Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Bushcraft, prepping a survival

Přemýšleli jste někdy nad tím, co byste dělali, kdybyste měli strávit delší dobu v přírodě, daleko od civilizace a veškerého komfortu, na který jsme v našich každodenních životech zvyklí? Jak byste získávali vodu a jídlo, kde byste se schovali před potenciálním nebezpečím? Přírodní katastrofy, války a jiné události mohou i z civilizované oblasti udělat nehostinné místo. V tomto článku se dozvíte, co je to survival, bushcraft a prepperství.

Bushcraft, prepping a survival
SURVIVAL

Začneme termínem, který se i u nás uchytil v anglické formě. Survival = přežití.

Survival zahrnuje obecné dovednosti klíčové k přežití v divočině a extrémních podmínkách. Dalo by se říci, že survival je zaměřen na řešení akutně nebezpečných situací nebo nehostinných podmínek než najdeme civilizaci, nebo jiné zázemí. Zároveň se s tímto pojmem pojí vybavení, jehož držení a umění jej používat zásadně zvyšuje vaši šanci v takové situaci obstát. Vybavení pro přežití je v dnešní době mnoho, a připraví vás na nespočet potencionálních situací. Svatým grálem každého survivalisty ale i skauta je KPZtka - krabička poslední záchrany. Ta už dnes nemusí být jen plechová krabička od bonbónů ve které najdete tři sirky, provázek a žiletku. K dostání jsou i předem připravené větší packy na konkrétní situace. Většina survival nadšenců se shodne, že pokud by si měli vybrat jen tři nástroje pro přežití v divočině, byly by to:

  • ostrý a kvalitní nůž - univerzální nástroj pro výrobu jiných nástrojů, uzpůsobení prostředí pro vaše účely nebo v nejhorším případě pro sebeobranu
  • podpalovač pro rozdělání ohně - 100% účinné řešení i v případě, že je mokro
  • systém pro filtraci vody - nejdůležitější zdroj pro lidský organismus hned po kyslíku

Dalším z oblíbených nástrojů tohoto typu jsou takzvané náramky přežití nebo-li survival náramky.

Schopnost přežít extrémní situace však nesouvisí pouze s nástroji či konkrétními dovednostmi. Mnozí odborníci se shodují, že zásadní je v takovou chvíli zachovat klid a rozvahu, schopnost komunikovat a případně navigovat. Do velké míry jde tedy o záležitost psychologickou. Ačkoliv můžeme mít rozsáhlé znalosti co a jak dělat a zároveň mít k dispozici různé užitečné nástroje, tak není možné tyto krizové momenty zvládnout, pokud budeme panikařit a ztratíme schopnost racionálního uvažování. Odhodlání, vůle a vytrvalost jsou klíčové atributy pro zvládnutí jakékoliv nouzové situace. Podlehnutí strachu či pocitu zmaru je snadné, je proto nezbytně důležité věřit ve své vlastní síly, v možnost záchrany a udržet schopnost logického myšlení.

Survival v divočině

BUSHCRAFT

Bushcraft je specifická disciplína využívání dostupných přírodních zdrojů nejen k přežití, ale i k vybudování pohodlnějšího života v neobvyklých podmínkách. Je to nezbytná schopnost pro přežití v přírodě a proto by se dala považovat za poddisciplínu survivalu. Lidé s touto schopností tedy dokáží při pobytu v přírodě systematicky využívat zdroje kolem sebe a díky nim vybudovat přístřešek, vyrobit si nástroje, rozdělat oheň a získat i zpracovat potravu. Schopnosti spojené s přežíváním v přírodě a využíváním dostupných zdrojů sahají do daleké minulosti celé lidské rasy. Ty tehdy umožňovaly lidem přežití i pohodlný život s minimem dostupných zdrojů. Ačkoliv je v povědomí široké veřejnosti stále ukotvena představa, že lidé v minulosti žili na hranici vyhladovění a každý den bojovali o holý život, výzkumy antropologů nám ukazují, že tomu tak není.

Survivalista pro rozdělání ohně použije magneziové křesadlo. Bushcrafter se obejde bez něj a oheň rozdělá např. pomocí techniky bow-drill. Survivalista použije pro čištění vody tablety nebo filtr. Bushcrafter se spíše zaměří na hledání kvalitního zdroje vody a pro filtraci použije přírodní zdroje - mech, písek, uhlí apod.

Ostření klacku nožem

prepperství

Příprava na horší časy a skladování zásob není záležitost poslední doby. Ne nadarmo se říká, že nejlepší preppeři jsou naše babičky a jejich spíže plné potravin. Moderní prepping, jak ho známe dnes však původně přišel ze Spojených států amerických, kde má velkou tradici a hodně příznivců. Velkou vlnu popularity zažil především v průběhu 20. století, kdy se lidé v USA připravovali na jadernou válku se Sovětským Svazem. Lidé, kteří se preppingu věnují dnes mnohdy argumentují neudržitelností současné společnosti, poukazují na různá rizika která podle nich mohou snadno vést k destabilizaci naší civilizace a v prostředí USA jim občas dávají za pravdu různé živelné katastrofy, blackouty nebo občanské nepokoje. Ačkoliv takovéto scénáře nejsou něco, co by bylo pro Česko, Slovensko a většinu Evropy velkým rizikem, i u nás se od pádu komunistického režimu zformovala početná skupina lidí věnující se podobné problematice. Existují různé webové stránky a organizace sdružující lidi s tímto zájmem, na kterých si mezi sebou preppeři sdílí užitečné tipy a rady i pro ty, kteří by se chtěli stát jedním z nich. Nejedná se tedy o natolik uzavřenou skupinu, jak by bylo na první pohled patrné. Namátkou můžeme zmínit například fórum preppers.cz.

Prepperství je ze své podstaty systematická příprava pro extrémní scénáře, jako mohou být různé živelné katastrofy či válečné konflikty. Oproti bushcraftu a survivalu je prepping zaměřený na dlouhodobé přežití v civilizaci při apokalyptických scénářích. Preppeři se vyznačují velkým důrazem na svou soběstačnost ve zdrojích důležitých pro přežití. Hromadí důležité zásoby jako jsou trvanlivé potraviny, voda či léky nebo zdroje energie. Někteří si budují úkryty pro přežití různých scénářů a chystají se svůj majetek také bránit pro případ, že je o jejich zásoby budou chtít připravit hordy banditů...nebo zombie. 

Prepping může mít mnoho podob. Od evakuačního zavazadla a spíže plné potravinových dávek, přes velký zbraňový arzenál v trezoru a taktickou výbavu až po podzemní bunkr na zahradě, dozimetry a protichemické obleky.

Stejně jako u přežití v divočině je i přežití pomyslného kolapsu civilizace do velké míry psychologická záležitost. Můžeme mít připravený bunkr na zahradě, dieselový generátor, hromadu zbraní a zásoby potravin i léků na několik let, avšak pokud podlehneme panice a budeme paranoidní, nebudou nám tyto vymoženosti k ničemu platné. Psychická odolnost a připravenost je v tomto případě stejně důležitá jako odolnost fyzická a připravenost materiální. Je důležité být schopen přizpůsobit se různým situacím, zůstat klidný a vypořádat se s vysokým stresem. Krize, na které se připravujeme, mohou být velmi stresující a vyžadovat rychlé a efektivní rozhodování. Je proto důležité být připraven na to, co vše může přijít.

Několik obecných rad a tipů:
  1. Nepanikařte: Člověk při čtení novinek ze světa může mít pocit, že moderní civilizace je na spadnutí. Je tedy důležité nepodléhat panice a zachovat klid. Vyhnete se tak impulzivním finančním výdajům na prostředky, které nejspíš nevyužijete. 
  2. Vyhodnoťte rizika: Pokud čtete tento článek, je pravděpodobné, že ve vašem okolí právě nedopadla jaderná hlavice a nehrozí vám smrt z ozáření. Předtím, než se začnete připravovat na zombie apokalypsu vyhodnoťte, jaká nebezpečí vám reálně hrozí a jak se na ně můžete připravit. Pokud například bydlíte v rodinném domě v Polabí, měli byste spíše řešit případné povodně nežli co dělat v případě že přijde lavina. 
  3. Nejlepší nástroj pro přežití je váš mozek: Máte v případě krizové události plán? Máte vědomosti k tomu abyste si dokázali poradit s málem zdrojů a nástrojů? Víte jak používat survival vybavení? Nejdůležitější survival nástroj si nosíte v lebce, a pokud ho nepoužijete, sebevíc nástrojů vás nezachrání.
  4. Buďte ve střehu: Sledujte aktuální dění ve světě, zajímejte se o vaše okolí a mějte alespoň v hlavě připravený plán jak reagovat na různé situace. V dnešní době se novinky šíří rychlostí blesku a není těžké být v obraze. Tak ať tu zombie jadernou apokalypsu nezaspíte. :)
  5. Zásobujte se základními a užitečnými věcmi: Nemusíte mít ve sklepě zásobu trvanlivého práškového jídla na 5 let. Např. potravinové konzervy pořídíte levněji než MRE a s blížícím se koncem trvanlivosti je můžete snít a zásobu protočit. Další oblíbenou prepperskou praktikou je udržovat plnou nádrž v autě. Určitě znáte někoho kdo jezdí "na hladové oko". Natankujte si plnou nádrž a určete si limit, pod který nepůjdete a průběžně budete doplňovat. V případě potřeby budete mít vždy plnou nádrž.

Prepper v protichemickém obleku v bunkru

znáte z vašich obrazovek!

Samotné přežití nejen v přírodě je téma, které fascinuje mnoho lidí a vedlo k tomu, že survival je ve filmech či seriálech oblíbeným tématem. Ať už jde o ztroskotání na pustém ostrově či zombie apokalypsu, přežití v takových podmínkách vyžaduje odvahu, vytrvalost a mimořádnou psychickou i fyzickou odolnost. A právě to jsou vlastnosti, které se objevují v mnoha filmech o přežití.

Jedním z nejzajímavějších a nejznámějších příběhů o přežití je Robinson Crusoe. Odehrává na pustém ostrově, kde námořník Robinson Crusoe ztroskotá a jako jediný přeživší se musí naučit přežít ve velmi složitých podmínkách. Jako další počin zabývající se přežitím na pustém ostrově můžeme zmínit třeba film Trosečník. V tomto filmu sledujeme osud Chucka Nolanda (Tom Hanks), vysoce postaveného zaměstnance společnosti FedEx, který při jednom ze svých pracovních letů ztroskotá na ostrově.

Na druhé straně v televizní show Nutné k přežití, která má dohromady 7 sérií, bývalý voják britských speciálních jednotek Bear Grylls ukazuje vliv extrémních podmínek v různých turistických lokalitách světa. Snaží se vžít do role ztraceného turisty a disponujíc minimální výbavou, avšak bohatými zkušenostmi z výcviku ve speciální jednotce, demonstruje pravidla přežití v nehostinné krajině. Existuje také mnoho seriálů a filmů z postapokalyptické světa. Ať už jde o seriály The Walking Dead nebo Last of Us, které ukazují přežívání ve světě zpustošeného zombie viry nebo film The Road, ve kterém se otec se synem ocitají ve světě zničeném katastrofou neznámého původu, snažící se dostat k pobřeží, kde by mohli najít jídlo, útočiště a jiné lidi, se kterými by mohli sdílet svou budoucnost.

Tématika survivalu a postapo se nevyhnula ani videohernímu průmyslu, kde je velkým tématem a vedla k vytvoření mnoha velmi úspěšných survival her. Chcete se vžít do role civilistů přežívajících ve městě zmítaném válkou? Hra This War of Mine vám tuto zkušenost naservíruje v plné hrůze. Pokud se chcete stát dobrodruhem, který se ocitl s holýma rukama uprostřed zombie apokalypsy a otázka života a smrti závisí na jedné plechovce fazolí a náladě jiného přeživšího, který vás má na mušce své zbraně, pak vás zaujme survival simulátor DayZ. Ten vznikl z velmi úspěšného vojenského simulátoru ArmA 2, z dílny českých vývojářů Bohemia Interactive. Pokud preferujete pohodovější postapo, série her Fallout vás přenese do odlehčené atmosféry 60. let v USA po jaderné válce.

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku