Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Hlavní výrobci zbraní v ČR a nejslavnější české zbraně

Československo a později Česká republika jsou kromě piva a nejhezčích žen známé také pro zbrojní průmysl s dlouhou historií a několika legendárními zbraněmi na svém kontě. V tomto článku se dozvíte, jaké zbraně a zbrojovky naši zemi proslavily a jak se má situace dnes.

Hlavní výrobci zbraní v ČR a nejslavnější české zbraně

historické okénko

prvopočátky palných zbraní

Tím, že se Česká republika nachází uprostřed starého kontinentu se na našem území odehrál nespočet historických událostí, válek nevyjímaje. Jedním ze způsobů, jak v ozbrojeném konfliktu získat výhodu nad protivníkem je také technologický pokrok. Proto se dají počátky palných zbraní datovat už od dob husitských válek. První ruční kanóny ve výzbroji husitských armád se nazývaly píšťaly a je pravděpodobné, že od nich se vyvinulo slovo pistole. Ačkoliv tyto píšťaly nepředstavovaly ve své době nijak zvlášť účinnou zbraň a jejich účinek byl spíše psychologický, položily první základy pro vývoj palných zbraní tak, jak je známe dnes. 

moderní zbrojní průmysl - 19. století

Přeskočíme nyní o několik století kupředu a zaměříme se na počátky moderního zbrojního průmyslu. Ten vznikal ruku v ruce s postupným technologickým vývojem. Pod vládou Rakousko-Uherské monarchie u nás v roce 1825 byla založena firma Sellier & Bellot. Její založení souvisí s technologickým vývojem na poli střeliva. Pro 19. století jsou typické perkusní pušky, jehlovky a první moderní jednotné náboje. O vývoji střeliva jsme podrobněji psali v článku Nauka o střelivu I. - Vývoj moderního náboje.

Dalším zásadním hráčem vzniknuvším v té době byla Škoda Plzeň. Továrna založená v roce 1859 původně vyráběla stroje pro různá průmyslová odvětví, ale v průběhu 19. století se postupně přeorientovala na výrobu zbraní a munice a stala se největším průmyslovým podnikem v tehdejším Rakousku-Uhersku. 

první polovina 20. století

Ačkoliv první světová válka byla značným katalyzátorem pro technologický vývoj ve zbrojním průmyslu, české zbrojařské firmy byly pod taktovkou monarchie paradoxně v útlumu. Přelom přišel se založením prvního samostatného státu, kdy bylo potřeba vyzbrojit novou armádu. Silnou stránkou prvorepublikové armády bylo díky zmíněné Škodovce hlavně dělostřelectvo. Rychlý vývoj také probíhal na poli obrněné techniky, kdy probíhal poměrně silný konkurenční boj mezi Škodou a Českomoravskou Kolben-Daněk, neboli ČKD. Obě tato odvětví zaznamenala úspěchy i v exportu do jiných zemí. Rozmach zaznamenal také letecký průmysl.

Několik posledních let před obsazením Československa armádami nacistického Německa si vláda uvědomovala, že Německo pro naši zemi představuje hrozbu. Proto vznikaly snahy přesunout zrbojní průmysl co nejdále od hranic na východ. Tehdy nejmodernější závod na výrobu leteckých kulometů proto vznikl v Uherském Brodě

zbrojovka brno

Zbrojovka Brno vznikla v roce 1918 zestátněním vídeňské zbrojní firmy Waffenhauptfabrik - Filiale Brünn. Během dvou desetiletí existence zaznamenala masivní rozvoj a stala se světovou jedničkou na trhu. My se podíváme na dvě zbraně z produkce Zbrojovky Brno, které se proslavily po celém světě. Zbrojovka Brno se v roce 2004 stala členem skupiny COLT CZ GROUP a v současné době vyrábí především lovecké pušky a poskytuje klientům řešení na míru.

opakovací puška vzor 24

Legendární puška v ráži 7,92 × 57mm Mauser vznikla díky potřebě přezbrojení pěchoty ze starších pušek Mannlicher M 1895, které zbyly z výzbroje R-U monarchie. Vzor 24 vznikl na základě pušek Gewehr 98, které se osvědčily obzvláště díky robustnímu a spolehlivému systému Mauser.

Puška vzor 24 je dodnes považována za jednu z nejlepších opakovacích pušek své doby a svědčí tomu také její úspěch ve světě - exportováno jich bylo do konce 30. let téměř 1,5 milionu kusů! Ze Zbrojovky Brno se tak stal největší exportér pušek na světě. Nejvíce pušek bylo exportováno do RumunskaČíny. V Íránu dokonce puška získala přezdívku "Berno" podle moravské metropole a těšila se tam velké oblibě.

Puška vzor 24

lehký kulomet vzor 26 (bren)

Vzduchem chlazený pěchotní kulomet vyvinutý roku 1924 konstruktérem Václavem Holkem byl výsledkem hledání lehkého kulometu pro československou armádu. Součástí její výzbroje se stal v roce 1928, jak pro pěchotu, tak jako lafetový kulomet pro obrněná vozidla. Stejně jako puška vzor 24 používal náboj 7,92 × 57mm Mauser. Kompatibilita střeliva armádě mimo jiné usnadňovala logistiku. Kulomet byl také vyvážen do dalších zemí jako Bolívie, Rumunska, Číny nebo Jugoslávie. Po obsazení Československa nacistickým Německem byl ZB vz. 26 používán také jednotkami Waffen-SS. 

Asi nejslavnější verzí je však britská licenční verze BREN. Jak určitě víte, název kulometu BREN je odvozen od názvů dvou měst: Brna, kde byla puška zkonstruována a Enfieldu, města, kde byla sériově vyráběna. Vzor 26 pod novým licenčním názvem BREN byl přerážován pro náboj 303 British, který byl, stejně jako v případě československé armády shodný se standardní pěchotní puškou britské armády, puškou Lee-Enfield. Kulomet BREN byl po válce opět přerážován, tentokrát na ráži 7,62 x 51 mm, neboli 308 Winchester.

Lehký kulomet vzor 26

česká zbrojovka uherský brod

Asi nejslavnější český výrobce zbraní je bezpochybně Česká Zbrojovka. Už jen díky tomu, že jméno naší země nese v názvu firmy udělala z Česka známou značku celého zbrojního průmyslu. Česká Zbrojovka Uherský Brod, zkráceně jen Zbrojovka nebo také "čezeta" vznikla v roce 1936 jako reakce na již dříve zmíněné ohrožení ze strany nacistického Německa. Během její historie vzniklo v jejích továrnách několik legendárních zbraní, které se proslavily po celém světě. CZUB je od roku součástí mezinárodního holdingu CZ Group. Ten pod svá křídla v roce 2022 přijal také legendárního výrobce zbraní Colt. Dodnes Zbrojovka pokračuje v produkci velice populárních zbraní jak pro civilisty, tak pro ozbrojené složky.

SAMOPAL VZOR 58 "KOSA"

Vývoj této zbraně začal v roce 1956 a zbraň byla přijata do služby v roce 1959. Používá puškový náboj středního výkonu 7,62 × 39 mm a zásobník je konstruován na třicet nábojů. Zavedením do služby nahradila samonabíjecí pušku vz. 52 a samopaly Sa 24 a Sa 262. Během 25 let bylo vyrobeno více než 920 000 kusů. Samopal vz. 58 je stále ve výzbroji Armády České republiky a Slovenské armády a v současné době jej využívají především příslušníci aktivní zálohy.

Navzdory jejímu vzhledu se nejedná o klon sovětské pušky Kalašnikov a s platformou AK nemá žádné zaměnitelné díly. Československo se v padesátých letech narozdíl od ostatních států Varšavské smlouvy vydalo cestou konstrukce vlastní pušky.

Oblíbenost této zbraně vychází především z vynikajících vlastností a spolehlivosti. Samopal se vyznačuje vysokou přesností mířené střelby, jednoduchostí konstrukce, dlouhou životností všech součástí zbraně, snadnou údržbou a všestranným použitím i ve ztížených klimatických podmínkách.

Je důležité poznamenat, že i když je vzor 58 označován jako samopal, podle současné terminologie jde o útočnou pušku. Tento termín se však v době jejího vzniku nepoužíval.

Samopal vzor 58

Vzor 58 se objevil v mnoha filmech. Díky své podobnosti s Kalašnikovy se objevil v rukách sovětských vojáků v Bondovkách nebo v ukrajinském skladu zbraní ve filmu Obchodník se smrtí (2005).

Obchodník se smrtí - scéna v hangáru

Tvůrci snímku Obchodník se smrtí (2005) si pro natočení scény vybrali bývalé vojenské letiště Boží Dar v Milovicích. I proto bylo levnější si na natáčení pronajmout 3000 "ostrých" Vz. 58 než stejný počet filmařských maket pušek AK 47.

SAMOPAL VZOR 61 "ŠKORPION"

Samopal vzor 61, známý také jako “Škorpion je kompaktní samopal, který se používá v bezpečnostních složkách a armádě od 60. let 20. století. Vyráběl se v České Zbrojovce v letech 1963 až 1979.

Škorpion vz. 61 je lehký a vysoce kompaktní samopal, vážící pouhých 1,28 kg (bez zásobníku), a dlouhý jen 269 mm (bez opěrky). Používá pistolové náboje 7,65 Browning.

Přestože byl původně vyvinut pro bezpečnostní síly, byl také přijat do výzbroje československé armády jako osobní zbraň pro personál nižších vojenských hodností, řidiče vozidel, obrněných vozidel a speciálních jednotek. V současné době se tato zbraň používá v ozbrojených silách několika zemí jako osobní zbraň a je velice oblíbená i mezi civilními držiteli.

samopal vzor 61 škorpion

Své místo si Škorpion našel i na stříbrném plátně.

V legendární přestřelce ve filmu Matrix (1999) používá hlavní hrdina Neo mimo jiné i dvojici upravených škorpionů. Perličkou je, že na některých záběrech ze samopalů odlétají nábojnice ráže 5,56 x 45 mm, která v žádném případě není se Škorpionem kompatibilní.

CZ 75

Pistole CZ 75 (původně ČZ 75) je samonabíjecí pistole původně představená v roce 1975. Jako inspirace sloužila pistole Browning Hi-Power HP35. Od ní se CZ 75 ovšem konstrukčně liší tzv. klasickou dvoučinnou spouští. Toto řešení se u velkokapacitní osobní zbraně  s dvouřadým zádobníkem objevilo poprvé v historii. I proto se CZ 75 často řadí mezi takzvané "Wonder Nines" (zázračné devítky). Takto byly pojmenovány inovativní modely pistolí v osmdesátých létech 20. století.

CZ 75 je po americké armádní pistoli Colt M1911 A1 z dílny Johna Mosese Browninga (který zkonstruoval i HP-35) druhou nejkopírovanější pistolí všech dob. Systém pistole CZ 75 nebyl nikdy pro zahraničí patentován a proto mohl být beztrestně kopírován kdekoliv na světě.

Pistole CZ 75 se v dalších letech dočkala mnoha verzí, od sportovních až po kompaktní a subkompaktní modely a v nabídce České Zbrojovky ji můžete najít ve druhé generaci i dnes pod označením CZ 75 B.

Slavnou a zároveň velmi unikátní variantou této pistole je CZ 75 AUTOMATIC. Tato varianta má oproti standardní verzi třetí polohu selektoru pro střelbu v samočinném režimu, v přední části rámu má drážku pro umístění rezervního zásobníku, který také slouží jako přední rukojeť a také má prodlouženou perforovanou hlaveň která plní funkci kompenzátoru zdvihu. Těchto zbraní se podle CZUB vyrobilo zhruba 2700 kusů a jedná se tedy o raritu.

 

pistole CZ 75pistole CZ 75 AUTOMATIC

SOUČasnost

Současná nabídka České Zbrojovky pokrývá široké spektrum zbraní. Zbrojovka vyrábí zbraně pro civilní a profesionální použití, sportovní i lovecké zbraně. V nabídce najdete dnes velmi oblíbené polymerové striker-fired pistole v podobě řady P-10, sportovní speciály SHADOW a TS2, nebo opakovací kulovnice řady CZ 600. "Čezeta" nezanevřela ani na svou starou legendu, a tak pod stejným názvem dnes vyrábí i moderní samopal SCORPION EVO 3. Nabídka zbraní je průběžně inovovaná a doplňovaná a díky využití nejmodernějších technologií při konstrukci a výrobě svých produktů dokáže výrobce rychle reagovat na potřeby trhu a vyvíjet nové produkty s perfektními vlastnostmi.

samopal Scorpion Evo 3

Scorpion EVO 3

Laugo Arms

Společnost založená v roce 2001 v Trenčíně dnes již působí v Praze a jejím cílem je vyvíjet a navrhovat nové a unikátní konstrukce palných zbraní. Laugo Arms je výrobcem revoluční a unikátní pistole ALIEN. Název pistole je inspirován legendárním vetřelcem, kterého svým tvarem opravdu připomíná.

Tato pistole se pyšní několika jedinečnými technickými řešeními, které jí propůjčují vlastnosti pro neuvěřitelnou přesnost a zážitek ze střelby. 

Hlaveň pevně uložená v rámu zbraně se na rozdíl od ostatních konstrukcí při výstřelu nezvedá a to výrazně zvyšuje přesnost střelby. Alien má navíc nejnižší uložení hlavně ze všech vyráběných pistolí. K tomu pistole Alien nabízí dokonalou ovladatelnost, zejména při rychlé střelbě nebo při provádění dvojitých výstřelů. Toho je dosaženo systémem zpožděného zpětného rázu vyvinutým firmou Laugo Arms. Dalším unikátním řešením je pevné umístění mířidel na rámu, což nejen usnadňuje míření, ale také prakticky eliminuje namáhání montáže optiky díky tomu, že se při střelbě nepohybuje.

Pistole ALIENPistole ALIEN

archon firearms

Archon Firearms je společnost sídlící v Karlových Varech, která vyrábí samonabíjecí pistole s důrazem na výkon a spolehlivost. Jejich pistole využívají unikátní systém uzamykání závěru AF-Speedlock, u kterého nedochází k poklesu hlavně během cyklu. To zajišťuje vyšší přesnost ve srovnání s běžným systémem uzamčením typu Petter-Browning, zejména pro rychlé následující výstřely. Dalším unikátním rysem pistolí Archon je modulární grip (Modular Grip), který umožňuje pomocí nástavců měnit délku gripu podle potřeby. 

Samozřejmostí jsou pak verze s možností osazení kolimátorem a závitem hlavně pro nasazení kompenzátoru nebo tlumiče

Archon Type BArchon type D

 

Czech Small Arms

Společnost Czech Small Arms (C.S.A.) je jediným současným výrobcem pušek Sa vz. 58 a samopalu vz. 61. Továrna se sídlem v Jablunce nadále vyrábí tyto prosnulé palné zbraně pro zákazníky v téměř 30 zemích. Vysoká obliba těchto legendárních zbraní i v současné době vedla také k rozšíření o nové ráže. Pistole vz. 58 si nyní můžete pořídit v rážích .223 Rem a .222 Rem, zatímco Sa vz. 61 je k dispozici v rážích 9 mm Browning, 9 mm Makarov a .22 LR.  

Puška vzor 58 CSAsamopal vz. 61 CSA

Czech Weapons

Společnost CZECH WEAPONS s.r.o. byla založena v roce 1996 a její sídlo najdete ve Slavičíně. Za dobu své existence má na kontě celou řadu skvělých zbraní jak pro civilní, tak i pro vojenské použití. Hlavním rysem vyráběných zbraní je konstrukce na základě vlastního patentu společnosti č. US 8,117,957, který se týká speciální úpravy závěrového mechanizmu. Jeho využití umožňuje výrazně zlepšit střelecké vlastnosti, přesnost střelby při střelbě dávkou a snadnější ovládání tím, že je docíleno značného snížení zpětného rázu při výstřelu. 

Kromě toho se společnosti snaží vyvíjet nové moderní zbraně, zjednodušovat jejich konstrukci a zlevňovat výrobu. Toho dosahuje především vysokou unifikací konstrukčních skupin, dědičností, vzájemnou zaměnitelností dílů jednoduchou konstrukcí s malým počtem součástí.

V nabídce najdete nejen velmi oblíbené PCC (Pistol Caliber Carbine) řady CSV-9, ale také speciality pro vojenské použití, jako je ruční granátomet nebo anti-materiálová puška. 

CSV-9proti-materiálová puška CZW 127

Pavel vosátka 

Firma Pavel Vosátka působí na českém trhu od roku 2006. Od počátku své existence se firma zabývá především výrobou samonabíjecích pušek s označením V-AR vycházejících konstrukčně z oblíbených AR-15. Jedinou odchylkou je použití pístového plynovratného systému místo přímého působení plynů. Dnes již tento výrobce nabízí ucelenou řadu moderních pušek s vysokou spolehlivostí a kvalitou včetně vyladěných sportovních speciálů. Kromě toho najdete v nabídce také vlastní tlumiče hluku, kompenzátory, předpažbí, montáže a různé další příslušenství

V-AR kompenzátorpuška V-AR

Perun Arms

Společnost Perun Arms s.r.o. byla založena v roce 2013 v Praze jako společnost vyvíjející vlastní příslušenství pro palné zbraně, později se začala soustředit na demilitarizaci, tedy zcivilnění střelných zbraní. Zkušenosti z této oblasti pak společnost využila pro vývoj vlastní zbraně platformy AR-15 Perun 15

Puška Perun 15

ALFA PROJ

ALFAPROJ je výrobcem zbraní a pout již od roku 1993. Společnost vyrábí širokou škálu revolverů, od signálních, přes flobertky až po ostré modely v ráži .357 Magnum. Zajímavostí v nabídce jsou revolverové karabiny, které ve vojenské výzbroji sehrály pouze krátkodobou roli. Pro civilní použití má však revolverový princip mnoho co nabídnout i jako dlouhá palná zbraň.

Kromě palných zbraní vyrábí společnost také více než 10 různých modelů pout, které jsou používány ozbrojenými složkami i mimo Evropu.

Alfaproj revolverová karabinaPouta Alfaproj

 
Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku