte.
  • Zvažte možnost využití dopravy velkého zavazadla mimo loď. Odlehčíte tak svoje plavidlo a nemusíte tolik řešit nebezpečí namočení.

Pak už zbývá jen vše zabalit a můžete vyrazit. Ohledně správného balení vybavení jsme se více rozepsali v článku s názvem Jak si vhodně zabalit.

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku