Jazyk:
Země doručení:
Česká republika (CZK)
Menu

Přehled vybavení české armády

Taky vás zajímá, jaké zbraně má ve své výbavě k dispozici Armáda České republiky? V tomto článku se dozvíte, jaké zbraně, v jakém počtu a u jakých útvarů se dané modely používají nebo alespoň o těch, které nepodléhají utajení.

Přehled vybavení české armády

Než vznikla dnešní podoba armády tak naši vlast historicky bránili:

  • Československá branná moc mezi lety 1918 až 1950
  • Československá armáda od roku 1950 do 1954
  • Československá lidová armáda zde byla od roku 1954 do roku 1989
  • Československá armáda vznikla v roce 1990 a psůsobila pouze do roku 1992
  • a konečně Armáda České republiky (AČR) tu je od 1. ledna 1993 do současnosti.

A tento článek je věnován současnému vybavení AČR. 

Technika u ačr

V každém období měla armáda určitou výbavou, která v dané době byla k dispozici nebo s takovou, která ji byla určena dle smluv a dohod. Jinak tomu není ani u AČR. Dle Smlouvy o konvekčních ozbrojených silách v Evropě (S-KOS) je přesně specifikováno, jaké množství techniky a výzbroje může armáda vlastnit. Tato smlouva je považována za klíčový prvek evropské bezpečnosti. Byla podepsána na pařížském summitu Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v listopadu 1990 hlavami států a vlád 22 zemí - členských zemí NATO a bývalé Varšavské smlouvy a v platnost vstoupila 9. listopadu 1992.

Za dobu implementace Smlouvy byly počty zbraní a bojové techniky na území Evropy sníženy o více než 60 000 kusů tanků, bojových obrněných vozidel, dělostřeleckých systémů ráže 100 mm a větší, bojových letounů a úderných vrtulníků. Takové masové ničení zbraní a bojové techniky bez ztrát lidských životů dosud nebylo nikdy zaznamenáno.

Na základě S-KOS smlouvy mohla AČR mít ve výzbroji:

  maximální počet dle smlouvy skutečný stav (1. 1. 2022) Typy techniky
Tanky 957 116 T-72
Bojová obrněná vozidla 1367 430 BVP-1, BVP-2, BPzV, PANDUR II 8X8 CZ a OT-90, OT-64 SKOT
Dělostřelecké systémy ráže 100 mm a více 767 179 houfnice ShKH vz. 77, minomety ShM 85 a M M1982
Bojové letouny 230 39 JAS-39 Gripen a L-159
Úderné vrtulníky 50 17

Mi-24 a Mi-35

 

Smlouva o konvekčních ozbrojených silách v Evropě od 1. 1. 2024  pro AČR neplatí a došlo tak k jejímu přerušení. To znamená, že AČR již není povinna zveřejňovat přehled výzbroje, techniky a početní stavy. 

seznam pěchotních Zbraní u ačr

Základním přepokladem vojáka je, že bude vycvičený k použití pěchotních zbraní. Zbraň vojáka je alfou-omegou jeho výzbroje již od doby kamené. Rozdíl je ovšem v tom, že již několik desetiletí vojáci používají primárně  střelné zbraně. Nejčastěji to je nějaký typ útočné pušky. Ve výzbroji pěšáka AČR je hned několik zbraní na které je vycvičený. Spousta těchto zbraní je poměrně běžných, některé jsou však vysloveně speciální a pouze v jednotkách kusů. 

Jedná se o spolehlivou pěchotní zbraň České zbrojovky druhé generace, která byla poprvé představena v roce 2015. Tato verze vychází z předchozího modelu CZ 805 BREN. Zbraňový systém CZ BREN 2 se řadí k vůbec nejdokonalejším na světovém trhu.  

Tato puška se stala jednoznačně vlajkovou lodí České zbrojovky a to hned po uvedení první generace na trh v roce 2011. Kromě zmíněné spolehlivosti dále disponuje vysokou přesností a odolností. A i díky tomu si zaslouženě získala mnoho uživatelů z řad vojáků, policistů a dalších profesionálů po celém světě. CZ BREN 2 se zkrátka řadí mezi zbraně moderní konstrukce s vysokou výrobní kvalitou. 

Puška se dá díky velkému množství montážních lišt libovolně modifikovat a umožňuje tak střelci si pušku "poladit" přesně dle svých potřeb k plnení dané mise. AČR tuto pušku používá v oblíbených rážích .223 Rem. a 7,62x39

Více se o této pušce dozvíte ZDE.

  • Útočná puška 5,56 × 45 mm CZ 805 BREN A1/A2

Tuto útočnou pušku AČR zavedla v roce 2011. Zbraň má dvě základní provedení, a to útočná puška CZ 805 A1 a karabina CZ 805 A2. Jedná se o unifikovaný modulární zbraňový systém pro náboje rozměrů 5,56×45 mm NATO nebo 7,62×39 mm vz. 43.

Stejně jako CZ BREN 2 tak i tato puška je vybavena množstvím montážního rozhraní Picattiny rail pro přidělání libovolného příslušenství jako jsou například taktické svítilny či puškové kolimátory. Rozhraním Picattiny rail je zabezpečeno i připevnění podvěsného granátometu a jeho zaměřovače pro účely AČR. 

Puška má účinný dostřel na pozemní a vzdušné cíle do 500 m s klasickou nezkrácenou hlavní a 400 m se zkrácenou hlavní. Kapacita zásobníku používané AČR je 30 ran. 

Jedná se o špičkovou osobní obrannou krátkou poloautomatickou zbraň v pistolové ráži 9x19 mm Luger. Tato zbraň je s oblibou používaná i u Policie ČR či Vězeňské služby. Zbraň se vyznačuje mimořádnou ergonomií, odolností,  jednoduchostí použití a ve své katergorii i vysokou přesností.

Tato zbraň je konstruována tak, aby střelec dokázal, co nejrychleji se zbraní pracovat. Tomu napomáhá i tvar zásobníkové šachty, díky které je bojové či taktické přebíjení maximálně intuitivní a rychlé. Další výhodou je i to, že zbraň disponuje oboustrannými ovládacími prvky. Na zbrani se nachází bohaté montážní rozhraní, které umožnuje přidělání taktických svítilenpuškových kolimáto nebo laserových značkovačů.

CZ Scorpion EVO 3 S1 se používá především tam, kde se očekává omezený pohyb díky malému prostoru. Pokud vás zajímají další specifikace a informace o této zbrani, tak pokračujte SEM.

Další zbraň vyvinutá Českou zbrojovkou je služební a obranná pistole CZ 75 SP-01. Jedná se o pistoli standardních rozměrů. Tato pistole je moderní, konstrukčně a technologicky zdokonalené pokračovatelky legendární CZ 75. Zbraň disponuje především výbornou ergonomií, chodem spoušťového mechanismu SA/DA, konstrukční jednoduchostí a vysokou spolehlivostí. Pistoli je možné vybavit podvěsnou svítilnou či laserovým značkovačem.

Další výhodou pro služební účely zbraně je velkokapacitní zásobník, který pojme 18 nábojů ráže 9x19 mm Luger a je kompatibilní i s klasickým zásobníkem pistole CZ 75. Ne nadarmo se tato zbraň stala součástí AČR, ale i dalších ozbrojených složek po celém světě. 

Pistoli CZ 75 SP-01 máme ve výbavě i my v Armedu. Podívejte se blíže na tuto pistoli ZDE.

Glock s polymerovým rámem se u AČR používá jako služební zbraň a jako zbraň pro akční střelbu. Glock je celosvětově vnímaný jako nejspolehlivější pistole pro služební i osobní využití. Jedná se navíc o nejpoužívanější pistole na světě a to hned z několika důvodů. Glock je synonymem spolehlivosti. Jsou vyrobené tak, aby byla minimalizována rizika závady nebo selhání při střelbě. Jsou uživatelsky zcela jednoduché na ovládání a střelbu. Díky tomu jsou i vysoce přesné.

Tyto pistole prošly nejrůznějšími zkouškami spolehlivosti a odolnosti při různých vojenských misí. Pistole Glock je navíc možné různě modifikovat, měnit součásti jednotlivých dílů tak, aby co nejlépe plnily svůj účel.

Nejčastějšími modely u AČR jsou Glock 17, Glock 25, Glock 37 a Glock 31.

Další z řady obranných a služebních pistolí od České zbrojovky je vysoce spolehlivá CZ P-10 C, která vyniká i dlouhou životností a kultivovaným zvládáním výstřelu. Kromě toho se jedná o  moderní pistoli, která plní kritéria potřebná pro nasazení v ozbrojených složkách. Povrchová úprava zbraně se vyznačuje extrémní odolností, což je nezbytné pro práci v náročným terénu či jinak extrémních podmínkách. Stejně je na tom i polymerový rám zbraně, který je vyrobený z kvalitních materiálů s vysokou houževnatostí.

Střelba z této pistole je velice intuitivní, rychlá a přesná a to především díky precizně vyrobeným mířidlům, která jsou skvěle čitelná. Dále díky propracované ergonomii rukojeti s výrazným checkeringem se zbraň jistě drží. V neposlední řadě i díky oboustranným plochým záchytem závěru je práce se zbraní příjemná. CZ P-10 C je u AČR využívaná v standardní ráži 9x19 mm Luger. AČR disponuje i upravenou pistolí s označením CZ P-10 C SR, která je umožňuje montáž tlumiče hluku výstlřelu. 

Podívejte se na tuto oblíbenou pistoli "zblízka" ZDE.

Kdo by neznal samopal vzor 58. Jedná se o osobní dlouhou zbraň pro jednotlivce primárně ve standardní ráži 7,62 mm. Dříve touto zbraní byli vyzbrojeni příslušníci všech druhů vojsk AČR. V současné době jej využívají především příslušníci aktivní zálohyOproti civilní verzy tato puška pro armádu umožňuje střelbu jednotlivými ranami nebo malými (3 až 4 rány) či velkými (10 až 30 ran) dávkami.

Tato legendární puška se vyznačuje vysokou přesností střelby, opravdu jednoduchou konstrukcí, vysokou životností všech použitých součástek, jednoduchou údržbou a univerzálním použitím za všech okolností a podmínek.

Puška je primárně využívaná ke střelbě na jednotlivé cíle, ale také ke střelbě na bojové letouny a vrtulníky. Dostřel dávkami je možný až na vzdálenost 400 metrů a 500 metrů, pokud střelec střílí jednotlivými ranami. Maximální dostřel, který je uváděn konstruktéry je neuvěřitelných 2 800 m, kdy má střela po celou dobu navíc smrtící účinek. SA 58 lze navíc osadit bodákem pro boj zblízka. 

Na obrázku je verze se sklopnou pažbou, určena primárně pro výsadkáře. Další verze je tzv. pádlo, což je verze s pevnou pažbou, určena pro pěchotu. Ve výzbroji armády je ovšem i další verze a ta se vyznačuje tím, že je vybavena pevnou dřevěnou ramenní opěrou, lištou pro upevnění zaměřovacího infradalekohledu, dvojnožkou a tlumičem výšlehu.

  • 7,62 mm univerzální kulomet vz. 59

Univerzální kulomet vz. 59 je velice účinná automatická zbraň s vyměnitelnou hlavní.  Univerzálnost kulometu spočívá především v možnosti použití ke střelbě s lehkou hlavní na dvojnožce, s těžkou hlavní na podstavci nebo využití kulometu jako lafetované zbraně ve vozidle.

Kulomet vz. 59 je určen k ničení nekrytých a zamaskovaných skupinových cílů a důležitých jednotlivých cílů. Teoreticky je tento kulomet schopný rychlosti střelby 700 až 800 ran/min. Pro střelbu v noci lze využít soupravy zaměřovacího infradalekohledu PPN-2, která se skládá především z infradalekohledu a infrasvětlometu SzG 02.

  • Lehký kulomet - 5,56 mm kulomet univerzální FN Minimi (M249 SAW)

Jedná se o plně samočinnou dlouhou zbraň v ráži 5,56 mm nebo 7,62 mm (tuto ráži nakupuje AČR). Tento lehký kulomet se využívá především jako základní podpůrná zbraň družstva. FN Minimi je v současnosti zavedena ve výzbroji prakticky všech zemí NATO.  Obrovskou výhodou je, že je kompatibilní se zásobníky pušek typu AR-15/M-16/M-4. Dalším kladným faktem tohoto kulometu je to, že je relativně lehký, což usnadňuje přenášení a manipulaci.

FN Minimi se u AČR využívá ve variantách:

  • Para (zkrácená hlaveň, teleskopická pažba)
  • SPW (Special Purpose Weapon – zkrácená těžká hlaveň, předpažbí)
  • RIS (Rail Interface System – Mil. Std. 1913, teleskopická pažba)
  • Mk. 46 (odlehčená verze pro speciální jednotky)
  • Těžký kulomet Browning ráže 12,7 mm M2 HBQCB

Tento těžký kulomet je osazený na obrněných vozidlech IVECO. Jedná se o moderní, dálkově ovládaný systém střelby. Využívá se v ráži 12,7 mm disponuje kadencí 450–575 ran/min.

  • Odstřelovací puška Sako TRG 22

Puška byla vyrobená ve finské zbrojovce Sako. Jako první, kdo u AČR začal tuto pušku používat byla speciální jednotka Vojenské policie SOG. Postupně se dostala do výzbroje i 4. brigády rychlého nasazení, do vybraných mechanizovaných jednotek a jednotek Vojenské policie. Dle armády je efektivní dostřel této pušky až  800 m.

  • Odstřelovací puška Falcon

Odstřelovací puška se vyznačuje účinnou střelbou ve dne až do vzdálenosti 1600 m a 800 m v noci. Střela z této pušky dokáže mít průraznost 25 mm na 100 m. Tato puška je vyrobená a využívaná v ráži 12,7 x 107 nebo 12,7 x 99 (.50 Browning). Jedná se o  jednorannou opakovačku s uzamčenou nábojovou komorou. 

  • Těžká odstřelovací puška Barret

Tato poloautomatická velkorážní odstřelovací puška je součástí výbroje mnoha armád po celém světě. Jedná se o robustní pušku, která  se vyrábí v Spojených státech. Tato puška prošla u AČR extrémně náročnými podmínkami během plnění zahraničních misí a to v  Iráku a Afghánistánu. Puška disponuje ráží 12,7 mm a aktivním dostřelem 2000 m.

  • 14,5 mm kulomet KPVT

K níčení lehce pancéřovaných cílů je vhodný tento kulomet, který byl vyvinut ruskými výrobci zbraní během druhé světové války. Zajímavými parametry této zbraně je, že dokáže střílet 500 až 650 ran/min s maximálním dostřelem až 7000 m. Učinný dostřel je pak do 2000 m.

  • 30 mm automatický kanón 2A42

Kanón s označením 30 AK 2A42 ještě stále patří mezi neúčinnější zbraně jednotek mechanizovaného vojska AČR. Tento kanón se ukázal jako velice spolehlivý i v extrémních klimatických podmínkách do ±50°C.

  • 30 mm granátomet AGS-17

Jedná se o automatickou zbraň, která se uplatňuje při ničení živé síly, kulometů, bezzákluzových a protitankových kanónů protivníka.  Tento granátomet dokáže vystřelit granát až do vzdálenosti 1700 m. Poloměr smrtícího účinku střepin jednoho vystřeleného granátu je 7 m.

  • 62 mm tankový kulomet PKT

Jedná se o zcela univerzální tankový kulomet PKT v ráži 7,62 mm, který pochází z dílny konstruktéra Kalašnikova. Maximální dostřel tohoto kulometu je 3800 m.

  • 12,7 mm kulomet NSV

Další ruský výrobek v držení AČR je tento kulomet v ráži 12,7 mm tvoří výzbroj tanků, obrněných transportérů a mechanizovaných jednotek. Kulomet NSV je u AČR využíván i jako prostředek protivzdušné obrany. Účinný dostřel na vzdušné cíle je až 1500 m.

  • Pancéřovka RPG-7 (RPG-7V)

Jde o reaktivní protitankovou zbraň bez zpětného rázu, kterou střelec nabíjí předem. Tato zbraň je ve výzbroji mechanizovaných jednotek. Je určena k ničení tanků, bojových vozidel pěchoty a ostatních obrněných prostředků protivníka. Může být použita i k ničení úkrytů a staveb.

  • Reaktivní protitankový granát RPG-75

68 mm reaktivní protitankový granát vzor 75 je jednorázově použitelný prostředek, určený k ničení obrněných a opevněných cílů. Je zaveden do výzbroje mechanizovaných jednotek.

  • Minomet 60 mm lehký ruční, vzor 99 „ANTOS“

V případě, kdy je třeba zničit cíl, který se nachází v okopech či úkrytech a není možné tak použít zbraně s přímou střelbou přichází na řadu tento minomet v ráži 60 mm.

  • Minomet 81 MM – MX2 – KM

Obdobně jako výše uvedený minomet vzor 99, tak i tento se používá tam, kde není možné použít přímou střelbu. Tento model disponuje ráží 81 mm a dostřelem až 6900 m.

  • Carl Gustav - protitanková zbraň

Tato protitanková zbraň pochází z továrny Saab Bofors Dynamics ve Švédsku již od roku 1946, kdy byla používaná k níčení tanků. Jedná se o víceúčelovou bezzákluzovou protitankovou zbraň ráže 84 mm, která je dnes používaná i k níčení techniky, staveb a živých cílů.

  • Ruční raketový protiletadlový systém RBS-70 Saab Bofors Dynamics

PPLRK RBS-70 patří do kategorie protiletadlových raketových kompletů krátkého dosahu (označení NATO je SHORAD – short air defence), tj. s dosahem v dálce od 5 do 10 km.

budoucnost

Ve světě i u nás se objevují nové technologie zbraní a dalšího vybavení pro armády. Aby AČR držela krok s ostatními tak, i ona má plán na dlouhá léta dopředu, jak postupně obnovovat a modernizovat své sklady vybavení. Tato modernizace je určena na dlouho dobu dopředu. Jako osvědčená zbraň současnosti a budoucnosti se jeví útočná puška CZ 805 BREN. Ta by měla v AČR sloužit ještě minimálně 20 - 30 let, která se bude jen upgradovat dle potřeb především v oblasti zaměřovacích optik.

Zdroje:

https://acr.army.cz

https://mzv.gov.cz

 

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku